Üreticilere ekonomik getirisi yüksek olan alternatif ürünleri yetiştirerek üreticilerin önünü açan İzmit Belediyesi Durhasan’daki tarımsal uygulama bahçesinde 500 metrekarelik alana salep fidesi dikti.
Tarımsal kalkınmaya ve üreticiyi desteklemeye önem veren İzmit Belediyesi bu kez salep üretimi için harekete geçti. Daha önce üretici belgesi alınan salep ürünü için Durhasan’da deneme dikimi yapıldı. İzmit Belediyesi katma değeri yüksek ve nesli tükenmekte olan salebin İzmit’in toprağına ve iklimine uygunluğuna bakacak.
Geniş Katılım
Salep fidesi ekim programına İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet, CHP Parti Meclis Üyesi ve Ankara Milletvekili Gamze Taşçıer, CHP İl Başkanvekili Birgül Gök, İl Başkan Yardımcıları Gülşah Çubuklu, Turgay Seyis, Sarbaş Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Sarıca, Belediye Başkan Yardımcıları Ünal Özmural, Cem Güler, Emirşah Torun, Dilek Yalçın, Koordinatörler Hakan Yalçın, Ozan Aksu, STK ve Esnaf Masası Koordinatörleri Cem Serhat Dayanç, Eray Bodur, Birol Sağlam, muhtarlar, birim müdürleri ve personellerkatıldı.
“Aronya Çalışması Bir Noktaya Geldi”
İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet salep fidesi dikim programında yaptığı konuşmada, “Toprak zenginliğini, kırsal kalkınmayı önemsiyoruz. Toprağı ekersek hep birlikte kazanırız. Tarımla ilgili bütün alanlarda aktif bir şekilde çalışma sergiliyoruz. Tıbbi aromatik değeri yüksek bitkileri de araştırıyoruz. Aronya üzerine çalışıyoruz. O da bir noktaya geldi. Çalışma meyvelerini vermeye başladı. ‘Aronya üretmek istiyoruz’ diyen çiftçilerimize fide vermeye başladık. Önce bilimsel araştırma yapıyoruz sonra çiftçilerimize destek veriyoruz.
“Salep Üzerine Çalışma Yapacağız”
Bugün burada yeni bir alternatif ürünü deneme bahçemizde hayata geçirmek istedik. Katma değeri yüksek bir ürün bu ürün. Biz çalışmalarımızda ‘yaptık oldu’ anlayışıyla hareket etmiyoruz, çiftçilerimizle birlikte karar veriyoruz. Salep üzerine bir çalışma yapacağız burada. Deneme çalışmasına başlıyoruz.
Salebin Kullanım Alanları
Salep bir çeşit yabani orkide cinsi. Eski çağlardan günümüze, tıptan ticarete kadar pek çok alanda değerlendirilmiş bir ürün. Birçok ürünün katkı maddesi saleptir. Salebin tüketimi sadece Türklere özgüdür. Uluslararası alanda bu ürünün tanıtımı çok yetersiz kalmış. Bu çalışmayla birlikte bu tanıtıma belki de faydamız olur. Salep dondurmalarda, sıcak içeceklerde ve sütlü tatlılarda kullanılıyor. Salep sadece Anadolu’ya özgüdür. Salebi İzmit’e uygun alternatif bir ürün olarak değerlendirmek istiyoruz.
“Alternatif Bir Ürün”
Kırsal ekonomiye katkı sunmak amacıyla Durhasan Mahallesi Tarımsal Uygulama Bahçesinde yaklaşık 500 metrekarelik bir alanda salep fidelerini toprakla buluşturuyoruz. Bir kısım fideminiz daha önce ekildi, biz bir kısım fidemizi de sembolik olarak ekiyoruz. Salep fidesi dikimleri önümüzdeki süreçte de devam edecek. Toplam 50 bin salep fidesi ekeceğiz. Hedefimiz salep üretiminin uygunluğunu kırsal hizmet müdürlüğü teknik personelleriyle takip ederek İzmit için en ekonomik üretim modelini araştırarak İzmitli çiftçimizle tecrübelerimizi paylaşmak ve salep bitkimizi bölgemizde alternatif bir olarak üreticimize sunmak. Özellikle burada hangi çeşit salep toprağa daha uygun ise o çeşitten üretmek isteyenlere destek vermeye gayret edeceğiz. 50 bin yumrudan 100 bin yumru üretmeyi hedefliyoruz. Müracaat eden çiftçilerimize salep yumrusu hibe etmeyi düşünüyoruz ” dedi.
“Fatma Başkan Üreticinin Yanında”
İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet’in ardından konuşan, CHP Parti Meclis Üyesi ve Ankara Milletvekili Gamze Taşçıer, “Emeklerinizden ötürü hepinize teşekkür ediyorum. Fatma başkan her alanda olduğu gibi çiftçinin de yanında. Katma değeri yüksek önemli bir ürünün ekimini yapacağız. Umarım ekimimiz bereketli olur. Çiftçimizi desteklemek anlamında son derece önemli bir çalışma. Tarımın kan kaybettiği bir dönemde tarıma katkı sunmanız çok değerli. Daha güzel çalışmalara imza atacağınızdan şüphem yok. İzmitlilere katma değeri yüksek bu ürünün hayırlı olmasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından Hürriyet ve Taşçıer ekim sahasında salep fidelerini toprakla buluşturdu.
Kaynak:Tarım Pusulası
Yorum Yazın