Çevre, insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen, doğal kaynakları koruyan, izlenebilirlik, sürdürülebilirlik, gıda güvenliğini sağlayan İyi Tarım Uygulamaları Burdur üreticisinin de tercihi oldu. Burdur'da son dört yılda OTUZ KAT artan iyi tarım alanları özellikle sera ve tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği alanlarında artış gösterdi.
Burdur İl Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğünce iyi tarım uygulamalarında rekor düzeyde üretim artışının yaşandığını belirtilerek, "Burdur'da 2013 yılı üretim döneminde 406 dekarda dört üretici ile yapılan iyi tarım uygulamaları 2017 yılı itibariyle 12.250 dekara ulaştı. Üretimimiz dört yılda otuz kat arttı. Bakanlığımızın desteklemeleri, İl Müdürlüğümüzün eğitim çalışmalarının etkisinin yanısıra üreticilerimizin sertifikalı üretim modelinin gerekliliği konusundaki değerlendirmeleri, İTU ürünlerinin pazar payındaki artış ve tüketicilerin gıda güvenliği konusundaki bilinçlenen tercihleri İyi Tarım uygulamamalarında olumlu gelişmelere neden oldu. Ayrıca kooperatifçiliğin oldukça aktif olarak yürütüldüğü, birlikte çalışma kültürü edinmiş olan ilimizde küçük aile işletmelerimizin grup sertifikasyonu yaparak İyi Tarım Uygulamalarını üretim modeli olarak hayata geçirdi."
İyi tarım uygulamalarıyla çevre, insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen bir üretim modeli düşünülmelidir. İyi tarım uygulamalarında doğal kaynakların korunması, tarımda izlenebilirlik, sürdürülebilirlik ile gıda güvenilirliğinin sağlanması amaçlamaktadır. Özellikle tüketicilerimiz iyi tarım uygulamaları ürünlerini tercih ederlerse piyasada sağlıklı güvenilir ürün arzı da artacaktır. İYİ TARIM ürünlerinde fiyat farkı değil pazar payı avantajı vardır. Tüketicilerimizin çevre dostu sağlıklı ve güvenilir ürün tercih etmeleri konusunda bilinçlenmeleri, İyi Tarım Ürünü logolu ürünlerden tüketmeleri gerekmektedir. İyi Tarım yapan üreticilerimizin sektörde kalmalarını sağlamak tüketicilerimizin sağlıklı ve güvenilir ürünleri tüketmesinin yanısıra çevre, hayvan sağlığı ve sürdürülebilir üretim için son derece önemlidir." denildi.
Ayrıca; Bakanlıkca İyi tarım uygulamaları yapan meyve sebze üreticilerine 2017 yılı için dekar başına bireysel sertifikasyonda 50 TL. grup sertifikasyonda 40 TL. örtü altında iyi tarım uygulamaları yapan üreticilere 150 TL. süs bitkileri ve tıbbi aromatik bitkilerde üreticilere dekar başına 100 TL. grup sertifikasyonunda ise 80 TL. ödenmesi kararlaştırılmış bulunmaktadır.
Yorum Yazın