Şekerbank

Itri ve Tıbbi Bitkiler Çiftçilere Tanıtıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Itri ve Tıbbi Bitkiler Çiftçilere Tanıtıldı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından Kayseri'de yürütülen "Itri-Tıbbi Bitkiler ve Boya Bitkileri Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi" kapsamında demonstrasyon çalışmaları uygulanmaktadır. Itri ve tıbbi bitkilerin Kayseri çiftçilerine tanıtılması amacıyla İncesu İlçesi Garipçe Mahallesinde üretici Tahir PARLAK'ın arazisinde demonstrasyonları kurulan lavanta, melissa ve kekik bitkilerinin "Tanıtım Günü" düzenlendi.  Tanıtım Günü'ne İncusu Kaymakamı Tarık BAHADIR, İl Müdür Yardımcısı Ayhan TEMİZ, Şube ve İlçe Müdürleri, İlçe Resmi Kurum ve Kuruluşlarının Temsilcileri, teknik personeller ve üreticiler katıldı.

Tanıtım Günü'nde konuşma yapan İlçe Kaymakamı Tarık BAHADIR; Tıbbi ve aromatik bitkilerin hem boya hammaddesi olarak hem parfümeri sanayinde hem de tıbbi ilaç yapımında kullanıldığını belirtti. Çiftçiliğin daha profesyonel bir yapıya kavuşması gerektiği noktasında vurgu yapan BAHADIR, işin bilimine uygun olarak yapılmasıyla birlikte hem üretimin hem çiftçinin kazancının hem de köylere geri dönüşlerin artılması amacıyla üretim çalışmalarının yürütülmesi gerektiğini belirtti.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Ayhan TEMİZ ise konuşmasında; amaçlarının ıtri ve tıbbi bitkilerin yaygınlaşmasının sağlanması olduğunu ifade ederek şunları söyledi: " Bu demonstrasyonları yaparken hem verim hem kalite değerleri hem de ekonomik açıdan ürünlerin yetiştirilebilirliğini ortaya koymak istiyoruz. Bunları ortaya koyduktan sonra da uygun olan ilçelerimizde bu bitkilerin yaygınlaşması için çalışmalar yürütmek amacındayız. Itri ve tıbbi bitkiler yükte hafif pahada ağır dediğimiz yüksek gelir getirici ürünlerdir."

Tanıtım gününde Kayseri'de 2 yıldır 10 ilçede ıtri ve tıbbi bitkilerinde demonstrasyon çalışmaları yürüttüklerini söyleyen Dr.Ahmet YENİKALAYCI; kekik, melissa ve kekik yetiştiriciliği ve bu bitkilerin verim, kalite ve iklim koşullarına uygunluğu konularında katılımcılara bilgiler verdi.

YENİKALAYCI ; "Itri-Tıbbi Bitkiler ve Boya Bitkileri Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi" kapsamında ilimizde 2016 yılında 24.000 adet kekik (Origanum onites), 12.000 adet melissa (oğulotu), 6.750 adet lavanta fidesi dağıtımı yapıldığı belirtti. Projede bu bitkiler yanında çörekotu ve salep bitkileri de olmak üzere toplamda 5 farklı bitki türünde çalışmalar yapıldığına değinen YENİKALAYCI; "Bu bitkilerin Kayseri koşullarında verim ve kalite yönünden ekonomik olarak yetiştirilebilirlik durumları araştırıyoruz. Develi, Felahiye, İncesu, Kocasinan, Melikgazi, Talas, Tomarza, Yeşilhisar,  Yahyalı ilçeleri olmak üzere 9 ilçemizde demonstrasyon çalışmaları yürütmekteyiz. Projede yaklaşık olarak lavanta bitkisinde 5 dekar, kekik bitkisinde 3 dekar, melissa bitkisinde 3 dekar, çörekotu bitkisinde 10 dekar olmak üzere toplamda bu belirtilen ilçelerde 21 dekar alanda demonstrasyonlar kuruldu. Sonabaharda 2 dekar alanda da salep demonstrasyonu kurulacak. 2016 yılında proje bütçesinden fide, tohum ve yumru olmak üzere 29.600 Tl'lik materyal alımı yapılmıştır." şeklinde konuştu. 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Bireysel Sulama Sistemlerinin Desteklenmesi Programı Sonuçları AçıklandıÖnceki Haber

Bireysel Sulama Sistemlerinin Desteklenm...

Biçerdöver Kontrolleri Devam EdiyorSonraki Haber

Biçerdöver Kontrolleri Devam Ediyor

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar