MHP Genel Başkan Yardımcısı Karakaya, ithal karpuzu TBMM'ne taşıdı
MHP Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Mevlüt Karakaya, Çukurovaçiftçisinin hasat yapmayı beklediği karpuz ve kavun gibi ürünlerin ithalat yoluyla piyasaya sürülmesi nedeniyle yaşanan sorunu TBMM'ne taşıdı. Karakaya, Adana sokaklarında İran ve Afrika karpuzlarının satıldığını söyledi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in cevaplandırması talebiyle Meclis Başkanlığı'na yazılı soru önergesi veren Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya "Hasat dönemlerinde gümrük kapılarının açılmaması hususunu defalarca dile getirmiş olmamıza rağmen maalesef son günlerde ithalat uygulamalarının devam ettiğini görmekteyiz. Türkiye'nin ilk erkenci karpuzunu hasat etmeyi bekleyen Adanalı üreticilerimiz pazar tezgahlarında satılan karpuzları gördüklerinde hayal kırıklığına uğramışlardır. Türkiye'deki toplam üretimin dörtte birine yakın bir rekolteyle 800 bin ton karpuz hasadı bekleyen Çukurovalı üreticilerimiz İran ve Afrika ülkelerinden karpuz ithal edilmesiyle adeta ikinci kez şok yaşamışlardır"dedi.
TÜRKİYE DIŞA BAĞIMLI HALE GELDİ
Karakaya, "Adana, Mersin ve Antalya'da kış aylarında dahi kavun, karpuz gibi ürünler üretilip iç piyasanın talebi karşılanabiliyorken son yıllarda bu ürünlerin İran ve Afrika'dan aynı aylarda yurda sokulması ve ithal edilmesiyle üreticilerimiz yüksek seradan kaçmaya başlamış ve klasik seracılığa dönmüşlerdir. Hasat dönemlerinde gümrük kapılarının açılması sonucunda ülkemiz erkenci ürünlerde tamamen dışa bağımlı hale gelmiş, üreticilerimiz mağdur edilmiş ve çiftçimizin rekabet gücü zayıflatılmıştır. Üreticimizi korumamız ve hasat dönemlerinde ithalata son vermemiz gerekmektedir. Aksi takdirde bu durum Türk çiftçisine ve ülke ekonomisine telafisi mümkün olmayan zararlar verecektir"diye konuştu.
Karakaya, Bakan Faruk Çelik"ten ise şu soruların yanıtı istedi:
"Hasat döneminde gerçekleştirilen ve tüm Çukurova bölgesindeki üreticilerimizi mağdur eden karpuz ithalatına hangi gerekçelerle izin verilmiştir? İthal edilen karpuz ve benzeri ürünlerde ilaç kalıntısı olup olmadığı araştırılmış mıdır? İthalata dayalı tarım ve hayvancılık politikasını ısrarla sürdürmenizin amacı nedir?
Yorum Yazın