Şekerbank

"İş bilmezler ihracata yasak koyarak gübredeki fiyatları düşereceğini sanıyor"

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, ""Tarımsal üretimde yeni bir ekim ve dikim dönemindeyiz. Mazot fiyatları aldı başını gitti. Gübreden tohuma, zirai ilaçtan elektrik bedeline kadar her şey zamlandı."

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, son bir yılda yüzde 800 oranlarında fiyat artışı yaşanan tarımsal gübredeki yangına çözüm bulunması için iktidarı göreve çağırdı. Meclis'te gübredeki sorunlara dikkat çekerek çare üretilmesini isteyen Ayhan Barut, gübre ihracatına tümüyle yasak getirilmesini de sert sözlerle eleştirerek, "Gübrede ithalata bağımlıyken sanki uçup giden fiyatları etkileyecekmiş gibi bu iş bilmezler, ihracata tümüyle yasak koyarak ve sektörü zora sokarak gübredeki fiyatların düşeceğini sanıyor" dedi.
"TARIMDA SORUNLAR DERİNLEŞİYOR"
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda söz alarak yaşanan sorunları tek tek anlatan Ayhan Barut, "Tarımsal üretimde yeni bir ekim ve dikim dönemindeyiz. Mazot fiyatları aldı başını gitti. Gübreden tohuma, zirai ilaçtan elektrik bedeline kadar her şey zamlandı. Çiftçi yeni sezonda ne yapacağını da şaşırmış durumda. Üretim planlamasının olmaması, sürdürülebilir strateji yoksunluğu ve yeterli destek verilmediği için tarımda sorunlar derinleşiyor" diye konuştu.
"CAMDAN KULELERİNİZDEN ÇIKIN"
Çiftçilerin sorunlarına dikkat çekip taleplerini gündeme getiren Ayhan Barut, iktidarı eleştirdiği konuşmasına şöyle devam etti;
"Yeni sezonda ekim yapacak çiftçimiz gübreden yana çok dertli. Ülkemizde yaklaşık olarak yılda 5.5 milyon ton gübre kullanılıyor, bunun neredeyse tamamı ithal. Gübre fiyatları almış başını gitmiş, hızına kimse yetişemiyor. Geçen sene 1700 lira olan bir gübrenin fiyatı bugün 7 bin liraları aşmış durumda. Gübredeki yangın çiftçinin ocağını söndürüyor ama iktidar çözüm bulmak yerine seyrediyor. Seyretmeyin kardeşim, çıkın cam kulelerinizden, kalkın rahat koltuklarınızdan. Çiftçiye gübre temini için harekete geçin, çare üretin, çözüm bulun."
GÜBREDE İHRACAT YASAĞINA TEPKİ
Meclis'teki konuşmasının ardından Tarım ve Orman Bakanlığı'nca her türlü gübrenin ihracatına yasak getirilmesini de eleştiren Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Bu beyzadeler memleket yanarken hala kafalarına göre kararlar alıp uygulamaya koyuyorlar. Bu iş bilmezlerin tek başlarına aldıkları, kimseye sormadan ve danışmadan yaşama geçirdikleri uygulamalardan birisi de gübre ihracatına getirilen yasaktır. Bu yasak gereksiz olduğu kadar sektörü de, yurtdışına ihracat yaparak döviz girdisi sağlayan sektörü de olumsuz etkiliyor. Zaten biz ülke olarak ne yazık ki gübrede ithalata bağımlıyız. Gübrenin doğalgaz gibi hammaddeleri tümüyle ithal ediliyor. Yurtdışına ihraç ettiğimiz gübreler ise çoğunlukla üstten verilen ve yaprak gübresi olarak bilinen özel ürünler. Özel kimyevi gübre üretimi ve satışı yapan firmaların yıllardır yurtdışına yaptığı satışı yasaklamanın, güçlükle rekabet ederek pazarda elde ettikleri konuma darbe vurmanın anlamı nedir? Gübreye ihracat yasağı getirerek fiyatları fırlayan gübrenin ateşini düşürebileceklerini, fiyatların gerileyeceğini sanıyorlar galiba. Tarımı bu iş bilmez, akıl danışmaz, kafasına göre hareket eden yanlış zihniyet yönetiyor maalesef. Bunlar başta olduğu sürece tarımda çözüm beklemek hayal gibi. Bilmiyorlar, çözmüyorlar, o kadar çağrı yapıyoruz ama istifa edip bırakıp gitmiyorlar da. Bu iş bilmezlerden sandıkta kurtulduğumuzda tarımdaki bu yangını da mutlaka söndürüp ülke üretimi ve çiftçimize rahat bir nefes aldıracağız."

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Bağcılığı uzmanından dinledilerÖnceki Haber

Bağcılığı uzmanından dinlediler

Marmarabirlik ürün alım fiyatlarını açıkladıSonraki Haber

Marmarabirlik ürün alım fiyatlarını açık...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar