Aydın'da İncir 362.784 da alanda, yaklaşık 60.000 tonluk kuru incir üretimi ile önemli bir yer teşkil etmektedir. Aynı zamanda en fazla ihracatı gerçekleştirilen tarım ürünüdür.
Her bitkide olduğu gibi incirde belli dönemlerde çeşitli hastalık ve zararlılara maruz kalabilmektedir. İncirde görülen bu hastalık ve zararlıların üründe zarar yapmaması, ürünün kalite ve verimini etkilememesi için Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü teknik elemanlarınca arazi çalışmaları yoğun bir şekilde devam etmektedir. İncir üretiminin yoğun olarak yapıldığı Germencik, Nazilli, Kuyucak ve Buharkent ilçeleri başta olmak üzere incir üretimi yapılan tüm bölgeler kontrol edilmektedir. Yapılan arazi çalışmaları sonucunda üreticilere gerek arazide ürün başında gerekse de mahalle kahvelerinde konu ile ilgili bilgilendirmeler ve uyarılar yapılmaktadır.
Haziran ayında yapılan bahçe kontrollerinde; sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeni ile bazı bölgelerde kırmızı örümcek zararlısına rastlanılmıştır. Kırmızı örümcekler bulundukları konukçuların yaprak ve meyvelerinde bitki öz suyunu emerek zararlı olurlar ve zehirli maddeler salgılarlar. Bunun sonucu yaprak ve meyvelerde sarı kahverengi lekeler meydana gelir. Meyveler küçük kalarak kalitesi düşer. Kırmızı örümcek zararı haziran ayında görülmeye başlar ve sıcaklıkların artması ile daha da yaygın görülür.
Kırmızı örümcek ve diğer zararlılar ile hastalıkların görüldüğü bahçelerde, mücadele konusunda gerekli uyarı ve bilgilendirmeler yapılarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca ruhsatlı bitki koruma ürünleri tavsiyesinde bulunulmaktadır.
Aydın genelindeki incir alanlarında hastalık ve zararlılar yönünden önem arz edebilecek düzeyde bir yoğunluk bulunmamaktadır. Üreticilerin de bahçelerine sık sık kontrol ederek herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmaları halinde İl Müdürlüğüne yada İlçe Tarım Müdürlüklerimize başvurması gerekmektedir.
Yorum Yazın