Şekerbank

İnce Seraları Yıkılan Çiftçiler İçin Meclise Kanun Teklifi Sundu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İnce Seraları Yıkılan Çiftçiler İçin Meclise Kanun Teklifi Sundu
CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce Yalova'da fırtınadan zarar gören çiftçilerin Tarım Sigortası (TARSİM)'dan faydalandırılmalarına yönelik hazırlanan kanun teklifini TBMM'ye sundu.

Yalova'da fırtına nedeniyle seraları yıkılan çiftçilerin zararlarının kısmen de olsa karşılanmasını hedefleyen CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce TBMM'ye bir kanun teklifi sundu. İnce teklifi meclise sunması ile ilgili gerekçeyi ise şu şekilde açıkladı: "Yalova’da 31 Ocak 2015 tarihinde başlayan ve 1 Şubat 2015’te etkisini arttıran, saatteki hızı 85-100 km/saat hıza ulaşan şiddetli lodos ve fırtına seracılık yapan üreticilerimize büyük zararlar vermiştir. Yalova Merkez ve İlçelerinde Örtüaltı sebze ve kesme çiçek yetiştiriciliği yapılan seralar çökmüş, seraların naylonları uçmuştur. Seralarda hasar yüzde 80 seviyelerine çıkmıştır. Sera üreticileri hem seralarını kaybetmiş, hem de seralarda yetiştirdikleri ürünlerini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır. Çiftçilerimiz bu afet karşısında zararlarını giderme ve tekrar üretim yapabilme gücüne ekonomik olarak sahip değildir.
Şiddetli Lodos ve fırtına afeti, Yalova’nın önemli geçim kaynaklarından biri olan örtüaltı sebze ve kesme çiçek üretimi yapan çiftçilerimizi derinden etkileyecek, Yalova ekonomisine ve tüketicilerimize büyük zararlar verecektir. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Yalova İl ve İlçe Müdürlükleri tarafından hasar tespit çalışmaları yapılmaktadır. Şiddetli Lodos ve fırtınadan zarar gören sera üreticilerinin borçlarının faizsiz olarak ertelenmesinin yansıra çiftçilerimizin zararlarının telafi edilmesi için çiftçilerimize zararları oranında 5 yıl vadeli faizsiz geri ödemeli kredi verilmesi gerekmektedir.
Bu kanun teklifi ile Yalova ilinde yaşanan şiddetli Lodos ve fırtına afetinden zarar gören çiftçilerin zararlarının karşılanması, tarımsal ürünleri ile üretim araçlarının en az yüzde 10’unu kaybeden çiftçilerimizin Tarım Sigortaları Kanunu’ndan yararlandırılmaları ve amaçlanmaktadır"
Çiftçilere yardım yapılmasını öngören kanun teklifinde ise şu maddeler yer aldı: 
MADDE 1- Bu Kanunun amacı; 31 Ocak 2015 ve 1 Şubat 2015 tarihlerinde Yalova ilinde meydana gelen şiddetli lodos ve fırtına afeti nedeniyle tarımsal varlıkları ve ürünleri zarar gören çiftçilere yardım yapılmasını sağlayacak usul ve esasların belirlenmesidir.
MADDE 2- Bu Kanuna göre yapılacak yardımlar; kredi, vergi, SGK primi ve elektrik borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi, Ziraat Bankası tarafından 5 yıl vade ile faizsiz geri ödemeli kredi verme ve Tarım Sigortaları Kanunu hükümlerinden yararlandırma şekillerinde olur. 
MADDE 3- İl ve İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri çiftçilerin zararlarının tespitini gerçekleştirerek rapora bağlar. Zarar tespit raporlarına itiraz süresi 7 gün olup, itirazlar 3 gün içerisinde sonuçlandırılarak Valilik onayıyla raporlar kesinleştirilir. Tarımsal varlıkları ve tarım ürünleri zarar gören çiftçilere zararları oranında verilecek 5 yıl vadeli faizsiz geri ödemeli kredi ödemeleri raporların kesinleşmesinden itibaren Ziraat Bankası Yalova Şubeleri tarafından 1 hafta içinde yapılır.
MADDE 4- Şiddetli Lodos ve fırtına afetinden zarar gördüğü tespit edilen çiftçilerin Sosyal Güvenlik Kurumu’na, Elektrik dağıtım şirketine, Bankalara ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan ödenmemiş borçları üç yıl süreyle faizsiz olarak ertelenir. 
MADDE 5- 31 Ocak 2015 ve 1 Şubat 2015 tarihlerinde Yalova ilinde meydana gelen şiddetli lodos ve fırtına afeti nedeniyle tarımsal varlıkları ve ürünleri zarar gören çiftçiler 14.06.2005 tarihli 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunu kapsamında kayıtlı olmalarına bakılmaksızın 2090 sayılı Tabii Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılan Yardımlar Hakkında Kanun hükümlerinden yararlanırlar. 
MADDE 6- 20.06.1977 tarihli ve 2090 sayılı Tabii Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılan Yardımlar Hakkında Kanunun 2. Maddesinde yer alan “%40” ibaresi “%10” olarak değiştirilmiştir. 
MADDE 7- Bu kanun kapsamında çiftçilere yapılacak yardımlar 2015 yılı Merkezi Yönetim Bütçesi Kanunu’nun 5. Maddesindeki Doğal Afet Giderlerini Karşılama Ödeneğinden karşılanır. 
MADDE 8- Bu Kanunun uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç 1 ay içinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir
MADDE 9- Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 10- Bu kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür. 

 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Hatay'da Muz Hasadı BaşladıÖnceki Haber

Hatay'da Muz Hasadı Başladı

Beşi bir yerde ÖzaltınSonraki Haber

Beşi bir yerde Özaltın

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar