0
Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO) Heyeti, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO) Türkiye Temsilciliği ortaklığında yürütülen “Türkiye’de Mevsimlik Fındık Tarımında En Kötü Biçimlerdeki Çocuk İşçiliğinin Sona Erdirilmesine Yönelik Kapsamlı Model Projesi” kapsamında, Ordu’da yürütülen çalışmalarla ilgili ‘Paydaş Toplantısı’ ve ‘Saha Ziyareti’nde bulundu.
İLO Heyeti, Ordu’daki proje paydaşı kurumların yöneticileriyle yaptığı değerlendirme toplantısı ve mevsimlik tarım işçileri konaklama sahalarında yaptıkları saha ziyaretlerinin ardından Vali İrfan Balkanlıoğlu’na bir ziyaret gerçekleştirdi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü İstihdam Politikaları Daire Başkanı Hicret Bozoklu, CSGB Çalışma Genel Müdürlüğü Kıdemli Uzman Lütfiye Karaduman, Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO) Türkiye Ofisi Kıdemli Program Yöneticisi Nejat Kocabay, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Proje Saha Koordinatörü Doç.Dr.Murat Gürkan Gülcan, Hak-İş Temsilcisi ve Proje Uzmanı Şahin Serim, Avrupa Çikolata, Bisküvi ve Şekerleme Sanayi Kuruluşu (CNOBISCO) Genel Sekreteri Sabine Nafziger, Storck Firması Temsilcisi Andrea Moritz’den oluşan İLO Çalışma Heyeti, Vali İrfan Balkanlıoğlu’nu ziyaret etti.
Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO) Türkiye Ofisi Kıdemli Program Yöneticisi Nejat Kocabay, proje kapsamında Ordu’da yürütülen çalışmalarla ilgili yaptıkları incelemeler hakkında Vali İrfan Balkanlıoğlu’na bilgi verdi.
Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO) Türkiye Ofisi Kıdemli Program Yöneticisi Kocabay; “Ordu İlinde Elde Edilen Başarıyı, Diğer İllere de Yaygınlaştıracağız”
Fındık tarımında çocuk işçiliğinin önlenmesi için Ordu’da başlatılan çalışmaların çok olumlu sonuçlar verdiğini ve bunun diğer illerde de yaygınlaştırılacağını ifade eden Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO) Türkiye Ofisi Kıdemli Program Yöneticisi Nejat Kocabay, “Bu seneki faaliyetlerimizi batı Karadeniz'deki illerde yaygınlaştırdık. Yarın Sakarya ve Düzce’ye ziyaretlerimiz olacak. Biz Ordu’da 2 yıldır deneyimlediğimiz ve çok olumlu sonuçlara ulaştığımız çalışmayı, yaygınlaştırma ve genişletme çabası kapsamında bunu başlattık. Sadece tarım işçilerinin geldiği yerlerde değil, göç veren illerimizde de müdahil olunması gerektiğinden hareketle Şanlıurfa'yı da bu sene müdahil çerçevesine kattık. Dolayısıyla çok geniş bir merkezi düzeyde ve yerel düzeyde işbirliğini harekete geçirerek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı işbirliğinde işçi ve işveren sendikaları kuruluşlarının da desteğiyle sadece fındık özelinde değil, mevsimlik tarımdaki hareketliliğe, çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesine yönelik devlet politikasını çocuk işçiliğiyle birlikte de değerlendirilecek şekilde desteklemek üzere yol alıyoruz. Tabi en büyük motivasyonda aslında hükümetin kararlılığı, bu konuyu çözmekte Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ulusal istihdam stratejisinin içine mevsimlik tarımda çalışan çocuklarla ilgili önemli eylemler tanımlaması, buna yönelik proje ve programlar geliştiriyor olması, ülkemizde yakın gelecekte çocuk işçiliğinin özellikle tarımda çocuk işçiliğinin tartışılmayacağı, düşünülmeyeceği bir zemine oturacak diye değerlendiriyoruz. Ordu ili özelindeki bu başarıyı da tabi sizin yönlendirmeniz ve yöneticiliğiniz olması elde edemeyeceğimizden hem arz etmek, hem bu yoğun çalışma gününde sizi kısaca rahatsız edip bilgilendirmek, süregelen desteğiniz için teşekkür etmek, bir öneri ve yönlendirmeniz olursa da yararlanmak istedik” dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çalışma Genel Müdürlüğü, İstihdam Politikaları Daire Başkanı Bozoklu; “Ordu’da Yürütülen Proje, Herkese Cesaret Verdi”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çalışma Genel Müdürlüğü, İstihdam Politikaları Daire Başkanı Hicret Bozoklu da, ziyarette yaptığı açıklamada, “Bugün yeni bir proje tanımladık. Dün görüşmeler yapıldı. Çalışma Bakanlığı olarak projenin 12 ile daha geniş kapsamlısını yaygınlaştırıyoruz. Sokak çocuklarıyla ilgili bir farkındalık oluşturmak ve onları sokaktan çekmekle ilgili çok daha geniş bütçeli, daha çok katılımlı yeni bir proje tanımlanıyor. Gerçekten projeler başlıyor, birkaç yıl sonra unutuluyor. Ama Ordu’da başlayan bu proje, herkese cesaret verdi. İlk defa böyle özel sektör, sivil toplum örgütü, devletin yaptığı bu proje sahiplenildi. Tabi merkezden bir şey planlamak kolay. Ama onu yerelde uygulayanların sahip çıkması önemli. Bu anlamda Ordu’da fedakarca çalışan ve başarıyla bu projeyi uygulayanlara teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Avrupa Çikolata, Bisküvi ve Şekerleme Sanayi Kuruluşu (CAOBISCO) Genel Sekreteri Nafziger; “Çocuk İşçiliğinin Önlenmesi Konusunda Ordu’da Önemli Bir İlerleme Kaydedildiğini Görüyoruz”
Heyette yer alan Avrupa Çikolata, Bisküvi ve Şekerleme Sanayi Kuruluşu (CAOBISCO) Genel Sekreteri Sabine Nafziger de Ordu’da yapılan çalışmalarla ilgili izlenimleri Vali İrfan Balkanlıoğlu ile paylaştı. Nafziger, “Öncelikle bizimle görüşmek için vakit ayırdığınız için şükranlarımı ifade etmek isterim. Burada bulunmak benim içinde bir onur. Aslında bizim rolümüzü, gerek Avrupa ekonomisi içerisinde, gerekse bu proje içerisinde çok da küçük bir parça olarak görüyorum. Genelde biz çok küçük ve hukuki mevzularla ilgileniyoruz ama burada olmak aslında benim en azından gündelik işimi çok olağan üstü kılıyor ve dediğiniz gibi mütevazi olmalıyız. Çünkü siz daha iyi ifade ettiniz bunu çocukların gerçekten bahçelerde, tarlalarda ebeveynlerin yanında değil, okullarda olması gerekiyor. Ben de bir anneyim dün gördüklerim çok derinden etkiledi beni. Çünkü bu tür şeyleri yerinde görmek, yerinde gören birisinin size anlatması veya bir belgeselde kamu spotundan izlemek kadar etki olmuyor. İnsan olarak bundan etkilenmemek mümkünde değil. Söylemiş olduğum gibi biz bu programın çok küçük bir parçasıyız. Sadece finansman sağlıyoruz. Uygulamadan teknik destek sağlayacak becerimiz maalesef mevcut değil. Ve yine sizin de çok iyi bir şekilde ifade ettiğiniz gibi iyi niyetle başlayabilir doğru uygulanmadığında kötü sonuç verecektir. Bu bağlamda proje kapsamındaki nihai hedefe yönelik küçük adımların en küçük adımların bile ölçülüp gözlemlenebilir bunun bildirilmesi tabii ki çok önemli bir şey. Biz mevsimlik işçi üzerine daha ziyade çocuk boyutu üzerine çalışıyoruz. Ama tabii ki bu ekonomik durumdaki toplumda genel olarak bir değişiklik, değişim olması gerekiyor. Yani bu da aslında çok büyük bir parçanın bizim gerçekleştirebildiğimiz projede büyük bir adımı diyebiliriz. Tabii ki arzu ettiğimiz sonuçlara ulaşmak, şimdiye kadar çok iyi sonuçlar elde edilmiş olsa da, arzu edilen sonuçlara ulaşmak hayli zaman çokça çabaya ihtiyacımız var. Ve ben şunu söyleyebilirim, biz de geri döndüğümüzde kendi sektörümüz içerisinde aynı zamanda kendi ülkelerimizde sizin ilerleme konusunda kat ettiğiniz yolları anlatacağız” şeklinde konuştu.
Vali Balkanlıoğlu; “Mevsimlik Tarım İşçileri İçin Modern Konaklama Alanları Oluşturduk”
Fındık tarımında çocuk işçiliğini önlemek için çok ciddi tedbirler alındığını belirten Vali Balkanlıoğlu, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız, kısa adı METİP olan Mevsimlik Gezici Tarım İşçilerinin Çalışma ve Sosyal Hayatlarının İyileştirilmesi Projesi diye bir proje başlatmıştı. Bu proje kapsamında, mevsimlik tarım işçilerinin barınma, konaklama ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi için valiliklere ve kaymakamlıklara ödenekler gönderildi. Gelen bu ödeneklerle mevsimlik tarım işçilerinin asgari hijyen koşullarında yaşama şartları oluşan kamp alanları, içinde suyu, elektriği olan insanların güvenle kalabileceği modern barınma yerleri oluşturuldu. Çocuklar için eğitim ve eğlenme yerleri yapıldı. Geçen sene ve bu sene bizim sorumluluğumuzda yürütüldü bu çalışmalar. Bizden önceki arkadaşlar da güzel bir uygulama başlatmışlar. Biz bir adım öteye götürdük. Bütün sivil toplum örgütlerini de olayın içine kattık. Yardım kuruluşları, ticaret odası. borsa gibi, fındık ticareti ile uğraşan tüccarlar gibi onları da devreye aldık. Onların da desteği ile daha düzenli hale getirmeye gayret ettik” dedi.
“Fındık Tarımında Çocuk İşçiliğini Önlemek İçin Çok Ciddi Tedbirler Aldık”
Bu yılki fındık hasat döneminde çok sayıda mevsimlik tarım işçisinin Ordu’ya geldğini ifade eden Vali Balkanlıoğlu, “Bu sene fındığın çok olmasından dolayı kapasitenin biraz üzerinde rağbet vardı. Ama buna rağmen biz yavrularımızı okullarda, oyun bahçelerinde görmek istiyoruz. Onların göz yaşları ve teriyle oluşturulacak ekonomik değer bile bizim için utanç verici olur. Böyle bir şeyi asla istemeyiz. Böyle bir devlet politikası da olmaz. Vatandaşlarımız ve sivil toplum örgütleri de buna karşı çıkar. Türkiye artık bu bilinç düzeyine ulaştı. Biz de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızın ilgili kurumların desteğiyle bu sene kampanya düzenledik. Ordu’nun her tarafında afişleri görmüşsünüzdür. ‘Fındık Tarımında Çocuk İşçiliğine Hayır’ diye Ordu’nun her yerini bu afişler süslüyor. Çeşitli basın yayın kuruluşlarının aracılığıyla da bu dileğimizi kamuoyuna ilettik. Hatta hiç arzu etmememize rağmen çocuk çalıştıran fındık bahçesi sahiplerine ağır para cezaları vereceğimizi söyledik. Bu da bayağı faydalı oldu. Ama o çocukları bir yerde oyalamamız lazımdı. Oyalamaktan ziyade faydalı bir şekilde zamanlarını geçirsin istiyorduk. Halk eğitimi merkezlerimiz devreye girerek, bu çocukların yarım kalan eğitimlerini tamamlama ve çocukların ebeveynleri bahçede çalışırken hoşça vakit geçireceği, eğleneceği, bu arada faydalı bir şeyler öğreneceği duruma getirmek için tedbirler aldık. Ekiplerimiz haberli, habersiz denetimler yapmak suretiyle çocuk çalıştıran insanlara uyarılarla, cezai müeyyidelerle vazgeçirmeye çalıştık. Bunda da bayağı bir mesafe aldık” diye konuştu.
“Katkıda Bulunanlara ve Destek Olanlara Teşekkür Ediyoruz”
Vali Balkanlıoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü; “Ücretler çok yüksek olmadığı için fındık toplama işinde ailenin ne kadar nüfusu varsa, hepsinden para kazanma arzuları vardır. Onları ikna etmemiz kolay olmadı ama sonuçta ikna ettik, belli bir noktaya getirdik. Ama yinede gözümüz üzerilerinde dikkat ediyoruz. İnşallah o çocuklarımız yaşlarının gereği olan davranışlarda bulunsunlar, eğlensinler, dinlesinler, oynasınlar ve okullarda eksik kalan eğitimlerini burada hocalarımızın fedakarlıkları sayesinde tamamlasınlar, biz bunu arzu ediyoruz. Bu iş için de çaba içerisindeyiz. Sizlerin de bu konuda hem uyarıcı, hem her açıdan desteğiniz var. Sizlere de teşekkür ediyoruz.”
Yorum Yazın