Akhisar İlçe Tarım Müdürlüğü ve Akhisar Ziraat Odası Başkanlığı arasında imzalanan protokol sayesinde; Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvurusu yapmak isteyen Akhisarlı Çiftçiler, dosya teslim etmek için artık İlçe Tarım Müdürlüğü’ne gitmek zorunda kalmayacaklar.
Akhisar Kaymakamlığı tarafından geçtiğimiz ay düzenlenen Mahalle Muhtarları Toplantısında, aynı zamanda Akhisar Muhtarlar Derneği Başkanı da olan Bünyaniosmaniye Mahallesi Muhtarı İhsan Gümüş tarafından, çiftçilerin ÇKS başvuru işlemleri esnasında, şehir merkezine uzak olan Akhisar İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne ulaşmada yaşanan zorluklar nedeniyle dosya teslim işlerini hızlandıracak çözümler üretilmesi yönünde talepler iletilmişti. Bu taleplere istinaden Akhisar Kaymakamı Sabit Kaya’nın verdiği talimatla İlçe Tarım Müdürlüğü’nün konuyu incelemesi ve değerlendirmesini istediği vurgulanırken, İlçe Tarım Müdürlüğü’nün de çiftçilere hizmet sunmayı kolaylaştırmak adına, mevzuatlar çerçevesinde atılabilecek adımlar üzerine bir çalışma yaptığı dile getiriliyor. Ön çalışmanın tamamlanmasının ardından söz konusu taleplerin müspet olarak neticelendirilebilmesi yönündeki ihtiyaçlar hakkında Akhisar Kaymakamlığı’na bilgilendirme yapılarak uygun görüş istendiği ve Akhisar Kaymakamı Sabit Kaya’nın, Akhisar İlçe Tarım Müdürlüğü ile Akhisar Ziraat Odası Başkanlığı tarafından gerekli planlamanın yapılarak ortak bir çalışma ile muhtarlardan gelen taleplerin olumlu karşılanarak hayata geçirilmesi yönünde talimat verdiği ifade ediliyor.
Yaşanan bürokratik sürecinin ardından hazırlıklarını tamamlayan iki kurum, Akhisar Çiftçisinin ÇKS başvurularına ait işlemlerini kolaylaştırmak adına ortak bir işbirliği protokolüne imza attılar.Hizmet binası giriş katındaki bir odayı ÇKS İrtibat Bürosu olarak tahsis etiklerini söyleyen Akhisar Ziraat Odası Başkanı Ahmet Akbuğa “Çiftçiler, ekonominin görünmez kahramanlarıdır. Tarlada, bağda, bahçede çalışıp üreterek özellikle içinde bulunduğumuz pandemi süreciyle birlikte çoğalarak devam eden zorluklara karşı ülke olarak ayakta durma mücadelesinde ön saflarda yer alan çiftçilerimizin yaşadıkları sorunları ve mağduriyetleri azaltmak ve hatta gidermek adına atılacak her adıma Ziraat Odası olarak omuz vermeye, destek vermeye çabalıyoruz. Bu doğrultuda Muhtarlarımızdan gelen taleplere kayıtsız kalmadık; ÇKS İrtibat Bürosu kurulması için Muhtarlarımıza ve İlçe Tarım Müdürlüğü’ne Oda’mızın kapılarını sonuna kadar açtık. Akhisar çiftçisine hayırlı olmasını temenni ediyorum” diyerek duygularını dile getirdi.
Genel bütçe imkanlarını kullanarak büroya çalışma masası, ofis koltuğu, dosya dolabı, yazarkasa, bilgisayar, yazıcı gibi cihaz ve donanımları tedarik ederek, görevlendirilen dört personel ile ÇKS İrtibat Bürosu’nda hizmet vermeye başladıklarını vurgulayan Akhisar İlçe Tarım Müdürü Ahmet Kılıç “kıymetli Mahalle Muhtarlarımızdan gelen talepler doğrultusunda, sayın Kaymakamımızın verdiği vazifeye istinaden, daha bir çok konuda olduğu gibi değerli Ziraat Odası Başkanımız Ahmet Akbuğa ile el ele verip, çiftçilerimizin ÇKS başvurularını hızlandırmak ve kolaylaştırmak için, özellikle yaklaşık iki senedir devam eden pandemi sürecinde sosyal etkileşimi en düşük seviyede tutma gerekliliğini de dikkate alarak, mevzuatlar çerçevesinde elimizden gelen tüm gayreti ortaya koyduk. Akhisar Ziraat Odası çatısı altında mesai saatleri içerisinde hizmet vermeye başlayan ÇKS İrtibat Büromuz, başvuru yapmak isteyen tüm çiftçilerimizin dosyalarını teslim alacaklar. Böylece, Muhtarlarımızın tabiriyle, şehir merkezine uzak olan İlçe Müdürlüğümüze çiftçilerimizin, sadece ÇKS dosyası teslim etmek için gidip-gelmelerine gerek kalmayacak. Bütün çiftçilerimize hayırlı olsun” diyerek, İlçe Tarım Müdürlüğü’nde ÇKS başvuru işlemlerinin kabul edilmeye devam ettiğini ve 1 Eylül 2021 tarihinde başlayan 2022 Üretim Yılına ait ÇKS Başvuru sürecinin 30 Haziran 2022 tarihinde sona ereceğini belirtti.
Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS): tarım politikalarının oluşturulmasına yönelik olarak çiftçilere ait tarımsal faaliyetlerin kayıt altına alınması, güncellenmesi ve geliştirilmesi ile bağlı sistemlere yönelik tarımsal destekleme programlarının denetlenebilir, izlenebilir, raporlanabilir bir şekilde yürütülmesini sağlamak amacıyla 27/5/2014 tarihli ve 29012 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliği kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen tarımsal veri tabanıdır.
Çiftçilerin, bitkisel üretime yönelik destekleme ödemelerinden faydalanabilmeleri için, ilgili üretim yılına ait ÇKS başvurusunu yapmış olmaları gerekiyor. Bunun yanında, Tarım Sigortası (TARSİM) işlemleri ve Kırsal Kalkınma Desteklemeleri gibi birçok tarımsal destekleme de ÇKS kayıtları esas alınmak suretiyle yapılıyor.
Kaynak:Tarım Pusulası
Yorum Yazın