Şekerbank

İlaçlama Denetimleri Sahada Devam Ediyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İlaçlama Denetimleri Sahada Devam Ediyor

Malatya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü teknik elemanlarınca, kayısıda ilaçlama dönemi olması nedeniyle sahadaki denetimlere son hızla devam ediliyor.

Malatya için son derece önem arz eden kayısının daha kaliteli, hijyenik ve kalıntı miktarı düşük dolayısıyla da sağlık açısında güvenilir olması için çalışmalarını sürdürdüklerini söyleyen İl Müdürü Ali SELVİ, "Kayısı iyi gelir getiren ve uzun süre depolanma imkânı olan meyve olması nedeniyle, üreticilerin büyük çoğunluğunun tercih sebebi olmuş, bunun sonucunda da son yıllarda üretim alanı ve miktarında büyük artışlar meydana gelmiştir. Malatya da yaklaşık 50.000 aile kayısı tarımı ile uğraşmakta olup doğrudan ya da dolaylı olarak yaklaşık 200.000 kişi geçimini bu sektörden temin etmektedir. İlimizin geleceği için bu kadar değerli olan kayısı vazgeçilmez bir unsurdur.

Hastalık ve zararlılarla mücadele de kullanılacak ilaçların Teknik Talimatlar doğrultusunda reçete yazdırılmadan bilinçsizce kullanılması, Hastalık ve zararlıların dayanıklılığını artırabildiği gibi doğal dengeyi de bozmaktadır. Dolayısıyla söz konusu sorunlar kaliteli sağlıklı ve güvenilir gıda üretimini ve ihracatımızı olumsuz etkilemektedir.

Bu amaç doğrultusunda kimyasal ilaç kullanacak üreticilerimizin il ve İlçe Müdürlüklerinde üretici kayıt defterlerini alarak, ilaçlarını reçete yazma yetki belgesi olan uzman kişilere yazdırmaları büyük önem arz etmektedir.

Çok Değerli Üreticiler; hangi meyve türü olursa olsun kaliteli üretim yapan çiftçilerimiz her dönem ürününü yüksek fiyata satabilmiştir. Kaliteli üretim yapmanın en önemli şartlarında biri de kimyasal mücadeleyi doğru ve zamanında yapabilmektir. Kimyasal Mücadelede kullanılacak ilaçları reçete yazma yetkisi olan kişilere yazdırmadan kesinlikle zirai ilaç bayilerine gitmeyelim. İl ve İlçe Müdürlüklerimizde ilaçlama şekli ile ilgili eğitime katılıp Kimyasal ilaç uygulama belgesi almadan ilaçlama yapmayalım. İlaçlama belgesi olan kişilere bahçelerimiz ilaçlama yaptıralım ki hem doğru ilaç kullanalım, hem dozunu doğru ayarlayalım hem de ilaçlamayı bitkinin bütün yüzeyine homojen bir şekilde uygulayabilelim. Dolayısıyla bütün uygulamalarımızı doğru yapalım ki ihracata giden ürünlerimizde kalıntı olmasın, ürünümüz geri dönmesin, özellikle de marka olan kayısımız olumsuz etkilenmesin" dedi.

Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Sayın Selahattin GÜNCİ ise kanun ve uygulamalar hakkında bilgiler vererek, "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca hazırlanan "Bitki Koruma Ürünlerinin Önerilmesi, Uygulanması ve Kayıt İşlemleri" Hakkında Yönetmelik 3 Aralık 2014 tarih ve 29194 sayılı Resmi gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Yönetmeliğin amacı; bitkisel ürünlerde bitki koruma ürünlerinin uzman kişilerce önerilmesi, uygulanması ve gerekli kayıtların tutularak güvenilir gıda üretimi ve izlenebilirliğin sağlanmasıdır.

Bu yönetmelik ile farklı yıllarda yayınlanmış, fakat aynı amaca hizmet eden üç yönetmelik kaldırılarak, reçete uygulamasının geliştirilmesi, profesyonel uygulayıcıların etkin kılınması ve risk bazlı bir yönetim sistemi kurulması hedeflenmiştir.

Söz konusu yönetmelik gereği üreticilerimizin yapacakları Zirai Mücadele uygulamalarında doğru zamanda doğru dozda doğru ilacı kullanmaları sağlıklı ve güvenli bir gıda üretimi için bir zorunluluk haline gelmiştir. BKÜ (Bitki Koruma Ürünleri) Uygulama Belgesi olmayan ve kullanmış oldukları Zirai Mücadele İlaçlarını reçete ile almayan üreticiler hem mağdur olacaklar hem de cezai müeyyideler ile karşı karşıya kalacaklardır" dedi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Pazarcık'ta Ahır Yangınında 161 Hayvan Telef OlduÖnceki Haber

Pazarcık'ta Ahır Yangınında 161 Hayvan T...

Örtü altı sebze meyve üretimi 5 yılda yüzde 18.8 arttıSonraki Haber

Örtü altı sebze meyve üretimi 5 yılda yü...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar