Fındık bahçelerinin ana zararlısı olan Fındık Kurdu zararlısına karşı Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, ''ilaçlama başlamadan önce, arıcıların arılarını ilaçlama sahasının dışına çıkarabilmelerine imkân sağlamak amacıyla önceden uyarılmaları, ilaçlama bitiminden 21 gün sonrasına kadar ilaçlı bahçelerde hayvan otlatılmamalı ve meyve yenmemelidir'' dedi.
Açıklamasının devamında fındık üreticilerine yapılması gereken konularda bilgi veren İl Müdürü Kabaoğlu; "Fındık Kurduna karşı mücadele yöntemlerinden birisi Kültürel Mücadeledir. Bahçe toprağının çapalanması böcek yoğunluğunun azalması üzerine önemli bir etkendir. Ancak bu işlemi yaparken Fındık bitkisinin köklerine zarar vermeyecek şekilde yapılması gerekir.
Fındık Kurdu mücadelesinde Kimyasal Mücadele meyvelerin zararlıdan korunması amacına dayanır. Bunun için ergin böceklerin ekonomik zarar yapmaya başladıkları dönemde bahçeleri ilaçlı tutmak gerekir.
Fındık Kurdu fındık üretilen bölgelerde yaygın olmakla birlikte, Fındık üretimi yapılan alanların yarısında mücadeleyi gerektirecek yoğunluk bulunmamakta üreticilerimiz gereksiz ilaçlama yapmaktadırlar
Kimyasal Mücadele yapılacak bahçelerde mutlak bir ön sayım yapılmalıdır. Bu amaçla 1-10 da büyüklüğündeki bahçelerde 10 ocak, 11-30 da büyüklüğündeki bahçelerde 20 ocak, 30 da’dan büyük bahçelerden 30 ocak 3x3,5m büyüklüğündeki beyaz bir bez örtüye sabahın erken saatlerinde silkeleme yapılarak ergin sayımı yapılır. Sayım sonunda 10 ocakta 2’den fazla ergin böcek düşerse Kimyasal Mücadele gereklidir.
İlaçlama bahçedeki hakim çeşitlerin yarıdan fazlasının mercimek iriliğine yaklaşınca (3-4 mm) yapılmadır. Ergin çıkışının tamamlanmak üzere olduğu bu dönem bölgemizde sahil ve orta kuşakta 15-25 Mayıs 2017 tarihleri arasında, yüksek kesimlerde ise bu tarih 18-28 Mayıs 2017 tarihleri arası olmakla birlikte yapılacak kimyasalmücadeleler en fazla 10 gün içerisinde bitirilmelidir.
Ayrıca bölgemizde son 2-3 yıldan bu yana fındıkta verim ve kalite üzerine önemli kayıplara neden olan FındıktaKülleme Hastalığına karşıda Fındık Kurdu mücadelesi ile birlikte bakanlıkça ruhsatlandırılmış uygun bir bitki koruma ürünü ile birlikte ilaçlama yapılması hem Fındık Kurdu zararlısını, hem de Külleme hastalığını baskı altına alınacaktır.
İlaçlamada dekara (ortalama 40-50 ocağa) verilen doz atomizörle 14-17 lt. su pülverizatörle 30-40 lt. su ile karıştırılarak atılmalıdır." dedi.
İl Müdürü Kabaoğlu ayrıca, ''kullanılacak bitki koruma ürünleri, İl veya İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile diğer kurum ve kuruluşlarda görevli reçete yazmaya yetkili Ziraat Mühendislerince yazılacak REÇETE karşılığında bitki koruma ürünleri satış bayisinden alınarak, bitki koruma ürünleri uygulama yetki belgesi sahibi kişiler tarafından atılması gerektiğini'' söyledi.
Yorum Yazın