Şekerbank

İhsangazi’de Siyez Festivali Düzenlendi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İhsangazi’de Siyez Festivali Düzenlendi

Kastamonu'nun İhsangazi İlçesinde; Siyez Festivali düzenlendi.

Festivale Vali Yardımcısı Ahmet ERTÜRK, 22-23. Dönem Kastamonu Milletvekili Musa SIVACIOĞLU, İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan KARATAY, Baro Başkanı  Av. Mehmet ÇİFTÇİ, İhsangazi Kaymakamı Ömer Faruk CANPOLAT, Azdavay Kaymakamı Abdullah Huzeyfe ÇAKMAK, Küre Kaymakamı Fatih KAYABAŞI,  İhsangazi Belediye Başkanı Zühtü DANACI, Azdavay Belediye Osman Nuri CİVELEK, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman YAMAN, Milli Eğitim İl Müdürü Cengiz BAHÇACIOĞLU, Kültür ve Turizm İl Müdürü Fahrettin ŞENOĞLU, İGM Üyeleri,  15 Temmuz Gazisi Orçun ŞEKERCİOĞLU, kurum müdürleri, daire amirleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Buğdayın atası olarak bilinen Siyez Buğdayı için düzenlenen festival; saygı duruşunun ardından İstiklal Marşımızın okunması ile başladı.

İhsangazi Belediye Başkanı Zühtü DANACI konuşmasında; "İlçemizde binlerce yıldır ekimi yapılmakta olan siyez, bir ekim kültürü halinde bugüne kadar gelmiştir.  İnsanların ekonomik seviyeleri arttıkça daha doğal beslenmeye doğru yönelmekte  ve  siyez ön plana çıkmaktadır. Artık İhsangazi'nin sembol ürünü siyez Türkiye gündeminde ve hepimizin gayretiyle çok daha değerli aşamalara geleceğine inanıyorum" ifadelerini kullandı.

İhsangazi Kaymakamı Ömer Faruk CANPOLAT ise konuşmasında; "Siyez buğdayımız onbin yıldır, üretimi yapılarak burada medeniyet kurmuş toplulukları kalkındıran en kıymetli unsurlardan bir tanesi olmuştur. Siyez buğdayının yakın gelecekte hak ettiği yeri kazanacağını hepimiz  görebiliyoruz" dedi.

Protokol konuşmalarının ardından, İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr.  Canan KARATAY, siyez üzerine söyleşi gerçekleştirdi. KARATAY konuşmasında; "Ben Amerika'da 12 yıl çalıştım. O sıralarda bir kalp profesörü olarak araştırmalar yapıyordum küçük bir kitap aldım orada bütün tahıllar anlatılıyordu. Amerikan kitabında Dünya'nın en sağlıklı buğdayının siyez olduğu yazıyordu. Ama siyezin Kastamonu'da veya Türkiye'de olduğu yazmıyordu. Buna çok sinirlenmiştim. Bunlar altın değerinde" diyerek siyezin önemini vurguladı ve konuşmasına sağlıklı beslenme ile devam etti.

Daha sonra yapılan soru ve cevap kısmında sorulan bir soru üzerine Prof. Dr. KARATAY; "Yün kullanımının çok önemli olduğunu, yastık ve yorganlarımızın mutlaka yün olması gerektiğini, yatakların üzerine yün battaniye serilmesinin ağrıları dindireceğini" belirtti.

Halk oyunları gösterisi ile devam eden programda yemek yarışması da düzenlendi ve siyez bulguru ile yapılan yemekler jüri üyeleri tarafından değerlendirilerek dereceye giren yarışmacılara protokol üyeleri tarafından hediyeler verildi.

Festival kapsamında Prof. Dr. KARATAY; Vali Yardımcısı ve diğer protokol üyeleri ile birlikte bir tarlada gerçekleştirilen siyez ekimine katılarak tohumları toprak ile buluşturdu.

Tarlaya yapılan tohum ekimi esnasında bir açıklama yapan İl Müdürü Osman YAMAN; "İlimizde resmi kayıtlara göre bu yıl 10 ilçede 700 çiftçi tarafından 15.000 dekar alanda siyez buğdayı ekildiğini, gerçek ekilişin 20.000 dekar olduğunu, önümüzdeki yıl siyez buğdayı ekilişini 30.000 dekar alana çıkarmayı hedeflediklerini" bildirdi.

Katılımcılar tarafından festival alanında bulunan su değirmeni yerinde incelenerek, siyez bulguru işleniş aşamaları ve siyez unu üretimi hakkında bilgiler alınmasının ardından siyez festivali son buldu.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
12. Etap Başvuruları 11 Aralık'ta Sona ErecekÖnceki Haber

12. Etap Başvuruları 11 Aralık'ta Sona E...

Genç Çiftçi Projesi İlk Meyvesini VerdiSonraki Haber

Genç Çiftçi Projesi İlk Meyvesini Verdi

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar