Iğdır'da, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu öğrenilen Arap Tavşanı bulundu.
Iğdır'da, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu öğrenilen Arap Tavşanı bulundu.
Organize Sanayi Bölgesindeki bir su deposunun içinde bulunan ve yaşadığı coğrafyada nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu öğrenilen tavşanın, halk arasında Arap Tavşanı olarak adlandırılan 'Allactaga Williamsi' cinsi olduğu belirtildi.
Genellikle Orta Anadolu Bölgesi ve Batı Anadolu Bölgesi ovalarıyla Doğu Anadolu Bölgesi'nin yayla ve steplerinde görülen kemirgen, Iğdır Orman ve Su İşleri Müdürlüğüne yapılan ihbar üzerine düştüğü su deposundan çıkarılarak tedavi altına alındı.
Tarım arazilerinin sayısının azalmasıyla nesli tehlike altında olan Arap Tavşanı'nın ayakları kanguruyu, kulakları tavşanı, vücudu ise fareyi andırıyor.
Orman ve Su İşleri Müdürü Mete Türkoğlu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Arap Tavşanı türlerinin tarım arazilerinde yapılan yanlış sulama yöntemleri ve böcekleri yok etmek için yapılan ilaçlama nedeniyle neslinin tehlikeye girdiğini söyledi.
Arap Tavşanı'nın Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) tarafından koruma listesine alındığını belirten Türkoğlu, şöyle konuştu:
"Bunlar özellikle 350 metre ile 2 bin 600 metre rakımlar arasında yaşayan kemirici hayvan türlerinden biridir. Genellikle otların kök ve gövdelerini yiyerek beslenirler. Bunları geceleri görmek mümkündür, gündüzleri pek görülmezler çünkü uyku halindedirler. Bu tavşanında organize sanayi bölgesinde su deposuna girdiği ihbarını aldık. Gidip ağ yardımıyla yakaladıktan sonra buraya getirip beslemeye aldık. Arap tavşanları yirmibeş türdür. Bunların hepsi kırmızı listede yer almakta ve koruma altındadır. Bunlar özellikle Suriye , Irak, İran, Azerbaycan ve Kafkas bölgelerinde görülen türdür. Step alanları severler, aşırı insan olmayan yerlerde yaşarlar ve şuan koruma altındalar."
Tedavi edilen tavşan, Orman ve Su İşleri ekiplerince bulunduğu bölgeye bırakıldı.
Yorum Yazın