Bursa'da yaşayan Yalçın Öztürk isimli vatandaş, iftar yapmak için oturduğu yemek masasında 'Gergedan Böceği' buldu.
Bursa, İznik’te oturan Yalçın Öztürk, iftar masasında, Latince adı ‘Oryctes Nasicornis’ olan ’Gergedan Böceği’ buldu. Öztürk, kabuğunda bulunan keratin maddesi kimya sanayii, kozmetik sanayii ve ilaç sanayisinde kullanılan ve bu nedenle değerli olan böceği İznik İlçe Tarım ve Hayvancılık Şube Müdürlüğü’ne teslim edecek.
İznik, Beyler Mahallesi’nde oturan Yalçın Öztürk dün akşam iftar vaktinde masada bulduğu gergedan böceğini koruma altına aldı. Böcek hakkında araştırma yaptığını söyleyen Öztürk, “Gergedan böceğinin, yurt dışında yüksek fiyatla satılan bir böcek türü olduğunu öğrendim. Böceğe zarar gelmemesi için koruma altına aldım. Pazartesi günü İznik İlçe Tarım ve Hayvancılık Şube Müdürlüğü’ne teslim edeceğim” dedi.
İznik İlçesi’nde geçen Haziran ayında, kafeterya işleten Mustafa Oruç işyerine giren gergedan böceğini müşterilerin fark etmeden üzerine basarak telef olmasını son anda önlemişti. Oruç, güçlü olan bu böceği daha sonra doğaya bırakmıştı.
GERGEDAN BÖCEĞİNİN ÖZELLİKLERİ
Gergedan Böceği, Antartika hariç her kıta bulunabilen boynuzlu bir böcek olarak biliniyor. Dünyanın en güçlü böcekleri arasında yer alıyor. Yaprak, çöp, bitkiler altına sığınarak yaşamını sürdürüyor. Kabuğunda bulunan keratin maddesi kimya sanayii, kozmetik sanayii ve ilaç sanayisinde kullanılıyor. Mali değeri böceğin büyüklüğüne göre değişiyor. Ağırlığının 850 katına kadar taşıma kapasitesi olduğundan koleksiyoncular tarafından rağbet görüyor.
Boynuz sadece erkeğinde bulunan bu böceğin toplanıp satılması ve alınması yasaklandı.
Yorum Yazın