Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam: “Paslara karşı dayanıklı buğday çeşitleri kullanılmalıdır”
Samsun’da de arpa, buğday, çavdar, tritikale ve yulaf ekim alanları bu yıl 1 milyon 296 bin dekar alanda 568 Bin 491 ton ürün bekleniyor. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü teknik ekiplerin saha taraması sonucu hububat ekim alanlarında sarı pas (Puccinia striiformis West) tespit edildi.
Sarı pas hastalığına karşı üreticilere uyarılarda bulunan İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam: “En erken görülen pas türü olan sarı pas buğday tarlalarında ilkbaharda hava sıcaklığının 10 -15°C olduğu zaman görülüp, yaprakların üst yüzeylerinde makine dikişine benzer şekilde limon veya portakal renginde püstüller görülmeye başlamaktadır. İlkbaharda bu püstüllerden oluşan milyonlarca yazlık spor rüzgârla çevreye dağılır ve sağlıklı bitkileri de enfekte etmektedir. Oluşumunda sıcaklık ve nem çok önemlidir. Tahılların yaprak, sap ve başaklarında görülebilirse de, esas görüldüğü yer yapraklardır. Püstüllerin dizilişi bir çizgiyi andırdığı için bu pasa çizgi pası da denilmektedir. Üreticilerimiz mücadelesinde; Havalanmayı engellemesi ve nem artışına neden olduğu için sık ekimden kaçınmalı, yabancı ot mücadelesi tekniğine uygun ve zamanında yapmalıdır, dengesiz ve aşırı gübreleme yapılmamalıdır. Paslara karşı dayanıklı buğday çeşitleri kullanılmalıdır. Çevredeki ara konukçular imha edilmelidir.
Sarı pas hastalığının erken dönemde alt yapraklardaki belirtileri her yıl görülebilmekte, iklim koşulları dikkate alınarak (%90 orantılı nem ve 15 -20 C sıcaklık) hastalığın seyri izlenmeli, hastalığın bitkinin üst tarafına doğru ilerlediği durumlarda üst yaprakların özellikle bayrak yaprağının hastalıkla bulaşmasını engellemek amacıyla yeşil aksam ilaçlanmasına başlanmalıdır. İklim koşulları hastalığın gelişmesine uygun gidiyorsa ve epidemik bir durum olasılığı varsa, kullanılan ilacın etki süresine göre ilaçlama tekrarlanabilir. Hasada bir ay kala bitki olgunlaşma dönemine girdiğinden dolayı ilaçlama yapılmamalıdır” dedi.
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü Sağlam, üreticilerin en yakın il/ilçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine giderek sarıpas teşhisi ve mücadelesi ile kullanacakları ilaçlar hakkında bilgi almaları, uygulama sırasında bu ilaçların farklı ilaçlarla karışımı konusunda azami dikkat etmeleri gerektiğini ifade etti.
Yorum Yazın