Diyarbakır Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar hububat tarımı yapılan arazileri yerinde inceleyerek, arazide bulunan çiftçilerle bilgilendirme amaçlı bir sohbet gerçekleştirdi.
Yaklaşık 4.500.000 da alanda hububat tarımı yapılan Diyarbakir'da hububat arazileri yerinde incelendi ve arazide ilaçlama yapan çiftçiler hububat hastalık ve zararlıları ile mücadele konusunda bilgilendirildi.
Çiftçinin hububat tarımı yaparken dikkat etmesi gereken önceliğin; toprak analizi, tohum yatağının iyi bir şekilde hazırlanması ve ihtiyaç duyulan taban ve üst gübrelemenin analiz sonuçlarının dikkate alınarak gübrelemenin yapılması gerektiği söylendi.
Hububat tarımının yapıldığı yerlerde başta süne zararlısı olmak üzere birçok zararlı, hastalık ve yabancı otlarla mücadelenin de önemine dikkat çekildi.
Yabancı otlarla mücadelenin zamanında yapılmasına, zamanında yapılmadığında ürünün verim ve kalitesinde kayıpların görüleceği dile getirildi.
Süne ile etkin bir mücadele yapmak, doğru zamanı ve doğru ilacı kullanmak için çiftçilerin Gıda Tarım ve Hayvancılık İl ve İlçe Müdürlüklerine müracaat etmeleri gerektiği ve en doğru mücadele yönteminin 1.ve 3. Nimf dönemleri olduğu belirtildi.
Son olarak doğal dengenin bozulmaması açısından ( faydalı böceklerin zarar görmemesi) ilaçlamanın bu dönemde yapılması, ayrıca ilaçlama yapılırken koruyucu malzeme (eldiven, maske, tulum, çizme, şapka) kullanılması, ilaçlama yapılırken herbisit, insektisit ve fungisitlerin karıştırılmaması, boş ilaç ambalajlarının doğayı kirletmemesi için gelişi güzel atılmayıp belli bir noktada toplatılıp imha edilmesinin önemine işaret edildi.
Yorum Yazın