Şekerbank

Hibe Destekli Büyük Kesimhane Tesisi Yükseliyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Hibe Destekli Büyük Kesimhane Tesisi Yükseliyor

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan “Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı” Tarıma dayalı ekonomik yatırımlar 9. Etap kapsamında Garip köyünde proje uygulaması tamamlanan 3 adet Etçi tavuk projesi ile 10. Etap kapsamında Bingöl Et Hayv.Et Ürünl.Gıd.İnş.Tic.Ve San.Ltd.Şti.ne ait Kırmızı Et Kesim, Depolama ve Pazarlama Tesisi olan mezbaha proje uygulaması devam eden tesisinde Vali Yavuz Selim KÖŞGER, Vali yardımcısı Sayın Numan Tahir ŞİMŞEK, İl Müdürü Mehmet YILDIRIM, Şube Müdürleri, Fırat Kalkınma Ajansı (FKA) Yatırım Destek Ofisi temsilcisi, Sanayi Ticaret Odası Başkanı, Ziraat Odası Başkanı, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı,  Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı, basın mensupları, yatırımcılar ile  İl Proje Yürütme birimi teknik personelleri incelemeye eşlik ettiler.

Vali Yavuz Selim KÖŞKER başkanlığında ki heyet bahse konu tesislere ilişkin verdikleri bilgilerde . Mehmet Akif ERTUĞRUL ve Adnan ERTUĞRUL kardeşlere ait olan tesisler  : 9. Etap programından hibe desteği almaya hak kazandılar. Bingöl ilinde yapımı ilk tamamlanan etçi tavuk projeleridirler. 36.000 baş/dönem kapasiteli son teknoloji kullanılarak su, havalandırma, ısıtma, nem ve yemleme tam otomasyon sistemiyle yapılmaktadır. Projelerin inşaat hakkedişleri Bakanlığımız tarafından ödemesi yapılırken Makine ekipman hakkedişleri hazırlanmış ve bakanlığımıza gönderilmiş yıl sonu itibarıyla hakkedişlerin ödenmesi planlanmaktadır.

Bingöl Et Hayv. Et Ürünl.Gıd.İnş.Tic.Ve San.Ltd.Şti.ne ait Kırmızı Et Kesim, Depolama ve Pazarlama Tesisinin ise :  Kurulumu projesinin yıllık 18.000 ton kırmızı et üretim kapasiteli 1. Sınıf modern bir mezbaha olacaktır. Başka bir deyişle günlük 100 adet büyükbaş ve 2000 adet küçükbaş kesim kapasiteli olacaktır. Projenin bitimiyle beraber 15 kişi tesiste istihdam edilecektir. Yaklaşık 7000 m² bir kapalı alana sahip tesiste faaliyetler yürütülecektir. Tesis KKYDP kapsamında 2.980.000 TL proje tutarı ile yapılmakta ve bakanlıK tarafından 1.490.000 TL hibe desteği sağlanacağını belirtti.

Vali Köşger, incelemede bulunduğu sahalarda yaptığı konuşmada:

''40 günde 72 bin tavuk yetiştirme kapasitesinde olan tesisler yılda 6 defa üretim yapılabilecek. Yapım aşamasında olan ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yüzde 50 hibe desteğiyle yapılan 9 tesiste yetiştirilen tavuklar Banvit firmasına satılacağını belirten Vali Köşker İncelemelerin ardından gazetecilere açıklama yaparak, Bingöl’ün tavukçuluk alanında kendi markasını oluşturması gerektiğini vurgulayarak. Şöyle devam etti: “Ertuğrul ailesine hayırlı olsun. Tebrik ediyorum. Alnının teriyle çalışarak kazanmak isteyen, risk alıp yatırım yapan girişimcilerimizi tebrik ediyorum. Devlet olarak biz yatırım yapan müteşebbislerimizi destekliyoruz. Tam otomasyona sahip 9 tesis kuruluyor. Her bir tesis 1 milyon TL bedelle inşaa ediliyor. 500 bin lirasını devlet hibe ediyor. Bingöl, coğrafi konum itibarıyla elde ettiği avantajı iyi değerlendirmelidir. Üretimin yanı sıra iyi bir çevre illere pazar oluşmalı ve yurt dışına da ihracat yapmalıdır. Kendi markasını oluşturmalıdır. Bundan sonra da gereken desteği vermeye devam edeceğiz. Biz memleketimize çivi çakan herkesin yayında olacağız” dedi.

Akabinde Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Hakkında Bilgi veren Gıda Tarım Ve hayvancılık İl Müdürü Mehmet YILDIRIM;

 -2006 Yılında Uygulaması Başlayan Programda İl Müdürlüğümüz Bütün Etaplarda Proje Uygulaması Yapmıştır.

-İlk 8 Etapta Toplam 60 Adet Proje Uygulaması Tamamlanmıştır. Bu Projelerin Toplam Proje Tutarları 30.894.172,10 Tl Olurken Bakanlığımız Tarafından Bu Projeler İçin Toplam 15.681.335,29 Tl Hibe Ödemesi Yapılmıştır.

-KKYDP (Kırsal Kalkınma Yatırımların Desteklenmesi) Projesi 9. ve 10. Etapta hibe almaya hak kazanan 22 adet projenin uygulama aşamaları devam etmektedir. Toplam proje tutarı 31.280,320 TL’dir. Üreticilerimize ödenecek toplam hibe tutarı ise 15.640,160 TL’dir.

- 9.Etap kapsamında uygulanan 15 adet projeden 11 adedi tamamlanmıştır. Geri kalan 4 adet projenin uygulama aşaması devam etmekte ve Mayıs-2016 itibarıyla tamamlanmaları planlanmaktadır. 

-10 Etap kapsamında İlimizde 7 adet proje uygulaması devam etmektedir. 1 adedi tamamlanmıştır. 6 adet proje ise Haziran 2016 tarihinde tamamlanması planlanmaktadır.

İlimizde 2015 yılında uygulanan 9. Ve 10. Etap projelerden 3 adedi Bitkisel ürün İşleme, 6 adedi hayvansal ürün işlemeye yönelik, 1 adedi soğuk hava deposu ve 12 adedi Sabit yatırım (hayvan Barınağı) projeleridir. Hayvan barınaklarından 3 adedi Damızlık Süt Sığırı Yetiştiriciliği projesi geri kalan 9 adedi ise Etçi Tavuk yetiştiriciliği projeleridir. Program kapsamında ilk kez uygulanan etçi tavuk yetiştiriciliği projelerin her biri 36.000 baş/dönem kapasiteli olup her biri 1.000.000 TL proje tutarı ile gerçekleşmiş ve bakanlığımız tarafından 500.000 TL hibe desteği sağlanmıştır diyerek;

Bu tesislerin Bingöl özelinde Ülkemiz için hayırlara vesile olmasını diliyor, önümüzdeki yıllarda sektöre ilgi duyan yatırımcılarımızı bu yönde yatırım yapmaya davet ediyorum.​'' dedi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Merinos ırkı damızlık koç dağıtımı yapıldıÖnceki Haber

Merinos ırkı damızlık koç dağıtımı yapıl...

42 ton hamsiye el konulduSonraki Haber

42 ton hamsiye el konuldu

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar