Türkiye kesim için yılda 550 bin hayvan ithal ederken, her yıl 1 milyonun üzerinde buzağının yetersiz beslenme nedeniyle öldüğü açıklandı.
Antalya Ticaret Borsası Şubat ayı Meclis toplantısı Hüseyin Cahit Kayan başkanlığında ATB Meclis Salonu nda yapıldı. Yönetimin bir aylık çalışmasıyla ilgili meclis üyeleri bilgilendirilirken, Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Genel işsizliğin azaltılmasında tarımın büyük bir potansiyel taşıdığını söyleyen Ali Çandır, Antalya gibi tarımı nitelikli düzeyde yapan kentler için bu potansiyelin daha büyük bir orana sahip olduğunu vurguladı. Çandır, tarımsal istihdamın üzerindeki en büyük engelin, sanayi ve hizmet sektörü gibi genel sektörlere odaklı hazırlanmış sosyal güvenlik sistemi olduğunu söylerken, "Tarım sektörüne özel bir sosyal güvenlik sistemi talebimizi her ortamda olduğu gibi geçtiğimiz günlerde Valimiz Münir Karaloğlu başkanlığında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Orhan Yegin’in katımlıyla yapılan “Çalışma Hayatında Milli Seferberlik” toplantısında da dile getirdim. Bu talebimizin gerçekleştirilmesi halinde sektörümüzün doğasına uyumlu bir sosyal güvenlik sistemi kurgulanırsa tarım sektörünün istihdam yaratma potansiyeli, işsizliğe ilaç olacak boyuttadır" diye konuştu.
CANLI HAYVAN BORSASI NDA GELİŞME
Canlı hayvan borsasıyla ilgili güzel gelişmeler olduğunu da meclis üyeleriyle paylaşan ATB Başkanı Çandır, canlı hayvan borsasıyla ilgili şirket kurma izninin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından onaylandığını bildirdi. Çandır, "Önümüzdeki günlerde Büyükşehir Belediye Başkanımız Menderes Türel ile tekrar görüşerek nihai sonucu vermeyi planlıyoruz. Böylelikle Antalya’nın önemli bir sorununu da gidermiş olacağız. Canlı hayvan borsası bölgemiz hayvancılığının gelişimine önemli katkı sağlayacak bir merkez haline gelecektir. Canlı hayvan borsasından sonra et borsası kurulması içinde çalışacağız" diye konuştu.
BİBER HABERİ KIZDIRDI
Mecliste üyeler sektörel konuları da değerlendirdi. ATB meclisinde son günlerde biberin lastik gibi uzamasının sebebinin kullanılan kimyasal ilaçlar olduğu yönündeki haberler tartışıldı. Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, benzer bir durumun geçen ay domateste yaşandığını belirterek, bir televizyon kanalında biberin elastikiyetiyle ilgili tüketiciyi olumsuz etkileyecek haberler yapıldığını anımsattı. Haberin herhangi bir bilimsel tabana dayanmadığını vurgulayan Çandır, "Bu iş tarım sektörünün itibarını olumsuz etkiledi. Bu tür asılsız haberler tüketici üzerinde olumsuz etkiye sahip. Bizler sözkonusu haberle ilgili TOBB ne RTÜK, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı na oluşturulmak üzere şikayetimizi yaptık. Çünkü televizyon kanalında herhangi bir bilim adamının görüşüne yer verilmeyen açıklama binlerce insanın ekmeğine engel olmaktadır" diye konuştu.
Enflasyonun çift haneye gittiğini, bunun sorumlusu olarak da gıdanın gösterildiğini belirten Çandır, son günlerdeki yaklaşımın gıdanın enflasyon üzerindeki etkisini düşürmeye yönelik olduğunu kaydetti. Çandır, "Sebze ürünlerinin enflasyonu tetiklediği ve yüksek çıkmasına sebep olduğunun gösterilmesi nedenleriyle, sanki son günlerdeki yaklaşımların bu etkiyi düşürmek için bilinçli olduğu yönünde düşünceler var. Bu tür haberlerle enflasyonu tetiklediği öne sürülen domates, biber gibi ürünlere talebi azaltarak, tüketimi ve fiyatlarının da düşmesiyle enflasyonun da düşürüleceği düşünülüyor" diye konuştu.
Seralarda döllenmenin arılarla sağlandığına ilişkin haberlerin de çıktığına değinen Çandır, ancak yapılan olumsuz haberlerin olumlu haberlerin önüne geçtiğine dikkat çekti. Sektör olarak üretim konusunda kamuoyunun da iyi bilgilendirilmesi gerektiğini vurguladı.
ATB Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Doğan, biberle çıkan olumsuz haber üzerine biber fiyatlarında ciddi düşüşler meydana geldiğini bildirdi. Doğan, toplumda kanat önderlerinin ürünlerin güvenilir olduğu yönünde beyanatlar vermesi gerektiğini söyledi.
Çandır, 16 Nisan da yapılacak referandumdan sonra Hal Yasası nın gündeme geleceğini anımsatarak, hal yasasının yapılışında aktif rol alınmasını gerektiğini söyledi.
BUZAĞI ÖLÜMLERİ
ATB komite toplantılarında buzağı ölümleriyle ilgili sıkıntının dile getirildiğini kaydeden Çandır, "Bir taraftan hayvan ithal edeceğiz diye debelenirken diğer yandan elimizdeki buzağıları yaşatamamak gibi sorunumuz var. Rakamlar ciddi, bu konuda gerekli önlemler alınmalı" dedi.
ATB Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Simav, geçen yıl 550 bin adet kasaplık canlı hayvan ithal edildiğini belirterek, "Ama geçen yıl kaybettiğimiz buzağı sayısı 1 milyonun üzerinde. Buzağı ölümleri önemli bir sorun olmaya başladı. Geçen yıl kaybettiğimiz buzağı sayısı ithal ettiğimiz kasaplık hayvan ithalatının neredeyse iki katı. Bu da et ihtiyacının dışarıya bağımlı olmasına neden oluyor" diye konuştu. Buzağı ölümlerinin nedeninin yetersiz beslenme ve bakım olduğunu kaydeden Hüseyin Simav, beslenme şeklinden kaynaklı ishal hastalığının bu ölümlere sebep olduğunu bildirdi. Simav, uzun yıllardır devam eden buzağı ölümlerinin bu yıl fark edildiğini, bakanlığın ölümlerin önüne geçmek için teşvik vermeye başladığını söyledi. Simav, Bakanlığın 4 aylık buzağılar için 350-550 TL arasında teşvik verdiğini bildirdi. Simav, Türkiye de en çok Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bu ölümlerin yaşandığını kaydetti.
Yorum Yazın