"Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik” 26/2/2018 tarihli ve 30344 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu Yönetmeliğin amacı; hayvan hareketlerinin takibini ve hastalıklarının kontrolünü daha etkin düzeyde sağlamak için; sahipli kedi, köpek ve gelinciklerin dijital yöntemlerle kimliklendirilmesi ve kayıtlarının düzenli tutulması ile ilgili usul ve esasları düzenlemektir.
Konu ile ilgili açıklama yapan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam “Yönetmelik gereği ev hayvanı sahiplerinin, kedi, köpek ve gelinciklerine kimlik çıkartarak; doğum, ölüm, kayıp ve sahip değişikliğiyle ilgili bilgileri İl ve İlçe Müdürlüklerimize süresi içinde bildirmesi zorunlu hale getirilmiştir. Uygulamanın başladığı tarihinden bugüne (11.10.2022) kadar ilimiz genelinde 2.725 kedi ve 4.552 köpek olmak üzere toplam 7.277 hayvana mikroçip uygulanarak kayıt altına alınmıştır. Mikroçip uygulamasıyla Ev Hayvanı Kayıt Sistemi'ne (PETVET), hayvanın adı, pasaport numarası, türü, ırkı, cinsiyeti, rengi, doğum tarihi, hayvan sahibinin adı, bulunduğu il, ilçe, köy/mahalle bilgileri ile acil durumda ulaşılabilecek kişi bilgileri, hayvana ait aşı bilgileri ve hayvana yapılan operasyonların bilgileri de kayıt altına alınmaktadır. Ayrıca sahip değişikliği, kayıp ve ölüm bildirimleri de sisteme kaydedilmektedir.
31 Aralık 2022 tarihine kadar kedi ve köpeklerini kimliklendirmeyen ve kayıt altına aldırmayanlara 5199 sayılı Kanun gereği idari para cezası uygulanacaktır.
Kedi, köpek ve gelincik sahiplerinin 31 Aralık 2022 tarihine kadar İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimize ve Serbest Veteriner Hekimlere başvurması halinde her yaştaki sahipli kedi, köpek ve gelinciklerin Ev Hayvanı Kayıt Sistemi’ne (PETVET) kayıt işlemleri yapılabilecektir. Hayvan sahiplerinin 31 Aralık 2022 tarihine kadar hayvanlarını kimliklendirme işlemlerini tamamlamalarını önemle duyuruyoruz.” dedi.
Kaynak:Tarım Pusulası
Yorum Yazın