Sivas İl Özel İdaresi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü ve Sivas İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Sivas Tarım Kredi Kooperatifi Bölge Müdürlüğünde temin edilen mısır ve nohut tohumunun dağıtım töreni gerçekleştirildi.
Sivas İl Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğünde yapılan programa Sivas İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Nebi Kaya, tarımdan sorumlu Sivas Vali Yardımcısı Zihni Yıldızhan, Sivas Tarım Kooperatifi Bölge Müdürü İsmail Köse, Sivas İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Seyit Yıldız, Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, İl Genel Meclisi Tarım Komisyonu Başkanı Ziyaeddin Mat ve Tarımsal Hizmetleri Müdürümüz Fahri Keskin katıldı.
Programda ilk olarak konuşan Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, “Sivas bir tarım şehri. İlimizin nüfusunun yüzde 66’sı çiftçilik ile uğraşmaktadır. Şehrimiz ülkemizin en geniş ikinci coğrafyasına sahip. Topraklarımızın büyük bir kısmı tarım ve hayvancılığa uygun. İlimizin tarım ve hayvancılıkta daha iyi noktalara gelmesi için tohum desteğinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. İklim şartlarımız daha çok büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık yapmaya müsait. İlimiz tarıma dayalı bir sanayi şehri olursa daha da gelişecek. İnşallah her yıl bu projelerle tarıma verilen destek artar. Bu projenin hayata geçmesinde Sivas İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Nebi Kaya’ya, tarımdan sorumlu Vali Yardımcısı Zihni Yıldızhan’a, Sivas İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Seyit Yıldız’a ve Sivas Tarım Kooperatifi Bölge Müdürü İsmail Köse’ye teşekkür ediyorum.” dedi.
Sivas İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Seyit Yıldız ise, “Sivas İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüz, Sivas İl Özel İdaresi ile birlikte ‘Kaba Yem Açığının Giderilmesi Projesi ve Yemeklik Dane Baklagil Üretim Alanlarının Artırılması Projesi’ni hayata geçiriyor. İlimizde hayvancılıkta kullanılan kaba yem açığı çok fazladır. Yem açığın artırılmasına yönelik birçok proje hazırladık. Bu kapsamda 16 ilçemize yonca ve adi fiğ tohumları dağıttık. Bu proje ile de Sivas merkez köylerine, Yıldızeli, Suşehri, Şarkışla ilçelerimize mısır tohumu dağıtacağız. Ayrıca baklagil alanlarının artırılması amacıyla Gürün, Kangal, Gemerek ve Gölova ilçelerine nohut tohumu dağıtacağız. İlçelerimizde çiftçilerimize 15 ton nohut ve 15 ton mısır vereceğiz. Önümüzdeki yıllarda da bu desteklerimiz artarak devam edecek. Hayvancılık maliyetlerinin yüzde 60’nı hazır yemler oluşturuyor. Bu maliyetleri yüzde 20 seviyesine düşürmek amacıyla kaba yem bitkilerini üretmemiz gerekiyor. Bu da çiftçilerimizin para kazanmasına yol açacaktır. Karlı olmayan bir işletmenin sürdürülebilir olması çok zordur. Diğer yandan nadas alanlarının daraltılması için nohut tohumu dağıtıyoruz. Bu projeye destek veren Sivas İl Özel İdaresi Genel Sekreterimiz Mehmet Nebi Kaya’ya teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.
Tarımdan sorumlu Vali Yardımcısı Zihni Yıldızhan ise, “Sivas Valiliğimiz diğer kurumlarla birlikte birçok proje yapmaktadır. Bu projelerden biri de ‘Kaba Yem Açığının Giderilmesi Projesi ve Yemeklik Dane Baklagil Üretim Alanlarının Artırılması Projesi. Sivas İl Özel İdaresi de tarım ve hayvancılık alanında birçok projeye destek verdi. Bu desteklerden dolayı İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Nebi Kaya’ya şükranlarımı sunuyorum.” dedi.
Sivas İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Nebi Kaya, “Sivas İl Özel İdaresi sadece kırsal altyapıya destek veren bir kurum değil; eğitim, sağlık, kültür, spor, turizm, tarım gibi birçok alanda hizmet vermektedir. Bu yatırımları hem kendi kaynakları hem de diğer kurumlarla birlikte hazırladığımız projelerle hayata geçiriyoruz. Tarım alanında 10’a yakın proje ile çiftçilerimize destek vereceğiz. Bu projelerden biri de ‘Kaba Yem Açığının Giderilmesi Projesi ve Yemeklik Dane Baklagil Üretim Alanlarının Artırılması Projesi. Sivaslı çiftçilerimize tarım ve hayvancılığın önemini anlatmak çok doğru değil. Çünkü Sivaslılar ‘Benim Sadık Yârim Kara Topraktır’ diyerek yetişen bir nesildir. Sivaslılar toprağın kadrini ve kıymetini 80 ilden daha iyi bilmektedirler. Gelişmenin sanayi ve üretimin artırılmasından geçtiğini söylüyoruz. Ama insan olmanın ve yaşamanın olmazsa olmazı tarımdır. Bu projelerimiz yeni üretim alanlarının artırılmasına ve çiftçilerimizin para kazanmasına vesile oluyorsa bu bizleri fevkalade mutlu edecektir. Sivas İl Özel İdaremiz; meyvecilik ve sebzeciliğin geliştirilmesi, damızlık koyun projesi ile süt sığırcılığında süt üretiminin geliştirilmesi gibi birçok projeyi hayata geçirecek. Kaba yem açığının giderilmesi projesi kapsamında, çiftçilerin piyasadaki herhangi bir yem bitkisi tohumunu değil, sertifikalı, analiz raporu yapılmış tohumu ekimini yapması hedefleniyor. Bu doğrultuda İdaremizin desteğiyle 292 torba ve çiftçilerin katkısı ile de 650 torba tohumun temini yapıldı. Temin edilen mısır tohumu ile yaklaşık 4 bin 225 da alana yem bitkisi ekimi yapılacak. Yemeklik dane baklagil üretim alanlarının artırılması projesi kapsamında ise Sivas ili genelinde kıraç tarım arazilerinde tohum ekimi yapılarak yemeklik dane baklagil ekim alanlarının artırılması hedefleniyor. Bu kapsamda İdaremizin desteğiyle 7 bin 200 kg ve çiftçilerin katkısı ile de 15 bin kg nohut tohumunun temini yapıldı. Temin edilen nohut tohumu ile ortalama yaklaşık bin 200 dekar alana nohut tohumunun ekimi yapılacak. Bu projelere destek veren başta Sayın Valimiz Davut Gül’e ve Sivas İl Özel İdaremizin karar organı olan il genel meclisimize ve meclis başkanımız Sedat Özata’ya teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.
Yorum Yazın