Türkiye'de et ve süt üretimine dair konuşan kooperatifçiler önlem alınmazsa ithalat riskinin gerçekleşeceğini anlattı. KDV ve elektrik, mazot fiyatlarında indirimler isteyen Konya Tarım Kooperatifleri Bölge Birlik başkanı Seyit Mehmet Dağ ve Edirne Tarım Kooperatifleri Birlik Başkanı Ahmet Erken, bakanlığa ve hükümete çağrı yaptı.
Artan girdi maliyetleri, hem hayvancılığı hem de tarımsal üretimi olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Sütün taban fiyatındaki yetersizlik, yem fiyatlarının artışı; hayvancılığı ve buna bağlı olarak et ve et ürünlerini etkiliyor. Tarımda ve hayvancılıkta yaşanan sorunları Konya Tarım Kooperatifleri Bölge Birlik başkanı Seyit Mehmet Dağ ve Edirne Tarım Kooperatifleri Birlik Başkanı Ahmet Erken ile konuştuk.
Seyit Mehmet Dağ, bu yıl süt fiyatlarında yaşanan durumu 2008 yılına benzetti. 2010 yılındaki et krizini ve et ithalatını da hatırlatan Dağ, “Dişi hayvan kesimi böyle giderse, ileriki dönemde bu, et ithalatı ile sonuçlanacak” derken, Ahmet Erken ise “Trakya’da hayvancılık bitme noktasına gelecek” dedi.
'YEM FİYATLARININ ÖNÜNE GEÇİLMELİ'
Gazete Duvar'dan Seçkin Sağlam'ın haberine göre; Konya’nın günlük 3 bin 500 ton süt ile üretimde lider olduğunu dile getiren Konya Tarım Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanı Seyit Mehmet Dağ, 2010 yılını hatırlattı ve “Konya’mızda da her yerde olduğu gibi süt fiyatları konusunda sorunlarımız var” dedi. Dağ şöyle konuştu:
“Süt fiyatı yetersiz. Yem fiyatlarının önüne bir türlü geçemedik. Dişi hayvan kesimi artmaya başladı. Bakın 2008 yılında da bu sorunlar yaşandı, dişi hayvan kesimi hat safhaya çıktı ve sonra 2010 yılında süt sanayisinde de ette de sıkıntılar yaşadık, yurtdışından et ürünleri ithal etmeye başladık. Dişi hayvan kesimi böyle giderse, ileriki dönemde bu et ithalatı ile sonuçlanacak. Yem fiyatının önüne geçilmesi gerekiyor. Taban fiyatlarında sıkıntılarımız var. Biz şunu diyoruz, keşke taban fiyatı iyi olsa da, ürettiğimiz ürün değerinde satılsa da desteklemeyi hiç vermesin bakanlığımız. Destekleme var, alıyoruz ama o da bir sıkıntı. Bu sıkıntıları aşmak için taban fiyatlarının iyi belirlenmesi gerekiyor. Nüfusumuz 83 milyon oldu. Bu nüfusu doyurmamız, dışarıya tarım ürünü ihraç edebilmemiz için taban fiyatlarının yükselmesi, buna bağlı olarak da üretimin artması gerekiyor.”
'ELEKTRİK VE MAZOTTA KDV DÜŞMELİ'
Dağ ayrıca, pancar başta olmak üzere tarımsal üretimde suyun önemine dikkat çekerek, mazot ve elektrik faturalarının da yeniden düzenlenmesi gerektiğini söyledi. Dağ, “Elektrik ve mazot konusunda KDV’nin yüzde 2’lere çekilmesi gerekiyor. Çünkü, elektrik ve mazot çok önemli bir gider kalemi oluyor bizler için. Biz Konya’da, 150-200 metrelerden su çekiyoruz. Mazot ve elektrik konusundaki gider bizim belimizi büküyor” diye konuştu.
'TRAKYA'DA HAYVANCILIK BİTME NOKTASINA GELİYOR'
Edirne Tarım Kooperatifleri Birlik Başkanı Ahmet Erken de süt fiyatları ve hayvancılık konusuna değinerek şunları ifade etti:
“Edirne’de 197 kooperatifimiz var, 155 kooperatifimizle günlük 330 kapasiteyle birlik olarak pazarlıyoruz. Bunu pazarlarken de en büyük sıkıntımız süt fiyatlarıdır. Süt fiyatları ne olursa olsun, şu an 2,20 lira olan müstahsil kısmının en az 2,80 lira olması lazım. Çünkü daha süt fiyatları belirlenmeden, yem fiyatlarına bir ay içinde iki kez zam geldi. Süt fiyatları böyle giderse, Trakya’da hayvancılık bitme noktasına gelecek. Tarım Bakanlığı'mızın Ulusal Süt Konseyi ile yapacağı istişareler çok önemli. Bizler de birlikler olarak Ulusal Süt Konseyi ortaklarındanız. Eğer süt fiyatları istenilen seviyelere gelmezse -zaten düve ve inek kesimleri son dönemde hat safhalara ulaştı, bu anlamda da git gide, özellikle Trakya’da hayvancılık bitme noktasına gelecek.”
'SULU TARIMDA ELEKTRİK FİYATLARI ÇOK YÜKSEK'
“Bildiğiniz gibi bu yıl Trakya’da, son yılların en kurak yılı yaşandı" diyen erken şöyle devam etti:
"Buğday, ayçiçeği verimlerinde sıkıntı oldu. Verim sıkıntısına rağmen sevindirici bir fiyat var. Trakya, Türkiye pirinç üretiminin yüzde 46’sının karşılandığı bir bölge. Edirne’de yetiştirilen pirincin yüzde 70’ine varan sulamasını kooperatifler yapıyor. Bilindiği gibi Toprak Mahsulleri Ofisi müdahale fiyatı açıklamaları, geçen yılki Aralık-Ocak dönemi fiyatlarının biraz altında. Hasat başladı ve devam ediyor. Hasat devam ederken bu fiyat dengelerinin de sağlanmasından yanayız.
Üretimi yaparken, özellikle sulu tarımda, en büyük sıkıntımız elektrik ücretleridir. Çok büyük bir maliyet bu. Biz yıllardır girişimlerde bulunuyoruz, bunu dile getiriyoruz. Genel Başkanımız da bu konulara değiniyor. Tarımsal üretimde elektriğin farklı değerlendirilmesi gerektiğine inanıyorum. Aynı zamanda KDV’nin de 1’lere, 2’lere çekilmesinden yanayız. Ama en büyük sıkıntımız, elektrikte normal abone gibi ücret alınmasıdır. Faturalarda faiz çok fazla geliyor, çok yüksek. Bu anlamda elektriğin mutlaka tarımsal üretimde daha ucuz olmasını diliyoruz. Bu sadece Trakya’nın değil, bütün Türkiye’nin sorunu.”
Yorum Yazın