0
Ordu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü; gerek halkımızın sağlıklı gıdaya ulaşması gerekse hayvan sağlığının korunması amacıyla hayvanlarda aşılama, kontrol ve denetim hizmetlerini yoğun bir çalışma ile sağlamaktadır.
Bu konuda açıklamalarda bulunan Ordu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal YILMAZ şunlara değinmiştir. "İl Müdürlüğümüzce hayvan hastalıklarıyla mücadeleyi her alanda sürdürmekteyiz. Özellikle bir yandan yıl boyunca sürdürdüğümüz yoğun aşılama çalışmalarımızla hayvan hastalıkları ile mücadele edilirken bir yandan da hayvancılıkla uğraşan üreticilerimize yönelik eğitim ve yayım çalışmalarımız devam etmektedir. Ayrıca İl Müdürlüğümüzce gerçekleştirilen yol kontrolleri ile de belgesiz hayvan hareketlerinin önlemesine büyük gayret gösterilmektedir. Bu kapsamda 2014 yılında yaptığımız çalışmalara kısaca değinecek olursak;
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak ilimizde hayvan hastalıklarının önlenmesi maksadı ile her yıl olduğu gibi 2014 yılında da 306.728 hayvana koruyucu şap, Lumpy Skin Disease(LSD), şarbon, brusella, koyun vebası ve kuduz aşıları yapılmıştır. Koruyucu önlem maksadı ile yapılan şap aşılaması sayesinde 2014 yılında ilimizde sadece 3 mihrakta şap hastalığı çıkmış olup bu hastalıklar alınan önlemler neticesinde ölüm vakası olmadan söndürülmüştür.
2013 yılında ülkemiz de ilk defa görülen ve 2014 yılı içerisinde hızlı bir şekilde yayılma gösteren LSD hastalığı ile ilimizde çok sıkı bir şekilde mücadele edilmiştir. Yapılan ihbarlara anında müdahale edilerek gerekli karantina önlemleri ve tedbirler alınmış, hastalıklı hayvanlar imha edilmiştir. Yapılan çalışmalar neticesinde ilimizde sadece 7 işletmede hastalık görülmüş ve bu hastalıklar en kısa zamanda söndürülmüştür. Ayrıca hayvanları imha edilen yetiştiriciler mağdur edilmeyerek hayvanlarının bedelleri olan toplam 94.905 TL tazminat olarak ödenmiştir.
İlimizde büyükbaş ve küçükbaş hayvanlara yapılan brucella aşıları neticesinde sadece 3 işletmede hastalık tespit edilmiş olup hastalığın söndürülmesine katkı sağlamak maksadı ile hayvanlar şartlı kesime sevk edilmiştir. Yine yetiştiricilerin mağduriyetini gidermek maksadı ile kesilen bu hayvanların değeri olan 5.274 TL üreticilere tazminat olarak ödenmiştir.
Ayrıca yapılan aşılama çalışmaları neticesinde 2014 yılında ilimizde kedi ve köpeklerde kuduz, koyun ve keçilerde veba hastalığına rastlanmamıştır.
2015 yılı ilk altı aylık dönemine bakıldığında ise; sürdürülen yoğun çalışmalar neticesinde ilimizde sadece Akkuş'da bir işletmede tüberküloz hastalığı çıkmış olup gerekli karantina tedbirleri alınarak hastalığın söndürülmesi için çalışmalar devam etmektedir. Yapılan çalışmalar ve alınan önlemler neticesinde bu hastalık mihrakı da hiçbir bulaşmaya imkan vermeden en kısa zamanda söndürülecektir. Görüldüğü üzere İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak hayvan hastalıklarıyla mücadelede etkili bir mücadele çalışması yürütmekteyiz. 2014 yılında olduğu gibi 2015 yılında da hastalıklarla mücadele çalışmalarımız hız kesmeden devam etmektedir."
Yorum Yazın