Erzurum’u Karadeniz’e bağlayan İspir ilçesinde yaşayan ve emekli bir öğretmen olan İlhan Efe, kırsal kalkınmanın en güzel örneklerinden birini hayata geçirdi.
Erzurum’u Karadeniz’e bağlayan İspir ilçesinde yaşayan ve emekli bir öğretmen olan İlhan Efe, kırsal kalkınmanın en güzel örneklerinden birini hayata geçirdi.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun (TKDK) destekleriyle pekmez üretim tesisi açan Efe, tesiste pekmez, köme ve pestil gibi yöreye özgü ürünler üretiyor. “Pekefe” markası ile ürünlerini satışa sunan İlhan Efe, gerekli üretim izinlerini alarak markalaştırdığı ürünleri geleneksel yolla hijyen ve kalite kuralları çerçevesinde tüketicilerle buluşturuyor.
Erzurum ekonomisine katkı sağlamaktan büyük mutluluk duyduğunu kaydeden Efe, üretim tesisi ile ilgili şu bilgileri aktarıyor: “Emeklilikten sonra boş durmak istemedim ve çocukluğumdan beri bildiğim iş olan pekmez üretimini yapmaya karar verdim. O dönemde TKDK uzmanları yaptıkları toplantılarda yerel ürünlerin üretimi için Kurumun destek verdiğini ifade ettiler. Daha sonra yaptığımız görüşmeler neticesinde işimi geliştirmeye karar verdim. 2013 yılında 250 bin lira civarında destek alarak 500 bin liralık bir tesis kurdum. Tesiste pekmez şırasını yakmadan üretim yapıyoruz. Güneş ışığında uzun sürelerde pekmezi pişiriyor ve pişirme işleminde doğal sıcaklık kullanıyoruz. Bu yöntem sayesinde doğal ürünleri, doğal kaynaklarla tüketime hazırlıyoruz. Üretimin sonunda ise posa haline gelen dutlarımızı kurutup çuvallayarak hayvan yemi yapıp çiftçilerimize kazandırıyoruz. Yıllık ortalama 40-50 ton doğal pekmez üretimi yapıyoruz. Talepler doğrultusunda ulusal marketlerin stantlarında da yer aldık. Tesisimizde eşim, oğlum ve benim dışımda, çoğunluğu kadın olmak üzere 10 çalışanımız var. IPARD destekleri olmasaydı biz böyle bir yatırımı ancak hayal edebilirdik.”
Yorum Yazın