Hatay'da, kozmetik, ilaç ve gıda sanayi gibi birçok alanda kullanılan ''dünyanın en pahalı bitkisi'' olarak bilinen safran ekimine başlandı
Kozmetik, gıda ve ilaç sanayi gibi birçok alanda kullanılan ve ''dünyanın en pahalı bitkisi'' olarak bilinen safranla Hataylı çiftçiler de tanıştı.
İklim özellikleriyle birçok ürünün yetiştirildiği Hatay'da safrandan da çiftçilerin gelir elde etmesi için çalışma başlatıldı.
Hatay'ın Dörtyol ilçesinde, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından bir çiftçinin arazisine safran tohumunun ekimi gerçekleştirildi.
İlçe Müdürü İhsan İnal, yaptığı açıklamada, safran ekimiyle ilgili daha önce Mersin'in Aydıncık ilçesinde deneme çalışmaları yapıldığını ve olumlu sonuç alındığını söyledi.
Hatay'ın da aynı coğrafyada yer alması ve benzer iklim özellikleri göstermesi nedeniyle ürünün ekimini burada da yapmak istediklerini ifade eden İnal, ''İlk etapta, Müdürlüğümüzün katkılarıyla 20 kilogramlık tohum aldık. 250 metrekarelik bir alana ekim yaptık ve olumlu sonuç alacağımızı düşünüyorum. Kilogramı 25 bin liraya kadar satılan bu ürün bölgemizde de yetişirse çiftçilerimiz için önemli bir gelir kapısı olacak. İlk etapta deneme amaçlı 250 metrekarede çalışma başlattık, iyi sonuç almamız durumunda bunu daha da yaygınlaştıracağız'' diye konuştu.
Safran yetiştiriciliğinde işçiliğin az olduğunu, gübre ve sulama sorunu bulunmadığını belirten İnal, pazar sıkıntısı da yaşanmadığını kaydetti.
Tarımsal projeleri yaygınlaştırarak çiftçileri farklı ürünlere yönlendirmek istediklerini vurgulayan İnal, ilk tohumların toprakla buluştuğunu ve yaklaşık iki ay sonra hasat yapılacağını söyledi.
Yeşilköy Mahallesi'nde tarlasına ilk kez safran ekimi yapılan Muharrem Vahit Peköz de emeklerinin boşa gitmemesini umut ettiğini, ekimini yaptığı bahçeye gözü gibi baktığını belirtti.
Yorum Yazın