Şekerbank

Hasat Öncesi Pestisit Denetimi Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Hasat Öncesi Pestisit Denetimi Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı

Ülkemiz tarımı ve ticareti açısından önemli yeri olan taze meyve ve sebzelerde zaman zaman yaşanan kalıntı sorunu nedeniyle telafisi zor olan olumsuzluklar yaşanabilmektedir. Üretilen ürünlerin pazarlama olanaklarının iyileştirilmesi, üreticilerin yaşayabileceği gelir kayıplarının önlenmesi, gıda güvenilirliğine dair alınacak etkili önlemlerle sağlanabilecektir. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca Tarladan Sofraya tüm aşamalarda denetimin sağlanması, sorunların kaynağında çözülmesi amacıyla birincil üretimde Hasat Öncesi (HÖ) Pestisit Denetim Programı başlatılmıştır.

Bilecik İlinde 2013 yılından beri Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesince yürütülen Hasat Öncesi Pestisit DenetimProgramı çerçevesinde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından çeşitli taze meyve ve sebzelerden toplam 110 adet numune alınarak Bursa Gıda Yem Araştırma Müdürlüğüne gönderilmiştir. Üç yılda 32 üreticiye, ürünlerinde tavsiye dışı Bitki Koruma Ürünü (BKÜ) kullanımı ve Maksimum Kalıntı Limiti (MRL) artışı tespit edildiğinden hasat geciktirme ile idari para cezası uygulanmıştır.

2016 yılında da hasat öncesi denetim faaliyetlerinin etkin bir şekilde uygulanabilmesi için Hasat Öncesi Pestisit Denetimi amaç ve esasları, kalıntı ve etkileri, Bitki Koruma Ürünlerinin Kontrollü kullanımı ve uygulamaları hususlarında İnhisar, Söğüt, Gölpazarı ve Osmaneli İlçelerinin Muhtar, Aza ile Zirai İlaç-Bayi Yetkililerine bilgilendirme toplantısı yapılmıştır.

Bitkisel Üretim ve Bitki Sağılığı Şube Müdürlüğü Hasat Öncesi Pestisit Denetim Birimi teknik personeli tarafından yapılan bilgilendirme çalışmalarından Osmaneli İlçesinde gerçekleştirilen etabına Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hacı Dursun YILDIZ, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Güven SÖNMEZ katılmışlardır.

Toplantıda İl Müdürü YILDIZ; Gıda güvenirliğinin sağlanması, gıdadan kaynaklı oluşabilecek risklerin önlenmesi amacıyla düzenlenen 5996 sayılı kanuna kısaca değinerek kalıntı sorununun önlenmesi amacıyla üreticilerimizin gerekli tedbirleri almasının öneminden bahsetmiştir. Ayrıca Bitki Koruma Ürünlerinin teknik talimatlara uygun olarak doğru dozda, doğru zamanda uygulanmasının hem üretici sağlığı açısından hem de tüketici sağlığı hem de maliyetin düşmesi açısından önemli olduğunu vurgulayarak bunun, insana ve doğaya gösterilmesi gereken bir sorumluluk olup, ihmalini vebal olarak gördüğünü belirtmiştir.

Toplantı soru-cevap şeklinde devam etmiştir. Katılımcılardan gelen sorular üzerine Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Güven SÖNMEZ 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ve KHK ile bunlara bağlı olarak hazırlanmış mevzuat ve zirai mücadele teknik talimatlara atıfta bulunarak BKÜ kullanımları, Bayii Denetimleri gibi konularla ilgili olarak bilgiler vermiştir.

Toplantıda köy kahvelerine asılmak üzere Muhtar ve azalara Hasat Öncesi Pestisit Denetimi ile ilgili afiş ve broşürler dağıtılmış, iyi bir üretim sezonu geçirmek dilek ve temennileriyle toplantı sonlandırılmıştır.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kuru meyve sektörü Dubai'de tanıtım atağındaÖnceki Haber

Kuru meyve sektörü Dubai'de tanıtım atağ...

Çiftçilerden kamuya çağrıSonraki Haber

Çiftçilerden kamuya çağrı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar