Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinin başında gelen Harran Ovası'nda bilinçsiz yapılan tarım faaliyetleri ve sulama nedeniyle ovaya verilen suyun yaklaşık üçte birlik kısmı olan saniyede 44 metreküp su, Suriye'ye akıyor.
Ülkenin en çok tahıl, mısır ve pamuk üretiminin yapıldığı yerlerin başında gelen Harran Ovası, Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında 1995 yılında suya kavuştu. Bölgede vahşi sulama yöntemi nedeniyle bazı alanlarda büyük su birikintileri oluşurken, suyun tahliyesi için drenaj kanalları açıldı. Açılan drenaj kanallarından ise saniyede 44 metreküp suyun, Suriye'ye doğru boşa aktığı belirlendi.
Harran Üniversitesi (HRÜ) Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'deki sulanabilen alanların büyük bir kısmının Şanlıurfa'da bulunduğunu belirterek, "Burada en büyük potansiyel şüphesiz Harran Ovası'dır. 1995 yılında bu ovaya suyun verilmesiyle sulama kültürü ilk kez gelişti. Harran Ovası'nda sulamayla birlikte bazı sorunlar ortaya çıkmaya başladı. Özellikle bilinçsiz sulama nedeniyle büyük miktarda verimli toprak ve su kaybı yaşanıyor." dedi.
Ovaya saniyede 128 metreküp su verildiğini kaydeden Öztürkmen, "Bu suyun çiftçiler tarafından bilinçsiz kullanılması nedeniyle saniyede 44 metreküp su ülke sınırını terk ederek, Suriye'ye gidiyor" diye konuştu.
"Suriye'ye geçen suyla Suruç Ovası'nın yarısı sulanabilir"
Harran Ovası'nın büyük kısmının su yetmediği için sulanamadığını dile getiren Öztürkmen, şöyle devam etti:
"Sulamadan kaybederek Suriye'ye akan 44 metreküp suyla 97 bin hektarlık Suruç Ovası'nın yarısını sulayabiliriz. Bu anlamda gelecekte ön görülen mevsim değişiklikleriyle toprağın ve suyun kıymetini iyi bilmemiz lazım. Çünkü küresel ısınma gerek suyun gerekse toprağın önemini ortaya koymaktadır. Kötü sulama nedeniyle toprak yapısında bozulmalar meydana gelmiş. Bu bir gerçek ama toprak kaybıyla birlikte su kaybı da önemsenmeli. Çünkü Harran Ovası'nın üçte birini şu anda su yetmediği için sulayamıyoruz. Bu nedenle su ve toprak kaybını önlemek için daha iyi sulama tekniklerinin kullanılması gerekmektedir. Hatta düzgün sulama yapan çiftçilerimize daha fazla destek verme gibi ödüller ortaya koyulmalı ki biz toprağımızın ve suyumuzun kıymetini bilelim."
Yorum Yazın