Şekerbank

Hakkari'de 1 ayda 201 hayvan şarbon nedeniyle öldü

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Hakkari'de 1 ayda 201 hayvan şarbon nedeniyle öldü
Hakkari merkeze bağlı Kırıkdağ’da ortaya çıkan şarbon hastalığı nedeniyle 1 ayda 201 hayvan öldü. Bölge karantinaya alındı.

Hakkari merkeze bağlı Kırıkdağ’da ortaya çıkan şarbon hastalığı nedeniyle 201 hayvan öldü. Köylüler, yetkililerin geç müdahalede bulunduğunu söylerken Hakkari İl Tarım Müdürlüğü ise, olayın duyulmasının ardından hemen harekete geçtiklerini ve gerekli tedbirlerin alındığını, bölgenin karantinaya alındığını ifade etti.

Kêrîser mezrasına 10 kilometre uzaklıkta bulunan Oledirî Yaylası’nda küçükbaş hayvan besiciliği yapan köylülerden Emin Yiğit, “Yaylamızda bilmediğimiz bir hastalık yüzünden sürümüzde ölümler başladı. İlk başlarda bir iki ölümle başlayan hayvan ölümleri bazen günde 12’ye kadar çıktı. İlk olarak sudan ve tozdan şüphelendik. Yaylamızın yolu olmadığı için veteriner getiremiyoruz. Tarım Müdürlüğünün önerisi üzerine hayvanlara tüm aşıları yaptık ancak değişen bir şey olmadı. Ölümlerin devam etmesi üzerine iki hayvanı katırlara yükleyerek köye götürdük. Burada alınan numuneler laboratuvara gönderildi. Yapılan tahlil süreci Kurban Bayramı tatiline denk gelince süreç uzadı ve yaklaşık 600 olan sürümüzden şu ana kadar 201 hayvan öldü” dedi.

‘VETERİNERE ZAMANINDA ULAŞAMIYORUZ’

Ortaya çıkan hastalık ve ölümlerin dışında da yaylalarında su ve yol sorunu yaşadıklarını belirten Yiğit, şöyle devam etti: “Bölgemizde su azlığından dolayı sıcaklar çok artıyor ve hayvanlarımızı sulayacağımız yer bulamıyoruz. Bunun yanı sıra yolumuz da yok. Bu etkenler yüzünden ihtiyacımız olduğunda veteriner bulmakta sorun yaşıyoruz. Çünkü hiçbir veteriner bu kadar zor bir arazide, bu sıcaklarda böylesi yolu yürümek istemiyor. Bizim de payımıza bu yayla düşmüş. Gidecek başka yerimiz yok. Elimizde kalan tek yaylamız da bu. Yetkililerden artık yayla yollarımızın yapılmasını istiyoruz. Yayla yollarımız yapılırsa birçok sorunumuz çözülecek. Burada içme suyu konusunda dahi sorun yaşıyoruz.”

‘HAYVANLARIMIZ HER GÜN ÖLÜYOR’

Yaylada berivanlık yapan Kazi Cin, çok zorlu bir coğrafyada berivanlık yaptıklarını, hayvanlarda görülen hastalık nedeniyle sıkıntılı günler geçirdiklerini söyledi. Cin, “Son bir ayda 201 hayvanımız hastalıktan öldü. Ne yolumuz var ne de birileri halimizi soruyor. Bu çorak vadinin içinde bu toz deryasında hayvancılık yapmaya, berivanlık yapmaya çalışıyoruz. Çevremizde Bala, Spixane, Çiçek Yaylaları gibi birçok güzel yayla olmasına rağmen bizler burada hapsolmuşuz.”

‘HER AİLENİN 30-40 HAYVANI ÖLDÜ’

Her gün hayvanlarının öldüğünü ve ellerinden bir şey gelmediğini dile getiren Zübeyde Yiğit, “Yıllardır binbir zahmetle beslediğimiz hayvanlarımız birkaç günde yok oldu. Bu yaylada büyük bir barınma ve ulaşım sorunumuz var. Hayvanlarımızla birlikte bizler de çok sıkıntılar çekiyoruz. Ne yapacağımızı bilemiyoruz. Köyde yaşayan herkesin en az 30-40 hayvanı öldü. Bizler bu kadar zengin değiliz, bütün birikimimiz bu hayvanlardır. O da bu hastalık ile yok oluyor” diye konuştu.

İL TARIM MÜDÜRLÜĞÜ: BÖLGE KARANTİNAYA ALINDI

Konu ile ilgili MA’nın görüştüğü Hakkari İl Tarım Müdürlüğü ise, olayın duyulmasının ardından hemen harekete geçtiklerini ve gerekli tedbirlerin alındığı ileri sürerek şu açıklamada bulundu: “Bizler müdürlük olarak ilk vakaları köylüden gelen ihbar üzerine aldık. Bunun üzerine, 17 Ağustos tarihinde bölgeden numune alıp Elazığ Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsüne gönderildi. Laboratuvar ortamındaki hastalığın Şarbon Antraks Pozitif olduğu belirlenmesinin ardından, konu ile ilgili bakanlıktan aşı tedariki gerçekleştirildi. İl müdürlüğü olarak 6 Eylül 2018 tarihine Kırıkdağ’daki yaylada (Oledirî) bulunan sürüye gerekli aşılar yapıldı. Bölge hastalık çıkışı onaylandıktan sonra Kırıkdağ (Dêzê) Çanaklı (Çemê Ezo) ve Aşağı Derecik (Çemê Isman) köylerini kapsayan bölge karantinaya alındı. Bundan sonra da beş yıl boyunca bölgede aşılar yapılıp hastalık takibi yapılacaktır.”

Şarbon hastalığının toprak yüzeyinde bir hafta yaşayabildiğini ancak toprak içerisinde uygun ortam bulması durumunda hastalık virüsünün 50-60 yıla kadar da yaşayabildiğini belirten yetkililer, bölgede yaşayan köylülerin bu konuda dikkatli olması tavsiyesinde bulundu. 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Samsun'da Besicilere Suluk ve Gölgelik Hibe EdildiÖnceki Haber

Samsun'da Besicilere Suluk ve Gölgelik H...

Giresun’da Şap Aşılama Kampanyası DüzenleniyorSonraki Haber

Giresun’da Şap Aşılama Kampanyası Düzenl...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar