Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, hayvan hasatlıkları ile mücadele kapsamında şap hastalığından korunmak için güz dönemi aşılama kampanyasını başlattı.
Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, hayvan hasatlıkları ile mücadele kapsamında şap hastalığından korunmak için güz dönemi aşılama kampanyasını başlattı.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Hayvan Hastalıkları ile Mücadele ve Hayvan Hareketleri Kontrolü Genelgesi kapsamında her yıl bahar ve güz dönemi olmak üzere iki defa yaptırılan şap hastalığı aşı kampanyası 2 Eylül 2019 tarihi itibariyle Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde başladı. Kampanya 15 Kasım 2019 tarihine kadar devam edecek.
Şap hastalığı ülke ekonomisinde hayvan varlığı açısından önemli. Ölümlere, süt, et ve buzağı kayıplarına neden olan şap hastalığı, ağız, meme ve ayak-tırnak bölgesinde yara gibi belirtiler gösteriyor.
Nasıl bulaşır?
Şap hastalığı hasta hayvanların salyası, dışkısı, idrar ve sütü ile bulaşıyor. Sağlıklı hayvanlar hastalığı yapan virüsü aldıktan 15 gün sonra hastalık belirtileri ortaya çıkıyor. Bu nedenle satın alınan hayvanların pasaport kontrolleri ile satın alınması bu hastalığın bulaşmasının önlenmesinde önemli bir etken. Ayrıca ahırlara giren kişilere özel çizme ve kıyafet giydirilmesi gerekiyor.
Şap hastalığının tedavisi yok
Şap hastalığının tedavisi olmadığı gibi hastalıktan tek korunma yöntemi dönemsel aşılama. Bu da bakanlık tarafından her yıl yayınlanan Hayvan Hastalıkları ile Mücadele ve Hayvan Hareketleri Kontrolü Genelgesi gereğince ekipler tarafından bahar ve güz dönemi olmak kaydı ile iki defa yapılıyor. Hastalıktan korunmak için tüm hayvanlara şap aşısının uygulanması gerekiyor. Bu aşının gebe hayvanlarda atık yaptırma özelliği olmadığından gebe hayvanlara güvenle uygulanabiliyor.
Yorum Yazın