CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2012 yılında yerli maya üretimine başlandığı açıklanan ancak 8 yıldır üretim yapılmayan ‘Yerli Yoğurt Mayası Projesinin’ akıbetini, Tarım ve Orman Bakanlığı’na yönelttiği soru önergesiyle TBMM gündemine getirdi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde, 2012 yılında dönemin Tarım Bakanı Mehmet Mehdi Eker’in ‘Yerli Yoğurt Mayası Projesi’ kapsamında yerli maya üretimine başlandığı yönündeki açıklamasını hatırlattı.
PROJENİN TANITIMINI ESKİ BAKAN EKER YAPMIŞTI
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 8 yıl önce yapılan açıklamada Tarım Bakanlığı’nın Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) ve Ankara Üniversitesi'nin birlikte yürüttüğü ortak proje ile yerli yoğurt mayası üretildiği ve projenin dönemin Bakanı Mehmet Mehdi Eker tarafından tanıtıldığını ifade etti.
MAYA 8 YILDIR TUTMUYOR
2012 yılında yapılan tanıtımda, 30 yıldır ithal edilen yoğurt mayasının artık Türkiye’de üretileceği ve ithal edilmeyeceğinin kamuoyuna duyurulduğunu vurgulayan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ancak o tarihte tanıtımı yapılan yerli mayanın 8 yıldır endüstriyel üretime kazandırılmadığına dikkat çekti.
YOĞURDUN ANAVATANI TÜRKİYE YILLIK 20 MİLYON DOLARLIK YOĞURT MAYASI İTHAL EDİYOR
Türkiye’nin yıllık ortalama 20 milyon dolar tutarında yoğurt mayası ithal ettiğinin altını çizen CHP Milletvekili Gürer, böylesine önemli bir konuda atılan adımların devamının gelmemesinin nedenlerini sordu.
HAYATA GEÇMEYEN PROJENİN MALİYETİ
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği soru önergesinde şöyle dedi.
“2012 yılında Bakanlığınız tarafından Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) ve Ankara Üniversitesi'nin birlikte yürüttüğü ortak proje ile yerli yoğurt mayası üretildiği duyurulmuş ve dönemin bakanı Mehdi Eker tarafından tanıtımı yapılmıştı.
Söz konusu proje ile 30 yıldır ithal edilen yoğurt mayasının artık ithal edilmeyeceği belirtilmişti. Ancak söz konusu yerli mayanın 8 yıldır endüstriyel üretime kazandırılamadığı bilinmektedir. Türkiye’nin yıllık 20 milyon dolar maya ithalatı olduğu dikkate alındığından böyle önemli bir konuda atılan adımın devamının gelmemesi üzücüdür.
Buna göre;
1- Yerli Yoğurt Mayası Projesinin günümüz itibari ile son durumu nedir? Mayaların 8 yıldır piyasaya sürülmemesinin nedeni nedir?
2- Söz konusu Yerli Yoğurt Mayası Projesinin Bakanlığa maliyeti ne kadar olmuştur?
3- Söz konusu Yerli Yoğurt Mayası Projesinde istihdam edilen personel sayısı kaçtır?
Yorum Yazın