Şekerbank

Gürer: “Yem fiyatları hayvancılığı sarsıyor”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Gürer: “Yem fiyatları hayvancılığı sarsıyor”
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise artan nüfus ve ihtiyaçlara bağlı olarak hayvan varlığındaki artışın, bu sektörde sorun olmadığı anlamına gelmeyeceğini belirterek, “ Yem fiyatlarındaki artış, samanı dahi kıymetli kılmıştır. Bakım giderleri artmıştır. Aşıdan küpeye önlenemeyen buzağı ölümlerinden zoonotik hastalıklara değin üretici sorunlarla boğuşmaktadır. Rakamsal artış et fiyatlarının düşmesine veya ithalattan vazgeçilmesine sebep olmamıştır” diye konuştu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde, “Hayvancılığı desteklemeye yönelik adımlara karşın neden sonuç alınamamaktadır?” şeklindeki sorusuna yanıt istedi. 

DESTEKLEME ÖDEMELERİ

Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Bakan Bekir Pakdemirli,  neden sonuç alınmadığını açıklamak yerine  verilen destekleri anlattı. Ülkemiz hayvancılığının geliştirilmesi, sağlıklı üretimin artırılması ve sürdürülebilirliğin sağlanması amacıyla yetiştiricilere; buzağı/malak/manda, damızlık koyun- keçi, tiftik, çiğ süt, arılı kovan, ipekböceği, çoban, tazminatlı hayvan hastalıkları, hastalıktan ari işletme, hayvan hastalıkları ile mücadele, programlı aşı uygulamaları ve sığır besiciliği konularında destekleme ödemeleri yapıldığını söyledi. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer verildiği söylenen desteklemelerin artan girdi fiyatları ile daha üreticiye ulaşmadan eridiğini belirtti. Kırsal aile tipi işletmelerin ise gerekli desteği alamadığını  ve IPARD desteklerinin kırsala yeterince ulaşmadığının Sayıştay raporlara dahi yansıdığına dikkat çekti.

HAYVAN VARLIĞINDAKİ ARTIŞ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yerli ırk sayısında ciddi azalma meydana geldiğini ve ithal edilen hayvanlar ile Ülkemizdeki hayvan sayısında artış yaşandığını, bu artışı da Bakanlığın başarı gibi gösterildiğini belirtti. Pakdemirli, “Sığır sayısı 2019 yılı sonu itibariyle 17.688.139 baş, Manda sayısı  2019 yılı sonu itibariyle 184.192 baş, Küçükbaş hayvan sayısı 2019 yılı sonu itibariyle 48.481.479 baş olduğunu açıkladı ve Hayvan sayısı ile birlikte kırmızı et üretimi, 2019 yılı sonu itibariyle 1.201.469 tona yükseldiğini belirtti.

Süt üretimi, 2019 yılı sonu itibariyle 22.960.379 ton oldu.

Ayrıca 2018-2019 yıllarında; büyükbaş hayvan sayısı %3,8 artışla 17,2 Milyon baştan 17,9
Milyon başa; küçükbaş hayvan sayısı %5,1 artışla 46,1 Milyon baştan 48,5 Milyon başa; kırmızı et üretimi %7,4 artışla 1,1 Milyon tondan 1,2 Milyon tona; süt üretimi de %3,8 artışla 22,1 Milyon tondan 23 Milyon tona yükselmiştir” dedi.

Bakan Pakdemirli, 2020 yılında Kurban Bayramı için ESK tarafından kurbanlık hayvan ithalatı yapılmadığını da sözlerine 

GÜRER: “HAYVAN SAYISININ ARTMASI, SORUN OLMADIĞI ANLAMINA GELMEZ”

Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, artan nüfus ve ihtiyaçlara bağlı olarak hayvan varlığındaki artışın “Hayvancılıkta sorun yok” anlamına gelemeyeceğini söyledi. Bakan sayısal verilerde 2002 yılını kıstas alıyor.18 yılda nufus artışı, tüketim talepleri, ithal hayvan sayısı ile ilgili mukayeselerle soruna baksa esasen artışın oran olarak yerli ırk anlamında  ne kadar sayısal geriye gittiğini de görmüş olacaktır” dedi.

İthal hayvanların zoonotik hastalıkları yanında buzağı ölümlerindeki artışın önlemediğine vurgu yapan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hayvan hastalıklarıyla ilgili aşılamada yaşanan sorunların varlığı bu bağlamda yapılması gereken çok iş olduğunu gösteriyor” dedi.

SORUYA YANIT VERİLMELİ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “ Sorumuz açık. Yapıldığı belirtilen destek, teşvik ve çalışmalara rağmen hayvancılıkta sorunlar artıyor. Yem fiyatları besicileri bu işi yapamaz duruma sürüklüyor. AKP iktidarları  döneminde Hayvancılıkta sorun yaşanmıyor olsa idi ülkemiz kırmızı et ve canlı hayvan ithalatına yönelmezdi. Artan nüfus ve artan ihtiyaçlara bağlı olarak  süt üretimi artsa da bu artış süt üretiminde sorun olmadığı anlamına gelmemektedir. Günümüzde süt ineklerini kesime gönderen üretici sayısındaki artış bile bu sektörde yaşanan sorunların boyutlarını göstermesi bakımından önemlidir. Sayın Bakan, hayvan sayısındaki artışa bağlı olarak bu sektörde sorun olmadığını ileri sürmek yerine, var olan sorunların çözümüne yönelik çalışmalara bir an önce başlamalıdır. İş işten geçtikten sonra yapılacak çalışma sonuç vermeyecektir” diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Denizli’de Üzüm Hasat ve Kurutma Çalışmaları Devam EdiyorÖnceki Haber

Denizli’de Üzüm Hasat ve Kurutma Çalışma...

Sarıbal: İthalat Üreticiye Büyük TehditSonraki Haber

Sarıbal: İthalat Üreticiye Büyük Tehdit

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar