CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer 5 Aralık Dünya Toprak Günü’nde, “Toprağımızın değerini bilip, onun yaşamın kaynağı olduğunu unutmayalım” dedi.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer 5 Aralık Dünya Toprak Günü olduğunu belirterek, “Toprağın üzerinde ve toprağın altında var olanlarla yaşam şekillenmektedir. Özellikle tarımsal alanlardaki toprağı korumak geleceğin varlığını sağlayacaktır” dedi.
Gürer, “Toprak yaşam kaynağımızdır. Yalnız insan için değil doğada tüm canlıların yuvasıdır. Toprak bir tohumun ürüne dönüşmesini sağlarken, milyonlarca canlıya da ev sahipliği yapmaktadır. Nüfus artışı ile gelişen kentlerde kent çevreleri önemli ölçüde tarım alanıyken betona dönüştürülüp konut alanları kılındı. Ulaşım kolaylığı açısından sanayi bölgeleri de verimli arazilere yapıldı. Ayrıca Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı’na (TEMA) göre, dünya genelinde her yıl 25 milyar ton verimli toprak erozyon sonucu yok oluyor. Ülkemizde bundan nasibini alıyor. Toprak için insan faaliyetleri ile uğradığı tahribata, erozyon gibi tehditlerin eklenmesi ile giderek sorunlar katlıyor. Toprağın bir getiri alanı olarak görüldüğü gibi korunması ve yok edilmesinin önlenmesi içinde iktidar gerekli ve yeterli önlem almak zorundadır. Toprağın bir yaşam alanı ve yaşayanlarının varlığı ile insan yaşamını da şekillendirdiği unutulmamalı ve salt bir rant alanı olarak bakılmamalıdır” dedi.
TOPRAK ANA CAN ÇEKİŞİYOR
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer toprağın özellikle insan eliyle değerlendirilen alanlarda yanlış sulama, gübreleme gibi uygulamalarla da zarar gördüğüne de dikkat çekti. Gürer, “Toprak ana unutulmamalıdır ki yalnız insan için değil, dünyada var olan bitkiden hayvana görülen görülmeyen tüm canlılara yuvadır. Toprak yaşamdır, gelecektir. Toprağımızı yok etmeden korumamız şarttır. Toprak için daha çok koruyucu ve kollayıcı olmakta bir sorumluluktur. Tarım topraklarını ne yazık ki doğru koruduğumuz söylenemez. Ayrıca erozyonla mücadelede daha çok uğraş gerekmektedir. Toprak doğa koşulları ile özellikle sellerde önemli bölümü denize bazen de kullanım alanı dışına akmakta ve tükenmektedir. Toprağı sahiplenmek ve korumak için toplumsal bilinçlenme geliştirilip kent planlamaları da bu değer dikkate alınarak yapılmalıdır” dedi.
Kaynak:Tarım Pusulası
Yorum Yazın