CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, özelleştirmeye karşı başlatılan mücadele destek vermek için Bor Şeker Fabrikası’nda sendika temsilcileri ve işçilerle bir araya geldi
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, özelleştirme kapsamına alınan Bor Şeker Fabrikası’nda sendika temsilcileri ve işçilerle bir araya geldi. Özelleştirmeye karşı başlatılan mücadele destek veren Ömer Fethi Gürer AKP’nin özelleştirme mantığıyla milli olan ne varsa hepsinin canına okuduğunu belirtti, Gürer “Son kale şeker fabrikalarımız, bu kaleyi kaptırmayacağız. Şeker fabrikalarının kapatılmasına izin vermeyeceğiz” dedi.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, özelleştirme kapsamına alınan 14 şeker fabrikası arasında yer alan Bor Şeker Fabrikası’nda, sendika temsilcileri ve İşçilerde görüştükten sonra, Türk-İş Bölge Temsilcisi ve Şeker-İş Şube Başkanı Celal Tuğrul ile birlikte basın açıklaması yaptı.
ŞEKERPANCARI STRATEJİK BİR ÜRÜN
Fabrikanın özelleştirilme adı altında kapatılmasına karşı Şeker –İş Sendikası ve fabrika çalışanlarının mücadelesine destek verdiklerini belirten CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Şekerpancarı stratejik bir üründür. Çiftçi, esnaf, işçi, şoför, nakliyeci, besici bu üründen ekmek yiyor. Türkiye’de özelleştirme mantığıyla milli olan ne varsa hepsinin canına okudular. Lafa geldi mi milli ve yerliyiz diye söylüyorlar ama bugün yediğimiz, içtiğimiz giydiğimiz her şey ithale dayalı” dedi.
HER ÜLKE NBŞ’YE KARŞI İNSANINI KORURKEN TÜRKİYE DAVETİYE ÇIKARIYOR
Nişasta Bazlı Şeker(NBŞ) diye tanımlanan ve dünyada bir çok ülkenin bu anlamda kendi insanını koruma altına aldığı süreçte, şeker fabrikalarının özelleştirilmesiyle ülkemizde nişasta bazlı şekerin kullanımının artacağını anlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Şeker kurumunun ortadan kaldırılması bu işin başlangıcıydı. Kota yüzde 15 olan nişasta bazlı şekerde Bakanlar Kurulu kararıyla yüzde 50’ye çıkarılıyordu. Artık yüzde 50’nin de önü açılıyor. Türkiye’de şekerin canını okuma noktasına gelindi” diye konuştu.
SENDİKAL MÜCADELEYE DESTEK VERECEĞİZ
CHP olarak Şeker-İş Sendikasının mücadelesine, Türkiye’nin her yerinde kapatılacak fabrikaları ziyaret ederek destek verdiklerini anlatan Ömer Fethi Gürer, “Bizler sendikal mücadelede çiftçimizin, işçimizin, esnafımızın ortaya koyduğu mücadelenin yanında olacağız. Bundan sonra belirlenecek eylem sürecinde biz hep yanlarında olacağız. Tarlada pancarı eken çiftçi, tarlada çalışan işçi, taşıyan nakliyeci, işleyen fabrika işçisi, satan esnaf dahil yoğun bir kesimin mağduriyetinden yanında besicilerin de yem bulamadığı, sorun yaşadığı dönemde, onlara kadar uzanan olumsuz sürecin varlığıdır” şeklinde konuştu.
ŞEKER FABRİKALARI TARIMIN SON ANAHTARIYDI
Şeker fabrikalarının tarımımızın artık son anahtarı, son kalesi olduğunu kaydeden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “ Tütünü, et balık ,Tekel’i, Sümerbank’ı, SEKA’yı yok ettiler, Cumhuriyet döneminin kazanımlarını yok ettiler. Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Köylü milletin efendisidir’ dediği tanımla köylerde doğan özellikleri, güzellikleri yok ettiler, köyleri boşalttılar. Artık şehirlerde insanların yaşam alanlarının giderek daraldığı süreçte getirilen son dayatma da bizim kendimize ait milli olan şekeri bitirme noktasıdır. Biz buna izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.
AMERİKAYA OSMANLI TOKADI ATACAKLARDI, ÇİFTÇİMİZE CARGİLL’İN ŞAMARINI PATLATTILAR
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Osmanlı tokadını Afrin’de, orada, burada Amerikalıya atacağım diye konuşanların ne yazık ki Cargill’in şamarını bizim işçimizin, esnafımızın, çiftçimizin suratına patlattılar. Biz CHP olarak özelleştirme anlayışını reddediyoruz. İşçimize, esnafımıza, çiftçimize, mücadelelerinde destek olacağız. Hükümet bu uygulamadan vazgeçsin” dedi.
ÖZELLEŞTİRİLEN ŞEKER FABRİKALARI 2019 SEÇİMLERİNDEN SONRA KAPATILACAK
Şeker fabrikalarının özelleştirme adı altında ilerleyen süreçte kapatılacağına işaret eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “5 yıl işletilecek diyorlar ama bunların işletmesi 2019 seçimlerinin ertesi gününe kadardır. Seçimden çıkacak sonuca göre fabrikalar kapatılacaktır.
Fabrikaların teknolojisini bile yenilemiyorlar. Yapılması gerekenleri yapmıyorlar. Mevsimlik işçileri çalıştırırken kadrolu işçilerin boşluğunda mevsimlik işçileri kadroya almıyorlar. Fabrikayı yok etmeye yönelik her türlü altyapıyı hazırlıyorlar. Sonra kalkıyorlar, buranın geleceği iyi olacak diyorlar. Bunu diyen kişiler ya teknolojiden anlamıyor, ya bu ülkenin gerçeklerini bilmiyorlar ya da evdeki hesabın çarşıya uymayacağından haberleri yok.
GELECEK KUŞAKLARIN NİŞASTI BAZLI ŞEKERLE ZEHİRLENMEMESİ İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ
Özelleştirme diye yaratılan algının, bu fabrikaların kapatılacağı şeklinde yerleşmesi için biz seferber olduk. Herkesin bu sürece destek çıkması lazım. İşçimiz, esnafımız, çiftçimiz ekmeğinin peşinde, biz ülkemizin milli değerlerinin yok edilmemesi, gelecek kuşakların da nişasta bazlı şeker ile zehirlenmemesi için mücadele veriyoruz. Bu fabrikaları özelleştirmeyeceğiz” açıklamasında bulundu.
CELAL TUĞRUL: “ŞEKER FABRİKALARI MİLLİ DEĞERDİR”
Türk-İş Niğde İl Temsilcisi ve Şeker-İş Sendikası Şube Başkanı Celal Tuğrul da, mücadelelerine destek veren CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e fabrika çalışanları adına teşekkür etti. Şeker fabrikalarının daha önce de özelleştirilmeye çalışıldığını ve her defasında mahkeme kararıyla bu yanlıştan dönüldüğünü anımsatan Celal Tuğrul, “Şeker fabrikalarını vatan saydık, milli değer saydık, Mücadelemizde hep haklı çıktık” dedi.
Özelleştirmenin ne ülkemize, ne de yöremize hiçbir katkısının olmayacağını anlatan Celal Tuğrul, “Özelleştirmeden elde edilecek gelir, özelleştirilmeyen diğer 10 fabrika için harcanacak” dedi.
Şeker fabrikalarının özelleştirme sürecinin mısırdan nişasta bazlı şeker üretimi yapan Amerikan asıllı Yahudi şirket Cargill’in Bakanlar Kurulu’na verdiği gizli raporun ardından gündeme gelmesini de manidar bulduklarını anlatan Celal Tuğrul, “Tatlandırıcılar ülkemizde cirit atıyor. Dünyanın hiçbir yerinde tatlandırıcı kotaları yüzde 2’yi geçmezken, sadece bizde Bakanlar Kurulu’na bu kotanın yüzde 50’e kadar çıkarılma yetkisi verilmiştir” diye konuştu.
Şeker fabrikalarının özelleştirilmemesi ve dolayısıyla kapatılmaması konusunda bir anlakda gelecek nesiller için mücadele verdiklerini ifade eden Celal Tuğrul, “Özelleştirme sürecince Marshall yardımıyla işçimizin sesini kesmeye çalışıyorlar. Biz gelecek nesiller için direnmeye devam edeceğiz. Bu fabrikaların özelleştirilmesi durumunda ilerleyen süreçte kesinlikle kapatılacağını biliyoruz” dedi.
20 Şubat tarihi itibariyle pancar üreticisine Bor Şeker Fabrikası’nın 120 milyon lira pancar bedeli ödediğini anımsatan Celal Tuğrul, “Sadece Bor’da 160 bin ton pancar posası üretildi. Şimdi fabrikalar özelliştirilip kapatıldıktan sonra pancar üretimi yapılmayacak. Küspe olmazsa hayvancılık bitecek. Köylüye 300 koyun vermek yerine pancar tarımı yapmalarını izin verilsin ve köylü de köyünde kalsın” diye konuştu.
Celal Tuğrlu, “şeker fabrikaları özelleştirilerek, Afrin Harekatından daha tehlikeli bir şekilde içeriden hançer soruluyor. Dur demek için toplandık ve mücadelemiz sürecek. Özelleştirme yanlıştır, bu karardan geri dönüleceğine inanıyoruz” şeklinde konuştu.
DEMOKRATİK KİTLE ÖRGÜTLERİ ZİYARET
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Bor Ziraat Odası toplantı salonunda 42 bin üyeli Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Orhan Baykal, Şeker İş Şube Başkanı ve Ziraat Odası Başkanı Nurettin Eriş ile Bor’da Marangozlar Odası, Gıda Maddeleri Odası, Terziler Odası, Bakkallar Odası, Kahveciler Odası, Demirciler Odası Başkanları, Köy dernek başkan yöneticilerinin yer aldığı toplantıda yaşanan süreci değerlendirdi. Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Orhan Baykal Özelleştirme sürecine neden karşı olduklarını anlattı. Tüm Oda Başkanları da Fabrika satışına karşı çıktı.
Yorum Yazın