Şekerbank

Gürer: “Şekerpancarı üreticisine kıymayın”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Gürer: “Şekerpancarı üreticisine kıymayın”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, bu yıl 33 şeker fabrikasının 15 milyon 336 ton şekerpancarı alımı yaptığını açıkladı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde, 2019 yılında bir önceki yıl 235 lira olan 16 polar şeker pancarı alım fiyatının, yüzde 27 civarında zam yapılarak 300 liraya çıkarıldığını anımsatarak, “Çiftçi pandemi sürecinde yaşanan sorunlar, yüksek enflasyon, girdi maliyetlerinde yüzde 50 Teri aşan artışı da göz önünde bulundurarak, 2020 yılı için  16 polar pancar için taban fiyat en az 390 lira fiyat beklentisi içindeydi. Ancak Türkşeker’in yüzde 11 civarındaki artışla şekerpancarının ton fiyatını 336 lira olarak açıklandı” dedi. 

Gürer, “1 Eylül 2019 tarihinde Cumhurbaşkanı müjde diye Şekerpancarı taban fiyatını açıklarken neden bu yıl taban fiyatını Türkşeker bir yazılı açıklama ile duyurmuştur?

Pandemi döneminde çiftçi girdi fiyatları iki kat artmışken 2019 yılına göre % 11 bir fiyat artışı çiftçiyi mağdur etmiştir. Taban fiyat için yeniden bir değerlendirme düşünülmekte midir?

2020 yılı rekoltesi ve ekim yapan çiftçi sayısı kaçtır?

Türkiye’deki şeker fabrikaları ne kadar şekerpancarı alımı yapmıştır?

Kotalı ekim yapan çiftçi sayısı kaçtır?” şeklindeki sorularına da yanıt istendi. 

 

CHP Milletvekili  Ömer Fethi Gürer’in önergesini yanıtlayan Bakan Pakdemirli, şekerpancarı fiyatları veya avans fiyatının her yıl, şeker fabrikası işleten gerçek ve tüzel kişiler ile üretici ve üretici temsilcileri arasında, pancar ekiminden önce Ekim ayında başlayacak müzakereler sonucunda, Yıllık enflasyon oranı, Üretici maliyetlerindeki artış, Dünya pancar fiyatları, Alternatif ürün paritesi dikkate alınarak en geç Kasım ayı sonuna kadar belirlendiğini ifade etti. 

Bakan Pakdemirli, “2020/2021 pazarlama yılı kesin taban fiyatı %12 artış ile 336 TL/ton olarak belirlenmiştir. Kotalı ekim yapan çiftçi sayısı 93.918’dir” dedi. 

Ülkemizde halihazırda kamu, kooperatif ve özel sektör kontrolünde üretim faaliyetinde bulunan 33 adet şeker fabrikasının 2020-2021 pazarlama yılı pancar alım kampanyaları olduğunu belirten Pakdemirli, 20 Kasım itibariyle 15 Milyon 336 ton şekerpancarı alımı yapıldığını bildirdi.  Gürer, “Bakan  geçen yıl törenle Cumhurbaşkanı tarafından açıklanan taban pancar fiyatının  bu yıl düşük tutulmasının sorumluluğunu  şeker fabrikası işletenler ile üreticilere yıktı. Oysa  bu fiyat doğrudan iktidar tarafından dikte edilen fiyattı. Bakan, onu dahi savunamadı” diye konuştu.

ÜRETİCİYE KIYMAYIN 

Önerge sahibi CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise şekerpancarının stratejik bir ürün olduğuna işaret ederek, “2018 yılında 33 şeker fabrikasından 14’ü özeleştirildi. Pandemi sürecinin getirdiği sorunlar ve girdi maliyetlerindeki yüksek artış, üreticiyi zorladı. Üreticilerin böyle bir dönede desteklenmesi gerekirken, beklentilerin çok altında bir fiyat verildi. Şeker pancarı üreticisinin sorunlarına  ciddi bir çözüm ise getirilmedi. Bakanlığa çağrımızdır. Az sayıda kalan pancar çiftçisine de kıymayın. Gerçekçi destekler verin” dedi. 

TABAN FİYATI BÖYLE Mİ BELİRLENİYOR?

Bakan Pakdemirli’nin şekerpancarı taban fiyatlarının belirlenmesine ilişkin açıklamasını da değerlendiren Gürer, “Sayın Bakanın ifadesini göre, fabrika ve üretici temsilcileri ile üreticilerden oluşan bir heyet, girdi maliyetlerini de göz önünde bulundurarak taban fiyatını belirliyor. Bir önceki yıl yüzde 27 artış sağlanmıştı. Ancak bu yıl için pandemi koşulları ve artış gösteren girdi maliyetleri dikkate alındığında, yüzde 27’den daha fazla bir oranda artış bekleniyordu. Ne yazık ki taban fiyatını beklentilerin çok altında kaldı. Ancak taban fiyat Bakan’ın açıkladığı gibi değil, doğrudan iktidar tarafından belirleniyor “ ifadelerini kullandı. 

Kaynak:Tarım Pusulası


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Bayraktar: “Ocak ayında üretici ve market fiyat farkı 4 kata kadar ulaştı”Önceki Haber

Bayraktar: “Ocak ayında üretici ve marke...

Hayvan hakları yasasında dağ fare mi doğuracak?Sonraki Haber

Hayvan hakları yasasında dağ fare mi doğ...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar