CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, patates üreticileri ile görüştü. Üreticiler,2020 yılında maliyetine ürün satamadıklarını ifade eden üreticiler halen büyük şehirlerde marketlerde 3 TL satılan patates ekimde hasat döneminde fiyatının düşmesinden ve ürünün çöp olmasından kaygı duyduklarını söylediler.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’de patates tarlalarını gezerek üreticilerin sorunlarını dinledi.
EN ÖNEMLİ SORUN; YÜKSEK GİRDİ MALİYETLERİ
CHP Milletvekili Gürer’e, patates üretiminde yaşadıkları sıkıntıları anlatan üreticiler, ön önemli sorunlarının, her yıl girdi maliyetlerinin katlanarak artması olduğunu belirtti. CHP’li vekil Ömer Fethi Gürer, “Hububattan sonra en çok tüketilen gıda olan patatesin olsun dar gelirlinin alabileceği bir fiyatla satılması bugünden siyasi iktidarın önlem alması ile olasıdır” diye konuştu.
1800 LİRALIK GÜBRE, 4 BİN LİRA OLDU
İlaç, gübre, mazot ve tohumda yüzde 100’e yakın oranda fiyat artışlarının olduğuna dikkat çeken patates üreticileri, “Geçen yıl 2 bin 200 liraya aldığımız gübre bu yıl 5 bin liraya çıktı. 1800 liraya aldığımız gübreyi 3 bin 500 lira ila 4 bin lira arasında fiyata satıyorlar. Ancak bu fiyatlara bile gübre bulamıyoruz. Gübre bile karaborsaya düştü. Pandemi süreci ve döviz kurlarının sürekli artması gübreye ulaşmakta bizi zorluyor. Parasıyla bile gübre alamıyoruz” dedi.
Sulama suyunun yeraltından çıkarılmasında kullanılan elektrik maliyetinin de büyük oranda artığını vurgulayan üreticiler, yüzde 100’e yakın oranda zamlanan mantar ilaçlarına da karaborsa nedeniyle ulaşmakta güçlük çektiklerini ifade ettiler.
PATATES EKİMİ AZALDI
Patates ekiminin geçen yıla göre azaldığını söyleyen bir üretici, geçen yıl 70 dekar alanda ektiği patatesi bu yıl 55 dekara ekebildiğini, hayvan gübresine bile ulaşmakta zorlandıkları için daha fazla ekim yapamadıklarından yakındı.
TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİ TOHUM VERMİYOR
Patates tohumunu alabilmek için büyük şirketlere aylar öncesinden neredeyse yalvararak müracaat ettiklerini söyleyen üretici, “Önceden Tarım Kredi Kooperatiflerinden 100-200 kilo alıp kendi tohumumuzu kendimiz üretebiliyorduk. Artık bize ikinci ve üçüncü ekim tohumları veriyorlar. Yurtdışından gelen tohumlar büyük şirketlere gidiyor” dedi.
GEÇEN YIL, TONLARCA PATATES DEPODA KALDI
Aynı üretici, geçen yıldan halen 10 ton patatesi satamadığını ifade ederek, “Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) son anda alım yaptı. Biz patatesi depodan çıkaracak işçi bulamadık. Şu anda borcu olmayan patates üreticisi yok. Çoğunun da tarlasına, traktörüne icra takibi başlatıldı” diyerek, üreticilerin yaşadığı sorunların büyüklüğüne işaret etti.
GÜRER’DEN İKTİDARA UYARI
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise üreticilerin sorunlarını dinledikten sonra yaptığı açıklamada, Tarım ve Orman Bakanlığına ve AKP iktidarına önemli uyarılarda bulundu.
Gürer, geçen yıl kilogramı 1 liraya mal olan patatesin hasat döneminde 60 kuruşa, depolandıktan sonra ise 25 kuruşa bile alıcı bulamadığını anımsattı.
TMO’nun çürüme aşamasına geldikten sonra depolardan bir miktar alım yapmasının kısmen de olsa üreticiyi rahatlattığını kaydeden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ancak ne yazık ki alımda geç kalındığı için önemli ölçüde patates çürüdü. Bu yıl, çiftçi yapacak başka bir şeyi olmadığı için yine patates ekti. Planlı bir üretim, dağıtım, depolama, işleme ve ihraç uygulaması sağlanmazsa üreticide, tüketicide patates nedeni ile mağdur olacak” dedi.
TÜKETİCİ DE MAĞDUR OLUYOR
Niğde’nin Altunhisar ilçesinde yazlık patates hasadının devam ettiğini belirten CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yaklaşık 1500 liradan yapılan alımların, maliyetle kafa kafaya gelse de üreticiyi memnun ettiğine işaret ederek, “Ancak Eylül ayında yapılacak kışlık patates hasadı için bugünden tedbir alınmaz ise yine sorunlar yaşanabilir. Patates dondurulmuş ve işlenmiş gıdaya dönüştürülebilen bir üründür. Bu şekilde uzun süre depoda saklanabilmesi halinde, market fiyatları 4-5 liraya kadar yükselmez ve böylece tüketici de mağdur olmaz” dedi.
ÜRETİCİ İHRACAT TEŞVİKİ İSTİYOR
Bu yıl patates üreticisinin yurtdışı pazarına açılması için iktidarın, ihracat teşviki vermesi gerektiğine vurgu yapan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, teşvik verilme halinde üreticinin bu yıl sıkıntı yaşamayacağına dikkat çekti. Gürer, “Tüketiciye ucuz ürün satılması isteniyorsa girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerekiyor. İktidar bu konuda tedbirler alabilir ve patates için entegre tesisler kurulmasına hem öncülük hem de destek olabilir” ifadelerini kullandı.
ÇİFTÇİ SAYISI GİDEREK AZALIYOR
Sorunlarını anlatan patates üreticilerinin, her yıl artan girdi maliyet artışlarının önlenmesini talep ettiklerini aktaran CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Üretici diyor ki, ‘ben vatandaşa ucuz ürün vermek istiyorum. Ancak tohum, gübre, ilaç, mazot elektrik fiyatları artınca biz de ister istemez maliyet artışı oranında fiyat artıyı bekliyoruz. Ancak ne yazık ki ne üretici, ne de tüketici mutlu değil. Bu nedenle de üretici sayısı sürekli azalıyor. Gençler tamamen üretimi bırakmış durumda’ diyerek bize dert yanıyorlar” şeklinde konuştu.
GİRDİ MALİYETLERİ AŞAĞI ÇEKİLMELİ
1 dekar alanda ortalama 300 ila 400 kg arasında tohum ekildiğini söyleyen Gürer, ilaç, gübre, tohum ve hasat dönemindeki işçilik de dikkate alındığında ciddi emek gerektiren patatesin, hububattan sonra en çok üretilen ürün olduğuna dikkat çekerek, “Fakirin fukaranın, dar gelirlinin en çok tükettiği ürün olan patateste olsun siyasi iktidar fiyatları dengeleyecek bir girişimde bulunmalı ve girdi maliyetlerini aşağı çekmelidir. Onun için bugünden uyarıyoruz; Eylül ayında yine çiftçinin mağdur olmaması için doğru planlama yapılması ve şimdiden önlemler alınıp çiftçi korunmalıdır” açıklamasında bulundu.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, vatandaşın patatese ucuza ulaşabilmesi için çiftçilerin desteklenmesi gerektiğini belirterek, “Patatesten çok çeşitli yemeklerinin yanında, nişasta ve cips de yapılıyor, dondurulup 30’a yakın farklı amaçta kullanılıyor. Ancak tüm uyarılara iktidar kulak tıkıyor. Bu anlayıştan vazgeçilmez ise patatesi de ithal etmek zorunda kalabiliriz” diye konuştu.
Kaynak:Tarım Pusulası
Yorum Yazın