CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ithal hayvan hastalıklarıyla ilgili oluşan kamuoyu kaygısını Meclis gündemine taşıdı
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yurtdışından ithal edilen hayvanlarda artış gösteren şarbon hastalığını ve diğer hayvan hastalıkları nedeniyle ortaya çıkan olumsuzlukları, iki ayrı soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.
Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemir’e yönelttiği soru önergelerinde “Kaç ilimizde halkımız hastalıklı ithal et riski altındadır, hayvan hastalıkları nedeniyle kaç yurttaşımız hayatını kaybetmiştir?” diye sordu.
İTHAL HAYVANLARDA ŞARBON PANİĞİ
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Et ve Süt Kurumu’nun Brezilya’dan Kurban Bayramında satmak için ithal ettiği 3 bin 959 büyükbaş hayvanın 50’sinin şarbon sonucu telef olması ve hayvanların bulunduğu özel çiftliğin karantinaya alınmasının ardından, kamuoyunda oluşan endişeleri, Sivas’ta Şarbonlu hayvanın kesip tüketilmesi ile oluşan sorunları Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye yönelttiği soru önergeleri ile Meclis gündemine getirdi.
İTHAL ET İÇİN SORULAR
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Brezilya’dan ithal edilen büyükbaş hayvanların şarbon sonucu telef olmasında, ithalat sürecinde ihmal olup olmadığının açıklanmasını istediği yazılı soru önergesinde ithalatı direk olarak Et ve Süt Kurumu mu yoksa kurum adına başka bir şirketin mi yaptığını sordu.
İthalatın kurum adına başka bir şirket tarafından yapıldığı varsayıldığında şirket sahiplerinin kim olduğunun açıklanmasını isteyen Ömer Fethi Gürer, bu şirketin son bir yıl içinde kurum adına başka bir ithalat yapıp yapmadığını ve ithal edilen hayvanlardaki ölüm oranıyla ilgili bilgilerin verilmesini talep etti.
HASTALIK NEDENİYLE KAÇ HAYVAN İMHA EDİLDİ?
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemir’liye yönelttiği bir başka soru önergesinde ise ülkemizde son bir yıl içinde hastalık nedeniyle imha edilen hayvan istatistiklerinin açıklanmasını istedi.
Hayvan hastalıklarının en çok görüldüğü bölgeleri soran Gürer, hayvan hastalığı nedeniyle hayatını kaybeden insan sayısının da açıklanmasını istedi.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, hem ithal edilen hayvanlarda çıkan şarbon hastalığı hem de genel hayvan hastalıklarıyla ilgili olarak yönelttiği soru önergeleri şöyle:
“1. Kaç hayvanda şarbon teşhis edilmiştir?
2. İthalat yapılırken karantina ve test kurallarına uyulmuş mudur?
3. İthalatı yapan kurum ya da özel şirketin yetkilileri ile birlikte heyete bakanlıktan dahil edilen personel seçimi yapılırken, hangi kriterlere ve yönetmeliklerin hangi maddelerine dayanarak bu ithalata onay verilmiştir?
4. İthalat tam olarak ne zaman tamamlanmış ve ülkemizdeki karantina süresi ne zaman sona ermiştir?
5. Gelen hayvanlardan kaçı kesime sevk edilmiştir?
6. Hastalık kontrolü yapılmadan kesime ve/veya yetiştirilmek üzere ülkenin birçok yerinde özel işletmelere hayvan gönderilmiş midir?
7. Kesimler hangi mezbahalarda yapılmıştır?
8. Mezbaha kesim raporları tüm hayvanlar için prosedürlere uygun olarak gerçekleştirilen antemortem muayene sonucunda yetkili kişilerce hazırlanıp imzalanmış mıdır?
9. Kesim raporlarında hastalık şüphesiyle imhaya gönderilen hayvan var mıdır? Varsa hangi hastalık şüphesiyle ve hangi koşullarda imha edilmiştir? Tutanakları var mıdır?
10. Kaç ilimizde halkımız hastalıklı ithal et riski altındadır?
11. Halk sağlığını riske atan görevliler hakkında ne gibi yaptırımlar uygulanmaktadır?
12. Devleti zarara uğratan ithalatla ilgili sorumlular kimlerdir ve hangi görevlerde bulunmaktadırlar?
13. Hastalık tespiti hangi laboratuvarda ve hangi yöntemlerle yapılmıştır?
14. Çapraz kontrol yapılmış mıdır?
15. Kalan canlı hayvanlarda hastalık yönünden nasıl bir inceleme yapılmaktadır?
16. Kalan canlı hayvanların ithalat için gerekli olan test raporları her iki ülke (hem ihraç eden hem de ithal eden) için de elinizde mevcut mudur?
17. Bu raporlarda antrax hastalığının durumu belirtilmiş midir?
18. Şayet antrax hastalığı ithalat test kriterlerinizde yoksa sebebi nedir ve nasıl böyle bir riski alıp halkımızı ölümle burun buruna yaşatabiliyorsunuz?
19. İthalatı direk olarak et ve süt kurumu mu yoksa kurum adına başka bir şirket mi yapmıştır?
20. Kurum adına özel bir şirket yaptıysa şirket sahiplerinin bir tarikatla bağı var mıdır?
21. Kurum adına özel bir şirket yaptıysa yapan şirketin son bir yıl içerisinde kurum adına yaptığı kaç ithalat vardır? Kaç baş damızlık, kaç baş besilik hayvan getirmişlerdir?
22. Son bir yıl içerisine ithal edilen hayvanlarda ölüm oranı kaçtır? Kesime sevk edilenler içerisinde imha oranı kaçtır?
23. Son bir yıl içerisinde canlı hayvan ithalatının maliyet/verim oranı kaçtır?”
KAÇ YURTTAŞIMIZ HAYVAN HASTALIKLARI NEDENİYLE HAYATINI KAYBETTİ
Gürer’in diğer soru önergesi ise; “Geçtiğimiz dönem Tarım ve Oman Bakanlığına yöneltmiş olduğum önergeye Bakanlıkça yapılan açıklamada; “Ülkemizde 2016 yılında; 438 mihrakta Sığır Brucellosis (Brusella) hastalığı, 84 mihrakta Koyun Brucellosis (Brusella) hastalığı (toplam brusella 522) 1.055 mihrakta Bovine Tuberculosis (Tüberküloz) hastalığı, 278 mihrakta Rabies (Kuduz) hastalığı ve 73 mihrakta Antrax (Şarbon) hastalığı görülmüş olup, bu kapsamda gerekli tedbirler alınmıştır” cevabı verilmişti.
Bu kapsamda,
1) Ülkemizde 2017 ve 2018 Ağustos ayı itibariyle, hayvan hastalığı sonucu imha edilen hayvan türü, hastalığın adı ve hayvan sayısı kaçtır?
2) Hayvan hastalığı nedeni ile imhasına karar verilen ithal hayvan türü, hastalığın adı ve hayvan sayısı kaçtır?
3) İthal edilen hayvanların gümrükten geçişi sonrasında hastalığın ortaya çıkması girişte yeterince inceleme yapılmadığının göstergesi sayılabilir mi?
4) Bu konudaki denetimler ne sıklıkla yapılmaktadır? Denetimlerin ve tedbirlerin artırılması yönünde yapmış olduğunuz bir çalışma var mıdır?
5) 2017 ve 2018 yılı Ağustos ayı itibariyle hayvan hastalıkları nedeniyle hayatını kaybeden insan sayısı kaçtır?
6) Hayvan hastalıklarının en çok görüldüğü bölgeler hangileridir?
Yorum Yazın