CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yanlış tarım politikaları nedeniyle Türkiye’nin ithalatçı olan ülkemizin ithalat yaptığımız çok sayıda ülkenin ise pandemi dolayısıyla ürünlerini stoklayacağından, ülkemizin ithal edecek ürün bile bulamayacak duruma düşebileceği uyarısında bulundu.
Koronavirüsün toplumsal taleplerde ilk sıraya getirdiği gıdada da sorun yaşanabileceğini belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, pandemi sürecinde daha çok artış gösteren hileli gıdaların denetimi konusunda belediyelerin yetkilerini artırıcı düzenlemeler yapılması gerektiğini ifade etti.
GIDADA TEHLİKE ÇANLARI
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yaptığı açıklamada, tüm dünyayı etkileyen ve giderek etkisini artıran korona virüs salgınının, ülkemizde temel gıda ürünleriyle ilgili yaşatabileceği sorunlara dikkat çekti.
İTHALATA BAĞIMLI HALE GETİRİLDİK
Bir zamanlar tarımsal ürünler bakımından kendi kendine yeten sayılı ülkeler arasında yer alan Türkiye’nin AKP iktidarları döneminde uygulanan yanlış tarım politikaları nedeniyle, ithalata bağımlı bir ülke haline geldiğini belirtti.
TEMEL GIDADA A’DAN Z’YE İHALAT
Tohum, ilaç, gübre ve yem ithalatının olağanlaştığını vurgulayan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, temel gıda ürünlerinden buğday, arpa, bakliyat, pirinç, ayçiçeği ham yağı ithalatı için gümrük vergilerinin düşürüldüğünü hatırlattı.
İTHAL EDECEK ÜRÜN BİLE BULAMAYABİLİRİZ
Pandemi nedeniyle tüm dünyada artık toplumsal talep olarak gıdanın ilk sıralarda yer aldığına vurgu yapan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bu süreç ithalat-ihracat açısından değerlendirildiğinde, dünyanın artık eskisi gibi olmayacağını gösteriyor. Temel gıda ürünlerini ithal ettiğimiz bazı ülkeler ‘önce can’ diyerek, ürünlerini stoklama uygulamasına gidebilir. Bu durum, Türkiye’nin artık ithal edebilecek ürünü bile bulamayacağı anlamına gelir” dedi. Gürer ithal buğdayda meydana gelen fiyat artışlarına dikkat çekti.
BUĞDAYDA FİYATLAR ZIPLADI
CHP Niğde Milletvekili Ömer FETHİ Gürer, TMO tarafından makarnalık buğdayın çiftçiden tonu 1800 TL den, Ekmeklik buğdayın 1650 TL’den aldığını, 25 Ağustos’ta ithal ettiği 500 bin ton hububat için de ekmeklik buğdayı tonu 2450 TL’den, 15 Eylülde ise 500 bin ton ekmeklik buğdayı da 1800 TL’den ithal ettiğine dikkat çekti. Dünyada en çok buğday ithal eden ülke durumunda olduğumuzu belirten Gürer, hububat için ekim öncesi önlem alınıp buğdayda 20 yılda daralan 2 milyon hektar ekim alanını yeniden ekilir kılmaz isek sıkıntı büyür” diye konuştu. Gürer, “İthal buğday fiyat artışı undan ekmeğe her ürüne yansır. Acil önlem alınıp, girdi fiyatları düşürülerek buğdayı ucuza mal etmeliyiz. Yoksa dolar kur artışının da etkisi ile pahalı ithal buğdaya mahkûm olacağız “ dedi.
ÇİFTÇİ YENİDEN TOPRAKLA BULUŞTURULMALI
“Görünen köy kılavuz istemez” diyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Pandemi sürecinin uzaması halinde, temel gıda ürünlerinde yaşanabilecek sorunları şimdiden görmek ve gerekli tedbirleri almak lazım. Yerli varlığımıza dönüp, kırsala destek sağlayıp çiftçini yeniden tarıma yönelmesinin önünü açmalıyız. Çiftçilerin borçlarını yapılandırıp onların yeniden toprakla buluşmasına olanak sağlamalıyız. Tarımda ithalatçı konumdan uzaklaşıp kendi kendimize yetecek duruma gelmeliyiz” diye konuştu.
TARIM ALANLARI AZALIYOR
AKP iktidarları döneminde, 3.5 milyon hektar arazinin ekim dışı kaldığını, çok sayıda çiftçinin topraktan uzaklaştığını ve yerli hayvan ırkının da yarı yarıya azaldığını belirten CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, halen eksik ve yetersiz olan çiftçiler için çıkarılan düzenlemelerin yeniden değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.
TARIM BAKANLIĞI DENETİMLERDE YETERSİZ KALIYOR
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, hayvancılıktan bitkisel üretime, deniz ürünlerinden orman varlıklarına kadar çok geniş bir alana yayılan etki alanının bulunduğunu söyleyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, iş yükü çok fazla olan bu Bakanlığın, her Bakan değişiminde yapılan bürokrat değişimiyle tarım bürokrasisinin önemli ölçüde zayıfladığına dikkat çekti.
TAKLİT VE TAĞŞİŞ ÜRÜNLER SÜREKLİ ARTIYOR
Tarım ve Orman Bakanlığındaki yetişmiş kadroların değişmesinin her alana yansımasının bulunduğuna işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Tohumdan sofraya kadar üretim ve gıda güvenliği her aşamada sürekli olmalı ve takibi gerekli kılınmalıdır. Özellikle GDO’lu ürünler ile dünya bu bağlamda önemli bir sürece evrilmiştir. Taklit ve tağşiş ürünlerle sıkıntılı bir evreye girilmiştir. Pestisit gibi ürünlerden doğa ve insana zararlı tarım ilaçlarının olumsuz etkileri de bilinmektedir” şeklinde konuştu.
BELEDİYELERİN YETKİLERİ ARTIRILMALI
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, korona virüs dönemi ile ilgili toplumsal taleplerde gıdanın ilk sırada yer aldığına vurgu yaparak, “Bu süreçte rant için yapılabilecek art niyetli üretimlerin de olabilirliği yadsınamaz. Doğal olarak denetim olanakları da sınırlanmıştır. Üretim tarihine dahi bakarak ürün alayım diyen çok az kişi çıkar. Her kişi gıdaya erişmek ve alabilmek çabasındadır; bu anlamda yine tüm yetki Tarım Bakanlığındadır. Bakanlık bu dönem gıda denetimlerinde belediyelerin yetkilerini artırıcı düzenlemeler yapmalıdır. Vatandaş, yaşayabilmek ve aç kalmamak gayreti içinde iken art niyetlilere karşı vatandaşı korumakta iktidarın sorumluluğundadır” dedi.
Belediyelerin denetim yetkilerinin 2004 yılından itibaren önemli ölçüde kısıtlandığını da anımsatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, korona virüsle mücadele süreci de dikkate alınarak, belediyelerin gıda denetim yetkilerinin artırılması gerektiğini vurguladı.
Ömer Fethi Gürer, denetimler konusunda belediyelerin zabıta ekiplerine işlev ve yaptırım güçlerinin 2004 yılı öncesindeki yetkileri yeniden verilmesinin şart olduğunu da sözlerine ekledi.
Yorum Yazın