CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bakliyat üretiminin azalmasının ve bakliyat ithalatının artmasının sebeplerinin araştırılarak çözüm üretilmesi için hazırlamış olduğu Meclis Araştırma önergesini TBMM Başkanlığına sundu.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bakliyat üretiminin azalmasının ve bakliyat ithalatının artmasının sebeplerinin araştırılarak çözüm üretilmesi için hazırlamış olduğu Meclis Araştırma önergesini TBMM Başkanlığına sundu.
“BAKLİYAT ÜRETİM ALANLARI AZALDI”
Kuru fasulye, nohut ve mercimeği ihraç ederken bu ürünleri ithal eder duruma düştüğümüzü ve bu durumun düşündürücü olduğunu ifade eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “30 yıl öncesine kadar bakliyatın sadece anavatanı değil aynı zamanda ticaret merkezi olan ülkemiz, 1980’li yıllarda dünya mercimek üretiminin yüzde 40’nı gerçekleştirmekteydi. Dünya, ihtiyaç duyduğu mercimeğin yarısını Türkiye’den ithal ediyordu fakat ülkemizde bakliyat üretim alanları hızla azaldı, bakliyat üretimi de düştü. Bakliyattaki üretim alanlarının azalması, bakliyat üretiminin düşme nedenlerinin araştırılması ve çözüm üretilmesi şarttır” dedi.
“ÜRETİCİ 5 LİRAYA SATAMADI, RAF FİYATI 15 LİRAYI AŞTI”
Kuru fasulye ve nohutta yaşanan sıkıntıya da değinen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Kuru baklagil üretim alanı 2002 yılında 1,36 milyon hektardan yaklaşık %35 azalma ile 2018 yılında 886 bin hektara geriledi. Kuru fasulye üretim alanı 180 bin hektardan %53 azalma ile 85 bin hektara, nohut alanı 660 bin hektardan %22 azalma ile 514 bin hektara, kırmızı mercimek alanı 420 bin hektardan %42 azalma ile 243 bin hektara, yeşil mercimek alanı 72 bin hektardan %53 azalma ile 34 bin hektara geriledi. Kuru baklagil grubu içinde kuru fasulye üretiminde yaklaşık %8’lik, kırmızı mercimekte yaklaşık %23’lük azalma oluştu. Bu yıllara göre değişse de genelde sorun ortadan kalkmıyor. İthale mecbur kalınıyor. Fasulyenin kilosunu bu yıl üretici tüccara 5 liradan bile satamazken, raf fiyatı 15 lirayı aştı. Nohut ise üreticinin elinde kaldı, 3,5 liradan satılamadı fakat tüccara ürün geçince fiyat 10 liraya kadar çıktı” ifadelerini kullandı.
“YANLIŞ TARIM POLİTİKALARI ÜLKEMİZİ İTHALE MECBUR BIRAKTI”
Desteklerin yetersiz olması ve zamanında verilmemesinin üreticiyi üretimden uzaklaştırdığını ve dolaylı olarak tüketiciyi pahalı ürüne teşvik ettiğini vurgulayan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “1980'li yıllarda dünya mercimek üretiminin yüzde 40'ı Türkiye'de üretilirdi, mercimek ihracatının yarısı Türkiye'den yapılırdı. Yanlış tarım politikalarıyla mercimekte ithalatçı ülke durumuna düşürüldük. Geçen yıl 331 bin ton ithalat gerçekleşti. Bu yıl ekim alanı arttı ancak verim artmayınca sorun katlandı. Fasulye, nohut ve mercimekte üretim girdi fiyatlarının artması, maliyeti artırdı, üretici maliyetine ürün satmakta zorlandı. Bu durum üreticiyi üretimden uzaklaştırdı” dedi.
“YABANCI ÇİFTÇİ GÜLÜYOR, YERLİ ÜRETİCİ BİTİYOR”
Sezon başında 2 lira 60 kuruş olan mercimeğin 1 kilogram fiyatının rafta 11 lirayı bulduğuna dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Kırmızı mercimek ekim alanlarında 18 yılda yüzde 42 azalma meydana geldi. Tarım politikaları bu şekilde uygulanmaya devam ederse, yabancı çiftçi gülecek, yerli üretici bitecek, vatandaş daha yüksek fiyatla ürüne mecbur kalacaktır. Sonuç olarak çözüm yine ithalde aranacaktır” dedi.
Yorum Yazın