Şekerbank

Gürer: 2 Yılda 1 Milyon 790 Bin Büyükbaş Hayvan İthal Edildi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Gürer: 2 Yılda 1 Milyon 790 Bin Büyükbaş Hayvan İthal Edildi
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, ülkemizin son 2 yılda 1 milyon 790 bin 223 büyükbaş hayvan ithal ettiğini açıkladı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir  Pakdemirli, ülkemizin son 2 yılda 1 milyon 790 bin 223 büyükbaş hayvan ithal ettiğini açıkladı. Bakan Pakdemirli, ithal edilen hayvanlardan uygun şartları taşımayan 676 baş hayvanla ilgili gerekli işlemin yapıldığını bildirdi. 

 Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, son yıllarda ciddi oranda artış gösteren hayvan ithalatını, Tarım ve Orman Bakanlığına yönelttiği iki ayrı soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı. 

Gürer, önergelerinde “Resmi gazetede yayınlanan kararlara istinaden 2017 yılında toplam kaç baş canlı sığır ithalatı gerçekleşmiştir? Kaç firma tarafından hangi ülkelerden sığır getirilmiştir? Toplam yurt dışına ödenen tutar ne kadardır?

2018 yılında Resmi gazetede yayınlanan kararlara istinaden toplam kaç baş canlı sığır ithalatı gerçekleşmiştir? Kaç firma tarafından hangi ülkelerden sığır getirilmiştir? Toplam yurt dışına ödenen tutar ne kadardır? 2017 ve 2018 yılında ithal getirilen kaç baş sığır farklı nedenlerle ölmüştür? Ülkemize gelişlerinden sonra herhangi bir hastalık belirlenen sığır sayısı nedir?” şeklinde sorular yöneltti. 

Gürer’in yazılı soru önergelerini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Hayvan ithalatına ilişkin işlemlerin, ilgili mevzuat çerçevesinde verilen yetki ve kontenjan dâhilinde Et ve Süt Kurumu (ESK) tarafından yapıldığını belirterek, “ithalatlar 2017 yılında 25, 2018 yılında ise 16 firma tarafından gerçekleştirilmiştir” dedi. 

Bakan Pakdemirli, “2017-2018 yıllarında toplam 1.790.223 büyükbaş hayvan ithal edilmiştir. Söz konusu hayvanlar ülkeye girişte veteriner kontrolüne tabi tutularak karantinaya alınmış olup, karantina süresince uygun şartları taşımayan 676 baş hayvan ile ilgili mevzuat gereği işlem yapılmıştır” açıklamasında bulundu. 

İTHAL ÇÖZÜM DEĞİL

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bakan sorularımızın tamamına halkın bilgileneceği biçimde yanıt vermemiş olsa da 676 hayvanın sorunlu olduğunun saptandığını ifade etmesi sorunun varlığını kabul ettiğini gösteriyor. Bu hayvanların hangi aşamada saptandığı açıklamada yok, demek ki böyle bir sorun var. Birlikte sevk edilen hayvanlar içinde  676 hayvanla bir arada olan diğer hayvanların durumu da ayrıca irdelenmelidir” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yurtdışından ithal edilen canlı hayvan ve etlerle ilgili kamuoyuna yansıyan olumsuzlukları hatırlatarak, “İthal hayvanların gemileri liman liman gezdirilir hale geldi. Hayvanların nakil şartları dahi başlı başına irdelenmesi bir konu. Hayvanlara resmen eziyet ediliyor. İthal  edilen canlı hayvanlarda ortaya çıkan uygunsuzluk  ve yurtdışından ithal edilen lop etlerde ortaya çıkan  olumsuzluklar  dikkate alındığında, hem canlı hayvan hem et  ithalatının sorunlu olduğu da görüldü. Hayvan ve et ithalinde artan sorunlar dikkate alındığında ithal hayvan ve etten vazgeçilip yerli hayvan ve yerli et için gereken yapılmalıdır. İthalin sorun ürettiği artık görülmelidir” dedi. 

Canlı hayvan ithalatı, kemikli-kemiksiz et ithalatı, ucuz et ithalatının çözüm olmadığını ifade eden Gürer,  “Et fiyatları düşmedi. Etin içeriği ve sağlığı ile ilgili olumsuzluklar da cabası, ithal hayvan ve etten vazgeçilmelidir. Yerli besici desteklenerek aile tipi besicilik geliştirilmeli, mera alanları korunup ıslah edilmeli, yem fiyatları, girdi fiyatları  düşürülmelidir” dedi.

BESİCİLİK GERİLİYOR

İktidarın yanlış tarım ve hayvancılık politikaları nedeniyle ülkemizde hem çiftçiliğin hem de hayvancılığın bitme noktasına geldiğini belirten Ömer Fethi Gürer, “Et ihtiyacını karşılamak için ithalata yönelik politika uygulamak, sorunu çözemez. Sorun, yerli besicinin desteklenmesi, girdi maliyetlerinin düşürülmesiyle aşılabilir. Yem fiyatları süt fiyatını geçti. Besiciler ithal et baskısı ile girdi fiyatları altında  gelir sağlar duruma düşürüldü. Meralar tüketiliyor. Hayvanlar 12 ay kapalı ahırda sürekli yem ile beslenir duruma geldi. İthal hayvan ve et besiciliği bitiriyor. Buzağı ölümleri ile ilgili yapılan çalışmalarda kısmen iyileştirme sağlandı ancak buzağı ölümleri sorun olmaktan çıkarılamadı. AKP tarım ve hayvancılık konusunda  yanlış politikalardan vazgeçip yerli besici, çiftçi için planlı bir anlayış ile soruna yaklaşmalıdır. Et ve süt kurumu ithalat bürosu gibi kullanılıyor, bunun yerine TIGEM ile birlikte güçlendirilip besicilerin desteklendiği, çiftçilerin desteklendiği konuma yeniden taşınmalıdır” açıklamasında bulundu.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Türkiye Tohumcular Birliğinden Yüzde 10 İndirim KampanyasıÖnceki Haber

Türkiye Tohumcular Birliğinden Yüzde 10...

Traktör Pazarı Yılın İlk 8 Ayında Yüzde 22 DaraldıSonraki Haber

Traktör Pazarı Yılın İlk 8 Ayında Yüzde...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar