İstanbul'da bir konfeksiyon atölyesinde düşük maaşla çalışırken, bu işten ayrılıp ailesiyle memleketi Sivas'ın Hafik ilçesine dönen ve kurduğu kümeste tavuk yetiştirmeye başlayan 36 yaşındaki girişimci Şemsettin Göl, organik yumurta satışından ayda 5 bin liranın üzerinde kazanç elde ediyor.
Evli ve 2 çocuk babası olan Şemsettin Göl, ilçedeki arazisine kendi imkanlarıyla 20 bin lira maliyetle içinde modern yemlik ve sulama sistemi bulunan 600 tavuk kapasiteli kümes kurdu.
Göl, ayrıca Sivas İl Özel İdaresi ve Kaymakamlık desteğiyle başlatılan "Serbest Sistem Organik Yumurta Tavukçuluğunun Yaygınlaştırılması Projesi" kapsamında, yüzde 80 hibeyle 200 tavuk kapasiteli prefabrik bir kümes aldı.
Yıl içinde tavuk sayısı bine yaklaşan kümesteki organik yumurtaların tanesi 50 kuruşa kadar alıcı buluyor.
Göl, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 24 yıldır İstanbul'da yaşadığını ve çeşitli işlerde çalıştığını söyledi.
Son olarak konfeksiyon atölyesinde işçi olarak çalıştığını aktaran Göl, hep kendi işini kurmayı hayal ettiğini anlattı.
Organik yumurta tavukçuluğunu uzun süre araştırdıktan sonra ilçeye dönmeye karar verdiğini belirten Göl, "Değişik illerde bu işi yapan kişilerle görüştüm. Sivas'ta bu işin yapılmadığını gördüm. 600 tavuk kapasiteli ilk kümesi çadırdan kendi imkanlarımla kurdum. İçinde modern yemlikler, suluklar, tar ve folluk denilen kısımlar var." dedi.
Göl, 200 tavuk kapasiteli ikinci modern prefabrik kümesin de İl Özel İdaresi ve Kaymakamlık tarafından sağlandığını ifade ederek, "Yaklaşık 900 tavukla organik yumurta yetiştiriciliği yapıyorum. Günde 3 kez yumurta topluyoruz. Günde 18-20 koli civarında yumurta alıyorum. Daha sonra yumurtaları İstanbul ve Erzincan'dan getirdiğim kolilere eşim ve çocuklarımla yerleştiriyoruz. Sivas'a götürüyorum, kendi imkanlarımla dağıtım yapıyorum." diye konuştu.
- Ayda 5 bin liranın üzerinde kazanç
Yumurtaların tanesini 50 kuruşa kadar sattığını dile getiren Göl, ayda 5 bin liranın üzerinde kazanç elde ettiğini ifade etti.
Kazancının iyi olduğunu, İl Özel İdaresi ve Kaymakamlık'tan gelecek 500 kapasiteli kümesle işlerini daha da büyütmeyi planladığını aktaran Göl, daha sonraki dönemlerde civciv yetiştiriciliği ve tavuk satışı da yapacağını söyledi.
Göl, işleri daha da büyüterek markalaşmak istediğini dile getirerek, şunları kaydetti:
"Tavuklar için araziye yonca ve çeşitli bitkiler ektik, tamamen doğal ve stressiz ortamda yetiştiriyoruz. Tavuk geziyor, dolaşıyor ve toprakta kendini dezenfekte ediyor. 1,5 yıldır bu işi yapıyorum. Beklentimizin de çok üzerinde bir talep var, müşterilerimde sürekli artış oluyor, bazen talebi karşılayamıyorum. Benim için iyi bir kazanç kapısı ve karlı bir iş oldu. İşçiyken bu şekilde kendi işimin patronu oldum. İnşallah, işlerimi daha da büyütüp güzel şeyler yapmaya çalışacağım."
Yorum Yazın