TOFİDAS

Güneydoğu Asya'da Palm Yağı Fiyatları Yükselişte

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Güneydoğu Asya'da Palm Yağı Fiyatları Yükselişte
Güneydoğu Asya'da palm yağı fiyatları, Malezya'daki üretim hızındaki yavaşlama ve Temmuz ayında artan ithalat talebi nedeniyle yükseliş eğilimine girdi. Uzmanlar, yüksek rekabetçiliği sayesinde palm yağına olan talebin devam edeceğini öngörüyor.
Çim Sınırlayıcı

Agroexport'un haftalık yağ ve katı yağ piyasası incelemesine göre, Güneydoğu Asya'da palm yağı fiyatları son dönemde belirgin bir artış gösterdi. Bu yükselişin temelinde, Malezya'daki palm yağı üretim hızındaki beklenmedik yavaşlama ve Temmuz ayında gözlemlenen yüksek ithalat talebi yatıyor.

Ulusal MPOB konseyinden alınan verilere göre, Haziran ayında Malezya'daki palm yağı üretimi beklenmedik bir şekilde 1.7 milyon tona geriledi. Bu, aylık bazda %4'lük bir düşüş anlamına gelirken, geçen yılın aynı dönemine göre ise %5'lik bir artış kaydedildi.

Federal merkezin analistleri, ay başından bu yana Endonezya'da palm yağı dış fiyatlarının ton başına 25 dolar, Malezya'da ise çok daha önemli bir artışla 56 dolar yükseldiğini hesapladı. Analistler, soya yağına kıyasla mevcut farkın bu dönemde önemli ölçüde değişmediğini ve menşeine bağlı olarak ton başına 40-80 dolar arasında seyrettiğini belirterek, "Bu durum, yüksek rekabetçiliği göz önüne alındığında kilit alıcılardan palm yağına ek talep oluşturuyor," açıklamasında bulundu.

Temmuz ayı sevkiyatlarına ilişkin veriler de talebin canlı olduğunu gösteriyor. Örneğin, 1-10 Temmuz tarihleri arasında Intertek Testing Services (ITS) ve AmSpec Agri Malaysia anketörleri, Malezya'dan yurt dışına yapılan ürün sevkiyatlarında geçen ayın aynı dönemine göre %5-12'lik bir artış olduğunu tahmin ediyor.

Piyasa katılımcıları, dünyanın önde gelen bitkisel yağ alıcısı Hindistan'daki limanların yeni yükleri kabul etmek için "boşalmasıyla" dış sevkiyatlarda daha fazla canlanma bekliyor. Ayrıca, Malezya'da Temmuz ayı ihracat vergisinin bir önceki aya göre %9,5'ten %8,5'e düşmesi de bu beklentiyi güçlendiriyor.

Agroexport analistleri, Malezya'da palm yağı üretiminde mevsimsel toparlanmanın yıldan yıla devam ettiğini ve bu ay palm yağı üretiminin 1.9-2.0 milyon ton olarak gerçekleşerek geçen yılın aynı dönemine göre artış eğilimini sürdüreceğini öngörüyor.

Temmuz ayında ihracatın artırılmasıyla ilgili bir tablo gözlemlense de, hem Endonezya hem de Malezya'daki arz fiyatlarının artmasıyla talepte küçük bir kayma sinyalleri de bulunuyor. Bununla birlikte, yazın ikinci yarısında palm yağının, fiyatları kısmen Güneydoğu Asya'daki durumdan ve petrol segmentinden etkilenen alternatif yağların fiyat tonunu belirleyici olacağı tahmin ediliyor.

Kaynak:Tarım Pusulası

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Avrasya Ekonomik Birliği'nden Moğolistan'a Tarım Ürünlerinde Yeni Ticaret FırsatlarıÖnceki Haber

Avrasya Ekonomik Birliği'nden Moğolistan...

Türkiye’nin Rus Buğdayı İthalatı %50 AzaldıSonraki Haber

Türkiye’nin Rus Buğdayı İthalatı %50 Aza...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar