
Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) ile Moğolistan arasında 27 Haziran 2025 tarihinde Geçici Ticaret Anlaşması imzalandı. Henüz onay süreci devam eden bu anlaşma, 3 yıl süreyle yürürlükte kalacak ve AEB'nin Moğolistan'a olan 2 milyar dolarlık ihracatının %90'ından fazlasını kapsayarak tarım ürünleri sektöründe önemli yeni fırsatlar yaratacak.

Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) ve Moğolistan arasında 27 Haziran 2025'te tarihi bir adım atılarak Geçici Ticaret Anlaşması imzalandı. Anlaşmanın yürürlüğe girmesi için iç yasal prosedürlerin tamamlanması ve ülkelerin son yazılı bildirimlerini yapması bekleniyor. Son bildirimin alınmasından 60 gün sonra devreye girecek olan belge, üç yıl süreyle geçerli olacak.
Anlaşmanın en dikkat çekici yönü, AEB'nin Moğolistan'a yönelik 2 milyar dolarlık ihracatının %90'ından fazlasını kapsaması. Bu durum, özellikle tarım ihracatçıları için Moğolistan pazarında önemli yeni kapılar açıyor. Anlaşma kapsamında gümrük vergilerinin tamamen sıfırlanması, oranlarda indirimler yapılması ve belirli hassas ürünler için tarife kotaları uygulanması gibi çeşitli taviz biçimleri bulunuyor.
Gümrük Vergisi İndirimleri ve Tarife Kotaları:
Anlaşma ile birlikte bazı temel tarım ürünlerinde gümrük vergisi oranlarında önemli indirimlere gidildi:
- Tereyağı ve peynirlerde gümrük vergisi %20'den %10'a düşürüldü.
- Bira ve votkada ise oranlar %25'ten %18,75'e çekildi.
Hassas ürünlerde ise tarife kotaları belirlendi:
- Buğday ve mahlutta 50 bin tonluk bir kota belirlenirken, vergi oranı %5'ten %3,75'e indirildi.
- Kuru sütte 1,5 bin tonluk kota ile vergi oranı %5'ten %0'a sıfırlandı.
- Tavuk yumurtasında 90 milyon adetlik kota kapsamında vergi oranı %10'dan %7,5'e düşürüldü.
Anlaşma kapsamında canlı hayvanlar, et (domuz ve tavuk etinin belirli pozisyonları hariç), balık ve deniz ürünleri, sebzeler, bitkiler, tütün, domuz jambonları, un, hardal, hazır patates ve veteriner aşıları gibi bazı ürün gruplarında gümrük vergilerinde herhangi bir değişiklik yapılmayacak.
Kaynak:Tarım Pusulası
Yorum Yazın