Güneş Enerjili Yaş Sebze ve Meyve Kurutma Sistemlerinin Tanıtım ve Demonstrasyon Çalışmaları Alaşehir’de Gerçekleştirildi
Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün ev sahipliğinde gerçekleştirilen ve İl Müdürlüğünce Manisa genelinde yaygınlaştırılması düşünülen güneş enerjili yaş sebze ve meyve kurutma sistemlerinin tanıtım etkinliği Alaşehir İlçesi Yeşilyurt Mahallesinde gerçekleştirildi.
Özellikle Manisa genelinde üretimi yaygın olan üzüm ve domates gibi sebze ve meyvelerin kurutma süresini kısaltmak, kalite ve hijyen koşullarını iyileştirmek amacıyla geliştirilen kurutma sisteminin tanıtım ve demonstrasyon çalışmasına Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, Alaşehir Kaymakamı Osman Bilgin, Alaşehir Belediye Başkanı Dr. Gökhan Karaçoban, Alaşehir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Seyhan, Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdür Vekili Mustafa Sacit İnan, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü İzzet Atsız, Alaşehir, Akhisar, Gölmarmara, Kula, Salihli, Sarıgöl İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürleri, Alaşehir Ticaret Borsası ve Ziraat Odasının temsilcileri, konu uzmanı teknik personeller ile çok sayıda üretici katıldı.
Programda ilk olarak Vali Erdoğan Bektaş ve beraberindeki katılımcılara kurutma sisteminin kurucusu Prof. Dr. Gazanfer Harzadın tarafından bilgiler verildi.
Ülkemizin çok çeşitli iklim kuşakları ve ürünleri ile dünyanın nadir ülkelerinden biri olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Harzadın; "Özellikle kurutmadaki hijyen şartlarının uygun olmaması ve aflotoksin sorunlarının çözülmemesi ürünlerin satış değerini düşürmekte ve çoğu zaman imha edilmesine neden olabilmektedir. İhracatı yapılan kurutulmuş ürün miktarı 550 bin tondur. Ülkemizde 55 milyon ton meyve sebze üretilmekte ve bunun 15 milyon tonu kurutulup dayanıklı hale getirilmediği için atılmaktadır. Bu rakam konunun aciliyetini göstermektedir. Kurutmada hava sıcaklığı, hava nisbi nemi ve hava hızı önemlidir. Bunların sağlanmasında enerjiye ihtiyacımız bulunmaktadır. Ülkemizde bu iş için fiyat bakımından en uygun enerji jeotermal ve güneş enerjisidir. Bu bakımdan çok şanslı ülkelerden biri olduğumuzu söylemek mümkündür. Ancak bu enerjilerin söz konusu ürünlerin kurutulmasında uygulamaya konulması için yapılan çalışmalar yok denecek kadar azdır. Bu konuda çalışma ve uygulama yapmak, çalışmaların sürekliliğini sağlamak bakımından en uygun il Manisa'dır. Çözüm için ilgili kuruluşların birlikteliğine ihtiyaç vardır. Konu ile ilgili Sayın Valimiz Erdoğan Bektaş'ın gayretleri, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün çalışmaları fevkalade önemlidir" dedi.
Kurutulmuş ürünlerde hijyenik koşulların sağlanması, açık sergi yerine atmosferik koşullardan etkilenmeyen kurutma sistemlerinin kullanımının yaygınlaştırılması gerektiğini ifade eden İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan Çebi; "İlimizde sebze ve meyveler yaygın olarak güneşte kurutulmaktadır. Ancak bu yöntemde kurutma işleminin dış atmosferik etkilere açık olması ve ayrıca ürüne yabancı madde karışması gibi bir takım olumsuzluklar bulunmaktadır. Bu sebeple ürün kalitesini yükseltmek, ilimizin sahip olduğu güneş ve jeotermal enerji kaynaklarından yararlanarak enerjinin etkin kullanıldığı kurutma sistemlerini öne çıkarmamız gerekmektedir. Yaş meyve ve sebzelerin kurutularak değerlendirilmesi ülke ekonomimize çok büyük katkılar sağlamaktadır. Özellikle ilimiz meyve ve sebze üretimi açısından çok şanslı olmasına karşın ürünlerin kurutularak değerlendirilmesi noktasında çok fazla çalışma yapılmadığını gözlemlemekteyiz. Bu amaçla üreticilerimizin ürün kayıplarını ortadan kaldıracak bu projeye nasıl katkı verebileceğimizin araştırması içerisine girdik. Bu anlamda ilk olarak da Alaşehir İlçemizin Yeşilyurt Mahallesindeki Bağcılık Araştırma Enstitüsünün Bahçesine deneme amaçlı olarak bu kurutma sisteminin kurulumunu gerçekleştirdik. İl Müdürlüğü olarak bu gibi kurutma işlemlerinin sağlıklı ve hijyenik ortamlarda olması noktasında çalışmalarımız artarak devam edecektir. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.
Prof. Dr. Gazanfer Harzadın'ın bir ömürlük tecrübelerini üreticilerle paylaşması, bilgilerini aktarmasından dolayı kendisine teşekkürle konuşmasına başlayan Manisa Valisi Erdoğan Bektaş da; "Kurutulmuş gıda konusu giderek daha da artan ölçüde hayatımızda yerini almaktadır. Çünkü sağlık her şeyden daha önemlidir. Bizler para vererek yediğimiz gıdalarla sağlığımızı kaybetmek istemiyoruz. Ülkemizde hala dedelerimizden kalma yöntemlerle tozlu kumlu ortamlarda üzüm kurutması gerçekleşmekte ve kurutulmuş üzümde bu tozu kumu ayrıştıramamaktayız. Elimizde devasa bir hazine var; Güneş enerjisi. Aşağıda büyük bir hazine var. Biz burada Alaşehir ve Salihli'de iki büyük arazi tespit ettik. Toplam 7 bin dekar büyüklüğünde. Eğer başarabilirsek orada hem jeotermal enerjiye dayalı seralar hem de jeotermal enerjiye dayalı meyve ve sebze kurutma tesislerinin yer alacağı birer organize sanayi bölgeleri kurmayı hedefliyoruz. Bizler nitelikli ürünler üreterek gelirimizi artırmak zorundayız. Bu sayede refah düzeyimiz daha da artacaktır" diye konuştu.
Yorum Yazın