CHP Edirne Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Doç. Dr. Okan GAYTANCIOĞLU meclis de yaptığı çalışmalar ile gündem yaratmaya devam ediyor. Geçtiğimiz ağustos ayı içerisinde de vekil Gaytancıoğlu binlerce çiftçiyi etkileyen ve FETÖ Terör Örgütü’nün kurduğu kumpaslardan biri olan çok önemli bir konuyu meclis gündemine taşımıştı.
Gaytancıoğlu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’e verdiği soru önergesi ile Türkiye’nin en eski kamu yatırımlarından biri olan Adapazarı Şeker Fabrikası’nın FETÖ Terör Örgütünce Adapazarı Pancar Ekicileri Kooperatifinin elinden hile ve desise kullanılarak alındığı iddialarını anlatmış ve bu konuyla ilgili 6 soru sormuştu.
Gaytancıoğlu Kooperatifin tüm mal varlıklarını ipotek eden Bank Asya’nın bir plan dahilinde hareket ederek verdiği krediyi vadesinden önce istediğini, şeker fabrikasının kota artırımı isteğinin olumsuz sonuçlanması ile mali yapısının bozulduğunu ve bu yüzden de krediyi ödeyemez hale geldiğini bunun sonucunda da fabrika yönetimine söz konusu banka temsilcilerinin girdiğini belirtmişti. Verdiği önerge de konunun hukuksal boyutuna da dikkat çeken Gaytancıoğlu, söz konusu fabrikanın devir sürecinin incelenip incelenmediğini, incelenmediyse bu konuda bir çalışma yapılıp yapılmayacağını sormuştu. Kooperatifin ve fabrikanın yeni sahiplerinin kota taleplerine farklı cevaplar verilmesinin nedenlerini de soran Gaytancıoğlu kumpası A’dan Z’ye anlatmış ve de hükümet tarafından tüm boyutları ile aydınlatılmasını istemişti.
Konuyla ilgili Gaytancıoğlu’nun soru önergesine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’ten cevap geldi. Gelen cevap ile ilgili olarak açıklama yapan Cumhuriyet Halk Partisi Edirne Milletvekili Doç.Dr. Okan Gaytancıoğlu “Böylesine önemli bir konu, böylesine önemli bir kumpası anlatmamıza, kamu vicdanını rahatlatacak bir çok soruya cevap istememize rağmen hiçbir sorumuza cevap alamadık. Hile ve desise ile çiftçimizin, milletimizin elinden alınan bir fabrika var, türlü oyunlar oynanmış, kota istemine olumsuz cevap verilmiş, ama fabrika el değiştirince olumlu yanıt verilmiş. Hukuksal süreç yine fabrika el değiştirince farklı bir hal almış. Biz bu konunun üstüne Sayın Bakan düşmeli diye beklerken, bakanın verdiği yanıt şu; “Şeker üretimi ile ilgili düzenlemeler, 19.04.2001 tarih ve 24378 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 4634 sayılı Şeker Kanunu kapsamında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın ilişkili kuruluşu olan Şeker Kurumu ve Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığına bağlı olan Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş tarafından yürütülmekte olup, bu kapsamda yürütülen çalışmalara gerekli katkı sağlanmaktadır.”
Bu cevabı kamuoyunun takdirine bırakıyorum. Cumhuriyet Halk Partisi her zaman bu ülkenin her bir kazanımını yaşatmak, korumak, sahip çıkmak için mücadele etmiştir. Ancak iktidar partisi her zamanki gibi yeterli duyarlılığı göstermiştir. Böyle önemli bir konuya verilen böyle bir yanıt bunun göstergesidir. Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu kumpasın aydınlatılması ve Adapazarı Şeker Fabrikası’nın tekrar millete verilmesi için gerekli çalışmaları yapmaya devam edeceğiz” dedi.
Yorum Yazın