Şekerbank

Gap, Güney Afrika Ülkelerine Model Olacak

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Gap, Güney Afrika Ülkelerine Model Olacak
Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında suyun verimli kullanımındaki tecrübeleri, Fas, Uganda ve Burkina Faso'ya model olacak.

Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında suyun verimli kullanımındaki tecrübeleri, Fas, Uganda ve Burkina Faso'ya model olacak.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) öncülüğünde Fas, Uganda ve Burkina Faso'dan gelen yüksek mühendislerden oluşan uzmanlara, Şanlıurfa'da bir hafta boyunca Cumhuriyet tarihinin en büyük projesi konumundaki GAP'a anlatılacak.

Özellikle tarımsal su yönetiminin kritik noktaları ve su analizlerine ilişkin GAP'ın deneyimli koordinatörleri, Afrika ülkelerinde tarımsal sulamada verimlilik ve üretkenliğin arttırılması çalışmaları kapsamında tecrübelerini teorik ve uygulamalı paylaşacak.

GAP Bölge Kalkınma İdaresi (BKİ) Başkanvekili Mehmet Açıkgöz, gazetecilere yaptığı açıklamada, GAP'ın tarımdan sağlığa, eğitimden ekonomiye kadar çok sayıda sektörle ilişkisi olan Türkiye'nin ilk ve en büyük bölgesel kalkınma projesi olduğunu söyledi.

GAP ile 9 ilde yaklaşık 1 milyon 800 bin hektar tarım alanının doğrudan sulanmasının hedeflendiğini belirten Açıkgöz, bu bağlamda bölgede 16 baraj ile 13 hidroelektrik santralinin tamamlandığını ifade etti.

Bölgenin yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği potansiyeline ilişkin de ciddi çalışmalar yaptıklarını anlatan Açıkgöz, özellikle güneş enerjili sulamalara ilişkin de pilot projelerin sahalarda uygulanmaya başlandığını kaydetti.

FAO ile suyun etkin ve verimli kullanımına yönelik ortak eğitim programı düzenlediklerini vurgulayan Açıkgöz, "Şu anda GAP bölgesinde yaklaşık 424 bin hektarlık alanı sulamaya açmış durumdayız. Bu sulama alanlarının yönetimi, işletilmesi ve bakımı ile özelilikle suyun etkin ve verimli kullanılması bizim için çok önemli. FAO'nun sulamaya ilişkin geliştirdiği bir teknik yazılım programı var. Daha çok sulamada kullanılan suyun verimliliğine artırıyor. Eğitimle hem bizim, hem de konuk uzmanlarımızın suyun etkin ve verimli kullanımını konusunda yapılacak bilgi alışverişiyle kapasiteleri artırılmış olacak. Edindiğimiz tecrübeleri uluslararası alanda çalışan uzmanlara aktarmaya devam edeceğiz. Bu eğitimle hem deneyim paylaşımı olacak hem de farklı ülkelerin imkanlarından ekibimiz faydalanacak" ifadelerini kullandı.

- GAP tecrübelerinden faydalanacaklar

FAO Arazi ve Su Danışmanı Maher Salman da özellikle GAP'ın dünyadaki devasal sulama projelerinden biri olduğu için örnek alınması gerektiğini düşündüğünü dile getirdi.

GAP'ın deneyim ve tecrübelerinden yararlanmak amacıyla Türkiye'ye geldiklerini belirten Salman, "GAP'ın bölgesel kalkınmada uzun yıllara dayanan deneyimini kendi ülkemizde uygulanmasını sağlamak istiyoruz. Afrika'dan gelen katılımcıların FAO'nun geliştirdiği araçları kullanıp GAP'ın tecrübelerini de ekleyerek kendi ülkelerinde uygulamalarını bekliyoruz" diye konuştu.

Salman, söz konusu ülkeler, sulama alanında ciddi potansiyele sahip olmasına rağmen sulanabilir arazilerin halen 1 milyon hektar civarında olduğunu sözlerine ekledi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Karahıdır Kiraz Şenlikleri BaşlıyorÖnceki Haber

Karahıdır Kiraz Şenlikleri Başlıyor

Süt Ürünleri Ve Yumurta’ya Ramazan ZammıSonraki Haber

Süt Ürünleri Ve Yumurta’ya Ramazan Zammı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar