Şekerbank

G20 ülkesi üyesi ülkeler içinde gıdayı ve tarımı gündeme getiren ikinci ülke olduk

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
G20 ülkesi üyesi ülkeler içinde gıdayı ve tarımı gündeme getiren ikinci ülke olduk
​Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, basına kapalı gerçekleştirilen "G20 Tarım Bakanları Toplantısı" sonrası toplantının içeriğine ilişkin bilgi vererek, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bakan Eker, "Dünyada 7 milyar insan içinde 800 milyon açsa bu gelecek açısından dünyada bir güvenlik meselesidir, insani, vicdani meselelerin ötesinde, bir güvenlik meselesi olarak algılanmalı" dedi.

Toplantı kapsamında, gıda güvenliği ve sürdürülebilir gıda sistemleri konulu bildiri üzerinde mutabakat sağlandığını bildiren Bakan Eker, toplantıya G20 üyesi ülkeler ve davetli ülkelerden 14 ülkenin bakan düzeyinde, 6 ülkenin bakan yardımcısı ya da müsteşar düzeyinde, uluslararası kuruluşların da başkan, direktör ve uzman düzeyinde katılım sağladığını belirtti.

G20'nın gıda güvenliği konusunda önemli sorumluluğu olduğunu düşündükleri için, Türkiye'nin dönem başkanlığında bunun gündeme taşınmasına özel önem verdiklerini vurgulayan Bakan Eker, şunları kaydetti: "Dünyada 800 milyonun üzerinde aç insan var, dolayısıyla eğer 7 milyar insan içinde 800 milyon açsa bu gelecek açısından dünyada bir güvenlik meselesi halindedir. İnsani, vicdani meselelerin ötesinde, bir güvenlik meselesi olarak algılanmalı. Bu platformun, bu yüzden meseleyi gündeminde tutması gerektiğine inanıyoruz. G20'nin tarihinde bir defa Fransa, tarım bakanlarını toplamıştı, biz bunu gerçekleştiren ikinci ülkeyiz. Yani G20 ülkesi üyesi ülkelerin dönem başkanlıkları içinde gıdayı ve tarımı gündeme getiren ikinci ülke Türkiye oldu."

Bakan Eker, hedef kitlenin sadece G20 ülkeleri değil, bütün ülkeler olduğuna işaret ederek, üzerinde mutabakat sağlanan bildiri ile özellikle düşük gelirli gelişmekte olan ülkelere yönelik çalışmaların da desteklendiğini söyledi.

Gıda güvenliği ve küresel açlık sorununun uzun yıllardır uluslararası gündemin önemli maddelerinden birini oluşturduğunu anımsatan Eker, şunları anlattı: "Önümüzdeki süreçte de gündemde olmaya devam edeceğe benziyor. Mesele tek başına üretimden ibaret de değildir, üretim aslında bütün dünyayı besleyecek kadar var. Problem şu 1 milyar 300 milyon ton gıda israf ediliyor. Bu daha çok kentsel alanda, tüketicilerde ve gıda sanayisi esnasında olabilen israf. Diğer boyutuyla kırsal alandaki faaliyetlerde de bu defa gıda kayıpları söz konusu. Yani hasat esnasında kayıpları söz konusu. Yani kırsal alanda kayıplarla, kentsel alanda israfla ilgili sorunlar var. Biz bu iki realite alanından hareketle, tema olarak gıda kayıplarının ve israfının azaltılmasını bildirinin merkezine oturttuk."

Bakan Eker, buna dönük yapılması gereken işler olduğunu, kayıpların azaltılmasının tarım teknikleri, tarımla ilgili yapılacak altyapı çalışmaları, bilimsel çalışmalar, teknolojik ve buna benzer birtakım tedbirleri gerektirdiğini dile getirerek, israfla ilgili kamuoyu oluşturulması ve kampanyalar düzenlenmesiyle önemli mesafeler alınabileceğini kaydetti.

"Gıda Güvenliği ve Sürdürülebilir Gıda Sistemleri Eylem Planı oluşturulmasına yönelik ilk adımlar atıldı"

 Mehdi Eker, Türkiye'nin ekmek israfının önlenmesiyle ilgili gerçekleştirdiği kampanya düzenlediğini ve önemli tasarruf miktarlarına ulaşıldığını hatırlatarak, "İsrafın azaltılması, kayıpların önlenmesi tema olarak bildirinin omurgasını oluşturuyor" dedi.

Bakan Eker, bugünkü bildiri ile "Gıda Güvenliği ve Sürdürülebilir Gıda Sistemleri Eylem Planı" oluşturulmasına yönelik ilk adımların atıldığını söyledi.

Bu çerçevede bildirinin güçlü siyasi mesajı olacağına işaret eden Eker, bildiri içeriğinin, sonbaharda G20 ülke başkanlarının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ev sahipliğinde Antalya'da yapılacak toplantıda gündeme gelecek konulardan biri olduğunu aktardı.

Bakan Eker, toplantı vesileyle katılımcılarla bildiri dışındaki diğer konularda da görüş alışverişinde bulunulduğunu belirterek, obezite problemi ile ilgili sorun yaşayan kişi sayısının 1,5 milyara yakın olduğunu, gıdanın azlığında da, çokluğunda da sorun yaşanabildiğini, gıdanın insan ve toplum sağlığını önemli oranda etkileyen meseleler arasında bulunduğunu ifade etti.

Toplantının somut çıktısı olarak değerlendirilen G20 Tarım Bakanları Bildirisi'nin kasım ayındaki Liderler Zirvesi'nde onaylanmak üzere kabul edildiği bilgisini paylaşan Bakan Eker, "Gıda güvenliği küresel boyuttaki en önemli sorunlardan biridir ve çözümü de ancak küresel girişimlerle sağlanabilir. Bu nedenle G20'nin önemli bir platform olduğunu ve sorunun çözümünde stratejik bir role sahip olduğunu ifade etmek istiyorum" diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Dursunbey'de Kooperatifçilik Geliştirme ve Uyum Eğitimi KursuÖnceki Haber

Dursunbey'de Kooperatifçilik Geliştirme...

Patateste yükseliş normal değilSonraki Haber

Patateste yükseliş normal değil

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar