Şekerbank

FVE : Veteriner Hekimler Gıdanızı Önemsiyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
FVE : Veteriner Hekimler Gıdanızı Önemsiyor

Avrupa Birliği’nde, gıda güvenliğini ve kalitesini temin etmek için ciddi çaba gösteriliyor. Avrupa Birliği gıda zinciri; tüketicilerin sağlığını, hayvan sağlığı ile refahını ve çevreyi korumak için kapsamlı bir kurallar silsilesinin konusudur.  Bu Avrupa Birliği Mevzuatı, kanunlara uyulduğundan emin olmak için spesifik kontroller içerir. Bu tür kontrolleri (resmi kontroller olarak anılır), üye ülkelerin ulusal otoriteleri uygulamakla yükümlüdür.

 Veteriner hekimler, hayvan sağlığı / refahı ve toplum sağlığı alanlarındaki tanınan derin bilgisi ve tecrübesi ile gıda güvenliği ve gıda kalitesinin kontrolüyle savunmasında hayati bir rol oynar. Ulusal otoriteler için resmi kontrolleri yapan veteriner hekimler; resmi  veteriner hekimlerdir. Resmi veteriner hekimler; topluma  katma değer sağlarlar. Özellikle çiftliklerde ve mezbahanelerin çevrelerinde kamu yararını temsil ederler.

 Bugünlerde, resmi kontrollerin yapılması gereken metod gözden geçirilmektedir. Avrupa Veteriner Hekimler Federasyonu (FVE); bu mevzuat revizyonunun, gıda güvenliği zincirini güçlendirmek yerine, kar elde etmek için bir fırsat olarak yanlış kullanılmasından endişe etmektedir. Böyle bir yaklaşım, gıda güvenliği, toplum sağlığı, hayvan sağlığı ile refahı ve çevre için gereksiz riskler yaratır.

 Avrupa’daki bir kaç hayvan hastalığı salgını (Afrika domuz vebası gibi, gıda dolandırıcılığı (yasadışı olarak tedavi edilen hayvanlar gibi) ve sık meydana gelen gıda ve yem risklerinin ışığında, Avrupa Veteriner Hekimler Federasyonu, Avrupa Birliği Enstitülerinden tüketici korumasının ve resmi kontrol noktalarındaki veteriner hekimlerin pozisyonunun güçlendirmesini istemektedir. Avrupa Veteriner Hekimler Federasyonu şunların altını çiziyor:

 1- Ulusal Hükümetler, yetkili otoriteleri ve resmi veteriner hekimlerin sorumlu olduğu görevleri yerine getirmelerine izin vermek  için gereken kaynakları sağlamalıdır.

2- Resmi kontroller yeterli sayıda ve uygun nitelikli resmi görevli veteriner hekimler tarafından yapılmalıdır.

3- Canlı hayvanların kesimden önce inspeksiyonu, bulaşıcı hastalıkların yayılmasında hayati öneme sahip olduğu için, muayeneler her zaman resmi veteriner hekimler tarafından yapılmalıdır.

4- Hayvanların kesimden sonra muayenesi sadece ve sadece yeterince eğitilmişlerse ve resmi veteriner hekimin gözetiminde ve sorumluluğunda yardımcı görevlilere verilmelidir.

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Yeşeren Çocuklarda Muhteşem FinalÖnceki Haber

Yeşeren Çocuklarda Muhteşem Final

Şeker Pancarı Üretiminde Yüzde 11,4 Artış BekleniyorSonraki Haber

Şeker Pancarı Üretiminde Yüzde 11,4 Artı...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar