Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde, ana vatanı Fransa'nın Saone Et Lorie bölgesi olan, et verimi yüksek "Charollais" koyunu yetiştirilmeye başlandı.
Ana vatanı Fransa'nın Saone Et Lorie bölgesi olan, et verimi yüksek "Charollais (Şarole)" koyunu, Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde yetiştirilmeye başlandı. İngiltere'nin "Leiceter Dishley" koyunu ile melezleme yapılarak elde edilen, yavruları bile 8 haftada 40 kilograma çıkabilen iri yapılı bu ırkın, yetişkin erkekleri 110-160, dişileri ise 80-100 kilogram ağırlığa ulaşıyor.
Sorgun Boğazı mevkisinde çiftliği bulunan Mehmet Yetimoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, besiciliğe yeni başladığını, yaptığı araştırmalar sonucunda ana vatanı Fransa'nın Saone Et Loire bölgesi olan Charollais koyunu yetiştiriciliği yapmaya karar verdiğini söyledi.
"BU IRKIN VERİMİ YÜKSEK"
Kırklareli'nden 120 anaç koyun ile 150 kuzuyu 5 ay önce Kütahya'ya getirdiğini anlatan Yetimoğlu, bu ırkın veriminin yüksek olduğuna dikkati çekti. Yetimoğlu, bir koyunun kuzusuyla birlikte kendisine maliyetinin bin 500 lira civarında olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Bu koyunlar bir yaşına geldiğinde 100-150 kiloya kadar ulaşabiliyor. Etinin lezzetli ve az yağlı olmasından dolayı da tercih edilen bir ırk olarak biliniyor. Bir aylık kuzularım şu anda 25 kilo civarında. Anaç koyunlardan iki kuzu alacağız. Yaklaşık 1,5 yıl sonra yetiştirdiğimiz koyunları tüketicilere ulaştıracağız. Bu koyunları yetiştirmekle hem karlı bir yatırım yapmış oldum. Hem de ilçe ekonomimize ve hayvancılığın gelişmesine katkı sağlayacağımı düşünüyorum."
ÇOK ÇABUK BÜYÜYEN, ET KOYUNU
Tavşanlı Ziraat Odası Başkanı İsmail Akpınar da bu koyunların çok çabuk büyüyen, et koyunu olarak bilindiğini söyledi. Akpınar, bu ırkın bölgeye ilk kez getirildiğini ifade ederek, "Yerli koyunlarımızdan ortalama 50 kilogram et elde edilirken bu koyunlardan 3 katı fazla et elde ediliyor. Besicilik yapmayı düşünen vatandaşlarımıza özellikle bu cins koyunların yetiştiriciliğini yapmalarını tavsiye ediyoruz." diye konuştu.
Charollais ırkı koyunlar, 2 yılda 3 yavru vermesi ve diğer ırkların aksine sezon dışında da üreme yeteneğine sahip olması nedeniyle besicilere öneriliyor.
Yorum Yazın