Şekerbank

Fiyat arttı ithalat kapıda

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Fiyat arttı ithalat kapıda
SON yedi ayda fiyatı yüzde 20’nin üzerinde fiyatı artan kırmızı et, tüketiciyi üzüyor.

Kesimhanede 26, kasap ve market raflarında ise 40 lirayı aşan etiket taşıyan ette, fiyat artışını, piyasanın ihtiyacını karşılayacak yeterli ürünün olmaması ve artan girdi maliyetler gibi unsurlar etkiliyor. Öte yandan sektörde, bazı üreticilerin fiyatın daha da yukarı çıkacağı düşüncesiyle hayvanını kesimhaneye götürmediği konuşuluyor. Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı ise piyasayı kontrol altına almak için yine ithalat silahını kullanmaya hazırlanıyor. Bakanlığın yakın zamanda 35 bin tonluk karkas et ithalatına onay vereceği bekleniyor.

AÇIK 300 BIN TON

Ulusal Kırmızı Et Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi ve İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer, yaşanan fiyat artışının birçok nedenin olduğunu söyleyerek, şu bilgileri paylaştı: “Altı ayda 140 bin hayvan ithalat yoluyla Türkiye’ye geldi. 40 binde yolda. Açık miktarının 300 bin ton civarında olduğu konuşuluyor. Şu anda ithal edilenler henüz kesilmedi. Bu nedenle ithalat tam etkisini göstermedi ve fiyat artışının bir nedeni bu. Bunun yanında yaklaşan Kurban Bayramı da fiyat artışında etkili. Ama ithal hayvanların 20 gün içinde kesilmesi bekleniyor. Böylece artış hızının düşeceğini tahmin ediyorum.”

MUTFAKTA YANGIN VAR

Hem otel hem de fast food sektöründe faaliyet gösteren Çeşme Turistik Otelciler Birliği Başkanı Veysi Öncel, kırmızı et fiyatlarında durdurulamaz artışının varlığına dikkat çekerek, şu an dünyanın en pahalı kırmızı etini tüketen ülke konumunda olduğumuzu belirtti. Öncel, şöyle devam etti: “Bu artış ne tüketiciyi ne de üreticiyi memnun ediyor. Yem fiyatları ve girdilerinde ciddi artışın bir sonucu olarak besicilik sektörü sıkıntı yaşıyor. Son üç ayda yüzde 35’e varan fiyat artışı var. Ama biz bunu ne otelde, ne de fast food zincirimizde tüketiciye yansıtamıyoruz. Mutfakta yangın var. Maliyetlerimiz enflasyonun üzerinde seyrediyor. Zarar büyük.”

KUZUYU GÜNDEME ALIN

Türkiye’deki besin alışkanlığının son 10 yılda dana etine kayılmasının da fiyat artışında etkili olduğunu söyleyen Özer Türer, “Eskiden kuzu eti tüketimi iyi noktalardaydı, ama son yıllarda dana etinin tüketimi arttı. Böyle olunca da fiyatlar yükseliyor. İnsanların gündemine kuzu ve oğlak gibi küçük başları tekrar alması gerekiyor” dedi.

DIREKT SATIŞ NOKTALARI

Kırmızı et fiyatlarının üreticiden tüketiciye gidene kadar ciddi bir artışla karşı karşıya kaldığına da dikkat çeken Özer Türer, “Bu sorunu çözmek adına bir yöntem belirledik. İzmir İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ile ortak bir projeyi hayata geçireceğiz. Direk üreticiden tüketiciye mantığıyla satış noktaları kurmayı planlıyoruz. Şu anda altyapı çalışmalarımız devam ediyor. Bunu önümüzdeki yıl hayata geçireceğiz” diye konuştu.

BAKANLIK İTHALAT SİLAHINI KULLANACAK

İsmini vermeyen bir sektör temsilcisi, Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı’nın artan fiyatları kontrol altına almak adına ithalat silahını kullanmaya hazırlandığını belirterek, “Önümüzdeki günlerde 35 bin ton karkas et ithalatına bakanlığın izin vermesi bekleniyor. Bakanlık, üreticinin fiyat artışı nedeniyle beklemeye geçtiğini düşünüyor. Onun için böyle bir ithalata izin verecek. 20 gün içinde ithal karkas et Türkiye’de olur” bilgisini verdi.

SPEKÜLASYON YAPILIYOR

Ulusal Kırmızı Et Konseyi Üretici Alt Grubu üyelerinden Emre Vural, bu dönem kırmızı et tüketiminin en az olduğu dönemde yaşanan fiyat artışlarıyla ilgili olarak şöyle konuştu: “Bu artışlar bana spekülasyon gibi geliyor. Çünkü bu dönem tüketimin en az olduğu dönem ve bu denli bir hareketlilik olmaz. Bunun nedeni besicilik hayvan ithalatından sonra bir kesim kasaplı et ithalatının da önünün açılmasını istiyor. Ben özellikle rafta yaşanan bu hareketliliği buna bağlıyorum.” Vural, yakında kesilecek hayvanların bu dalgalanmayı ortadan kaldıracağını da sözlerine ekledi.

PLAN-PROGRAMSIZ DIŞ ALIM

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Sayman Üye Bülent Arman ise planlı bir ithalat programının olmamasının sonuçlarında fiyat artışının bu noktaya geldiğini ifade ederek, ithalatın gerçekleşmemesi halinde 26 lira olan kesim fiyatlarının 30 liraya çıkacağını aktardı. Arman, kırmızı etin perakende fiyatının 40 liralar düzeyinde olduğunu kaydetti.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Tunceli'de Hayvancılık desteği kapsamında Sıvat'ların dağıtımına başlandı.Önceki Haber

Tunceli'de Hayvancılık desteği kapsamınd...

Büyükşehir’e ziraatçilerden tam destekSonraki Haber

Büyükşehir’e ziraatçilerden tam destek

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar