Şekerbank

Fındıkta Verim ve Kaliteyi Artırma Eğitim ve Uygulama Projesi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Fındıkta Verim ve Kaliteyi Artırma Eğitim ve Uygulama Projesi

Giresun’da fındık verimi ve kalitesi; fındık alanlarının tesis yaşının çok yüksek olması ve yeterli kültürel uygulamaların yapılmamasından dolayı düşüktür. Bu durum ekonomik olarak hem üreticilerimizi hem de ihracatımızı olumsuz etkilemektedir.

Giresun Valisi Harun Sarıfakıoğulları himayesinde başlatılan “Fındıkta Verim ve Kaliteyi Artırma Eğitim ve Uygulama Projesi” kapsamında yaşlı ve verimliliği düşük bahçelerde sadece uygun kültürel uygulamaları, gübrelemeyi ve hastalık ve zararlılarla mücadeleyi tekniğine uygun gerçekleştirerek verim ve kalite artış amaçlanıyor. Bölgede ortalama fındık verimi 80 kg/dekar olarak gerçekleşmek olup, bu proje sonucunda verimliliğin150- 200 kg/dekar olarak gerçekleşmesi hedeflenmiştir.

Giresun genelinde faaliyet gösteren 58 Tarım Danışmanı ve İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinde görevli teknik elemanlar tarafından 119 ayrı lokasyonda toplam 238 dekar alanda proje çalışmaları yürütülmektedir. Bu amaçla öncelikle dal seyreltme ve budaması gerçekleştirilmiş, toprak reaksiyonunu dengelemek ve organik madde miktarını arttırmak için kireç ve hayvan gübresi uygulaması toprağa karıştırılarak yapılmıştır. Şubat ayı sonunda ocak başına 1 kg kompoze gübre uygulanarak fındık bitkisinin ihtiyacı olan besin elementlerinin dengeli olarak toprağa verilmesi-karıştırılması sağlanmıştır. Nisan ayı sonunda külleme hastalığına karşı koruyucu olması adına kükürt 800 WG BKÜ uygulaması gerçekleştirilmiştir. Mayıs ayı başında fındık bahçelerinde bulunan fındığın besin maddelerine ortak olan yabancı otlara özellikle ısırgana karşı tohumlanma döneminden önce biçmek suretiyle kültürel mücadele yapılmıştır.

Mayıs başından itibaren fındık kurdu ve fındık yeşil kokarcası sürveyi sonucuna göre bu zararlılara karşı ilaçlama yapılıp yapılmayacağına karar verilecektir. İlaçlama durumunda karışa bilirlikleri göz önünde bulundurularak insektisit-fungusit ve yaprak gübresi uygulaması gerçekleştirilecektir. Ayın sonunda ise eksik olan azot ihtiyacını karşılamak amacıyla ocak başına 500 gr CAN%26 gübresi uygulaması yapılacak.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Ramazan Ayının Zam Şampiyonu Gıdaları Belli OlduÖnceki Haber

Ramazan Ayının Zam Şampiyonu Gıdaları Be...

Gürer: “Pamuk üreticisi mağdur edildi”Sonraki Haber

Gürer: “Pamuk üreticisi mağdur edildi”

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar