Fındığın 500-700 rakımda lokal, 700-800 rakımda kısmi ve 850 rakımın üzerinde yer yer yüzde 20 ile yüzde 80 arasında zarar gördüğü açıklandı.
Türkiye Ziraat Odaları Birliğinin (TZOB), Ordu'da mart ayında etkili olan kar yağışı ve soğuk havanın fındığa zarar verip vermediğine yönelik çalışmasın tamamlandığı bildirildi.
TZOB Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 15-16 Mart ve 20 Mart'ta bölgede kar yağışının etkili olduğunu anımsatarak, "Kar yağışının ardından don tespiti için ekiplerimiz çalışmalarını tamamladı." dedi.
Yapılan tespit sonucuna göre sahil kesiminde fındığın dondan zarar görmediğini ancak 400-500 rakımdan sonra sıkıntıların başladığını dile getiren Soydan, "500-700 rakımda lokal, 700-800 rakımda kısmi ve 850 rakımın üzerinde yer yer yüzde 20 ile yüzde 80 arasında zarar söz konusu." ifadesini kullandı.
Soydan, elde edilen sonuçlara göre zirai donun en çok Gürgentepe, Gölköy ve Aybastı gibi ilçelerde etkili olduğunu kaydederek, "Yaptığımız tespitlerin sonucu, il ve ilçe gıda, tarım ve hayvancılık müdürlüklerinin sonuçlarıyla da örtüşüyor. Çok şükür korktuğumuz kadar zarar yok." diye konuştu.
Fındıkta uç kurumalarına da dikkati çeken Soydan, "Zirai don tespiti sırasında en çok gözlemlerimizden birisi de fındıkta uç kurumalarının olması. Bu uç kuruma dondan kaynaklanan bir durum değil. Uç kurumaların çoğu bakımsız bahçelerden kaynaklanıyor. Dolayısıyla uç kurumaları da fındığın doğumuna çok büyük zarar vermiş durumda. Özellikle orta kesimlerden sonra başlayan uç kurumaları hemen hemen birçok bahçede var." değerlendirmesinde bulundu.
Arslan Soydan, fındık fiyatlarına da değinerek, "Ordu'da serbest piyasada fiyatlarda bir kıpırdama olsa da bu beklediğimiz bir kıpırdama değil. Halen beklediğimiz fiyatlar oluşmadı. Üreticiler olarak sabırla fiyatların yeniden 10 liranın üzerine çıkmasını bekliyoruz." dedi.
Yorum Yazın